Składniki
Masa 1
- 280 g sucharów
- 400 g nutella
Masa 2
- 600 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 500 g śmietany 36%
- 5 łyżek żelatyny
- 125 g gorącej wody
Galaretka
- 2 galaretki wiśniowe
- 200 g wiśni z kompotu
- 1 litra słodkiego , czerwonego wina
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Suchary mielimy w Tm 10s obr.10. Dodajemy nutellę i mieszamy 30s obr.5. Powstałą masę wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy , aby ostygła. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę około 2 min obr.4. Gdy śmietana zacznie zmieniać konsystencję dodajemy serki homogenizowane cały czas mieszając 30s obr.2 (można dodać cukru pudru do smaku - masa nie powinna być za słodka). Na koniec powoli wlewamy chłodną żelatynę 30s obr.2. Tak przygotowaną masę wylewamy na masę z nutelli i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto najlepiej trzymać w lodówce min 5 godzin przed podaniem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzhmmm a wino to mozna zastapic czyms innym bo...
hmmm a wino to mozna zastapic czyms innym bo dzieci albo co? albo moze mala degustacja
Jak dla mnie trochę za słodkie, ale...
Jak dla mnie trochę za słodkie, ale ogólnie przepis OK
Rewelacyjne ciasto! Ja
Rewelacyjne ciasto!
Ja uzylam standardowej tortownicy, ciasto bylo prawie po same brzegi!
jakiego rozmiaru ma byc
jakiego rozmiaru ma byc blaszka??
Jakiego rozmiaru blaszki Pani
Jakiego rozmiaru blaszki Pani użyła?
Wygląda pysznie, muszę
Wygląda pysznie, muszę zrobić. Poczekam na świeże wiśnie
1/2 szklanki:)
1/2 szklanki
ile wody potrzebujemy do
ile wody potrzebujemy do rozpuszczenia żelatyny?
Bardzo dziękuję za tę
Bardzo dziękuję za tę odpowiedź właśnie tak to robimy. Postaram się poprawić w zamieszczonym przepisie. Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję Kasiu za podpowiedź.
Dziękuję Kasiu za podpowiedź. Myślałam, że odezwie się autor/ka przepisu. Dzięki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wydaje mi się Gabrysiu, że
Wydaje mi się Gabrysiu, że jak wino się zagotuje to zestawiamy z kuchenki i dopiero wtedy dodajemy galaretki. Tak jak robi się to tradycyjnie. Nawet jak rozpuszczamy galaretki w wodzie to również tego nie gotujemy. Później mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia.
pozdrawiam
Rude
Przepis wygląda na ciekawy.
Przepis wygląda na ciekawy. Ale znów nie dopracowany. Co znaczy "gotujemy " litr wina? Jak długo? Czy może tylko zagotowujemy? Czy gotujemy w TM":/ Jak rozpuszacamy te galaretki? Mieszamy? Jak długo? Dla doświadczonej gospodyni to pewnie nieistotne, ale tutaj trzeba podać dokładnie sposób wykonania. Czyzby znowu przepis-knot?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Eluniu z pewnoscia mozna
Eluniu z pewnoscia mozna dodac mrozone albo swieze. Ja juz jadlam podobne ciacho z tym spodem z sucharkow i masy z serka z galaretka i mrozonymi wisniami. Ten przepis ma roznice w dodaniu wina. Dodaje do wyprobowania bo ten co jadlam byl pyszny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Mam nadzieję, że te wisnie
Mam nadzieję, że te wisnie nie muszą być koniecznie z kompotu? Na świeże trzeba jeszczec trochę poczekać, ale czy mogą być mrożone?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/