Malaga Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Frida
utworzono: 04/25/13 zmieniono dnia: 05/29/13

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Malaga

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Masa 1
  • 280 g sucharów
  • 400 g nutella
Masa 2
  • 600 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 500 g śmietany 36%
  • 5 łyżek żelatyny
  • 125 g gorącej wody
Galaretka
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 g wiśni z kompotu
  • 1 litra słodkiego , czerwonego wina
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. Suchary mielimy w Tm 10s obr.10. Dodajemy nutellę i mieszamy 30s obr.5. Powstałą masę wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy , aby ostygła. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę około 2 min obr.4. Gdy śmietana zacznie zmieniać konsystencję dodajemy serki homogenizowane cały czas mieszając 30s obr.2 (można dodać cukru pudru do smaku - masa nie powinna być za słodka). Na koniec powoli wlewamy chłodną żelatynę 30s obr.2. Tak przygotowaną masę wylewamy na masę z nutelli i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

  3.  Gotujemy litr wina w garnku. Po zagotowaniu wsypujemy powoli 2 galaretki  cały czas dokładnie mieszając, aby galaretki dobrze się rozpuściły  (nie gotujemy). Tak powstałą galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Wypestkowane wiśnie wysypujemy na masę i zalewamy tężejącą galaretką.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto najlepiej trzymać w lodówce min 5 godzin przed podaniem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacyjne ciasto!  Ja
    Zgłoszony przez hekate na września 17, 2016 at 20:42.

    Rewelacyjne ciasto! 

    Ja uzylam standardowej tortownicy, ciasto bylo prawie po same brzegi!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jakiego rozmiaru ma byc
    Zgłoszony przez Madzia78 na czerwca 3, 2015 at 12:21.

    jakiego rozmiaru ma byc blaszka??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiego rozmiaru blaszki Pani
    Zgłoszony przez MałaMi na kwietnia 7, 2015 at 16:32.

    Jakiego rozmiaru blaszki Pani użyła?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda pysznie, muszę
    Zgłoszony przez agusia696 na czerwca 15, 2014 at 08:42.

    Wygląda pysznie, muszę zrobić. Poczekam na świeże wiśnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1/2 szklanki:)  
    Zgłoszony przez Frida na maja 26, 2013 at 19:41.

    1/2 szklankitmrc_emoticons.)



     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ile wody potrzebujemy do
    Zgłoszony przez Madzia78 na maja 1, 2013 at 13:10.

    ile wody potrzebujemy do rozpuszczenia żelatyny?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za tę
    Zgłoszony przez Frida na maja 1, 2013 at 12:23.

    Bardzo dziękuję za tę odpowiedź właśnie tak to robimy. Postaram się poprawić w zamieszczonym przepisie. Pozdrawiam serdecznietmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)



     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Kasiu za podpowiedź.
    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 29, 2013 at 15:55.

    tmrc_emoticons.;) Dziękuję Kasiu za podpowiedź. Myślałam, że odezwie się autor/ka przepisu. Dzięki.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wydaje mi się Gabrysiu, że
    Zgłoszony przez Rude na kwietnia 29, 2013 at 15:06.

    Wydaje mi się Gabrysiu, że jak wino się zagotuje to zestawiamy z kuchenki i dopiero wtedy dodajemy galaretki. Tak jak robi się to tradycyjnie. Nawet jak rozpuszczamy galaretki w wodzie to również tego nie gotujemy. Później mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia.

    pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Rude

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wygląda na ciekawy.
    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 27, 2013 at 00:05.

    Przepis wygląda na ciekawy. Ale znów nie dopracowany. Co znaczy "gotujemy " litr wina? Jak długo? Czy może tylko zagotowujemy?  Czy  gotujemy w TM":/ Jak rozpuszacamy te galaretki? Mieszamy? Jak długo? Dla doświadczonej gospodyni to pewnie nieistotne, ale tutaj trzeba podać dokładnie sposób wykonania. Czyzby znowu przepis-knot?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu z pewnoscia mozna
    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 25, 2013 at 20:58.

    Eluniu z pewnoscia mozna dodac mrozone albo swieze. Ja juz jadlam podobne ciacho  z tym spodem z sucharkow i masy z serka z galaretka i mrozonymi wisniami. Ten przepis ma roznice w dodaniu wina. Dodaje do wyprobowania bo ten co jadlam byl pyszny Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam nadzieję, że te wisnie
    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 25, 2013 at 18:17.

    Mam nadzieję, że te wisnie nie muszą być koniecznie z kompotu?  tmrc_emoticons.)  Na świeże trzeba jeszczec trochę poczekać, ale czy mogą być mrożone? 

    ____________

    Mój blog kulinarny:

    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

     tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze