3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Małe co nieco :-) czyli budyń z ryżem :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 200 g ryżu
  • 500 g mleka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g rodzynek
  • 4 łyżki ulubionego dżemu
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlewamy 1 litr wody, zakładamy koszyczek i wsypujemy do niego ryż, gotujemy czas 20 min/ Varoma/ obr.1.

    Wyciągamy koszyczek z ugotowanym ryżem i wylewamy wodę. Do czystego naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, makę i sól i gotujemy czas 8 min/ 90 st/ obr.3. Po ugotowaniu budyniu wrzucamy do niego rodzynki i ryż i mieszamy za pomocą kopystki czas 15sek, obr.1.

    Do 4 miseczek wkladamy po łyżce ulubionego dżemiku, u mnie wieloowocowy, i wkladamy porcję budyniu, schładzamy lub jemy od razu po przygotowaniu.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Deser pyszny. Zmieniłam trochę proporcje ryżu,...

    Zgłoszony przez azjac72 na października 28, 2017 at 17:50.

    Deser pyszny. Zmieniłam trochę proporcje ryżu, ponieważ było za tęgie. Wystarczy 150 g. ostatni etap, czyli miesznie ryżu z budyniem zmieniłam na 15s/obroty wsteczne/3. Rewelka. Dzieci też go uwielbiają.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Deser bardzo smaczny. Dałam połowę tego ryżu...

    Zgłoszony przez jasmin.k na października 20, 2017 at 11:12.

    Deser bardzo smaczny. Dałam połowę tego ryżu czyli 200 g po ugotowaniu i jeśli ktoś lubi mniej słodkie desery to cukru należy dać mniej, około 30 g. Zamiast rodzynek jagody goji i posypka z płatków migdałowych. Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W porządku ale bez jakiegoś szału. Dałam mnej...

    Zgłoszony przez Polina32 na października 17, 2017 at 18:54.

    W porządku ale bez jakiegoś szału. Dałam mnej cukru bo było mocno słodkie. Może spodobać się dzieciom.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapisuję i wypróbuję

    Zgłoszony przez jolaskobejko na grudnia 18, 2016 at 15:25.

    Zapisuję i wypróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Wawi dziękuję za

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 3, 2013 at 18:48.

    Witaj Wawi tmrc_emoticons.D dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja dodałam jeszcze kilka

    Zgłoszony przez wawi na grudnia 21, 2012 at 17:22.

    ja dodałam jeszcze kilka kropel aromatu waniliowego -pyszne i bardzo sycące -  polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia bidulko no to musisz

    Zgłoszony przez magi1 na października 4, 2012 at 10:26.

    Vercia bidulko no to musisz uważać tmrc_emoticons.) a tika to mieszanka, w ktorej skład wchodzą : KOLENDRA, KOZIERADKA, CUMIN, PIEPRZ CAYENNE, IMBIR, TRAWA CYTRYNOWA,CZOSNEK,GOŹDZIKI,GAŁKA MUSZKATOŁOWA.

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tika masala do mies, nie

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 3, 2012 at 17:38.

    Tika masala do mies, nie znam. Musze poszukac i zaspokoic moja ciekawosc tmrc_emoticons.;)  A ze uzywasz mnòstwo dodatkòw, to widac po Twoich przepisach Big Smile I ja lubie w zasadzie kuchnie swiatowa.... Nie wszystko, wybrane potrawy, ale pròbuje wszystkiego i pòzniej decyduje czy mi smakuje, czy nie. Ja, z kolei, musialam ograniczyc troche ziola. Na moje problemy z zoladkiem, specjalista mi absolutnie zabronil. Jesc malo, proste potrawy i bez zadnych dodatkòw. Calkowicie nie posluchalam go, troche tak, troche nie. Wiec zmniejszylam do minimum niektòre przyprawy, niestety tmrc_emoticons.J)  No, ale jak przecholuje, to nie wiem czy plakac, czy isc od razu do szpitala, czy co robic.... Wiec troche musze uwazac, jak nie chce cierpiec...tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia ja jestem wielką fanką

    Zgłoszony przez magi1 na października 3, 2012 at 09:05.

    Vercia ja jestem wielką fanką różnego rodzaju przypraw, uwielbiam curry (kurczak z ryżem z curry jest obłędny), lubię smak kuchni chińskiej, indyjskiej, włoskiej, francuskiej. Kardamon znam i używam do deserów, muszę sprobować dodać do budyniu tmrc_emoticons.D napewno jest pyszny tmrc_emoticons.D ostatnio kupiłam sobie mieszankę przypraw garam masala i tika masala do mięs, są pyszne i mają taki zupełnie odmienny smak od naszego tradycyjnego kurczaka, polecam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry :)  Ponad 15 lat

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 3, 2012 at 00:27.

    Bardzo dobry tmrc_emoticons.)  Ponad 15 lat temu, moze 20...., nie pamietam... dostalam przepis na budyn (od pewnego Hindusa) - tzw. kheer, pudding ryzowy. Dodaj , gotujac, cale ziarna-owoce kardamonu. Jak juz bedzie gotowe, wyjmij je - nie jedz ich - w takiej postaci , po rozgryzieniu, nie sa smaczne tmrc_emoticons.;)  To przewiduje oryginal i chyba maja racje, bo zapach jest niesamowity. Spròbuj Magi Big Smile Big Smile



    Mam kilka przepisòw, czasem cos tam robie; kuleczki ryzowe, slodycze z curry.... Bardzo lubie tez pikantne pierozki.. W zeszlym miesiacu zostalam zaproszona do restauracji hinduskiej. Bardzo lubie pikantne, ale rzadko jem, bo nie moge tmrc_emoticons.J) . No i niektòre rzeczy sa dosc ciezkostrawne. Ryz z warzywami na ostro jest super, ale ja trawie caly dzien pòzniej....  Ale jadlam pyszny chleb, nie ten, co zawsze... Jakis inny zrobili. Tylko , zeby ich piernik, nie chcieli dac mi przepisu tmrc_emoticons.J)  Nie bylo mocnych....  Mysle, ze pod koniec tygodnia znowu sie wybierzemy z kumplem, Hindusem.... Bede tyle brzeczec, az mi dadza przepis Big Smile  No chyba, ze mnie wygonia tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Zobaczymy tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi orginalny przepis na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 2, 2012 at 21:03.

    Cooking 1Magi orginalny przepis na pyszny deser   Love   tmrc_emoticons.D Jesteś NIESAMOWITA Love  Love  Ja dodam dżemik z jabłuszek tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Gabrysiu, polecam

    Zgłoszony przez magi1 na października 2, 2012 at 20:58.

    Dziękuję Gabrysiu, polecam jest pyszny i sycący tmrc_emoticons.D takie małe co nieco tmrc_emoticons.;)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Coś ciekawego Magi. Ty masz

    Zgłoszony przez gabi49 na października 2, 2012 at 20:30.

    Coś ciekawego Magi. Ty masz oryginalne pomysły!  Dodaję do swojego zbiorku deserów.Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze