3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lukier plastyczny


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml ciepłej wody
  • 6
    3min
    Czas całkowity 3min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Żelatynę rozpuszczemyw w wodzie. Po rozpuszczeniu dodajemy glukozę.

    2. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier puder, ustawiamy 2min/Ciasto i stopniowo dodajemy żalatynę z glukozą. (Masa musi dać się wałkować.) Na końcu dodajemy barwniki spożywcze.

    3. Masę wkładamy między papier do pieczenia, wałkujemy i nakładamy na tort.

    Uwaga!

    Tort musi być na zewnątrz posmarowany cienką warstwą tej masy którą jest przełożony, dzięki temy lukier się przyklei i będzie ładnie wyglądało po pokrojeniu.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy glukoza ma by pynna czy sypka Pozdrawiam

    Zgłoszony przez IWONA W na maja 16, 2017 at 14:39.

    Czy glukoza ma być płynna czy sypka ? Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • źle nie jest, ale bardzo

    Zgłoszony przez Sylwia2706 na sierpnia 29, 2016 at 22:24.

    źle nie jest, ale bardzo dobrze tez nie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy masę należy potem jeszcze

    Zgłoszony przez Majgar na listopada 6, 2015 at 14:58.

    Czy masę należy potem jeszcze wyrabiać rękoma? jesli tak to jak długo? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam według przepisu i

    Zgłoszony przez sisetka na sierpnia 24, 2015 at 09:12.

    zrobiłam według przepisu i masa mi sie nie ugniotła, cały czas była sypka, co moze byc nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • i polecam tort posmarować

    Zgłoszony przez Alka-p na stycznia 16, 2015 at 22:53.

    i polecam tort posmarować masą maślaną... masy śmietanowe się nie sprawdzają... gdy śmietana puści wodę, zacznie rozpuszczać lukier... ja robię masę maślaną w TM...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hmm kiedyś czytałam, ż do

    Zgłoszony przez Alka-p na stycznia 16, 2015 at 22:45.

    hmm kiedyś czytałam, ż do lukru niezbędny jest tłuszcz... i ja na codzień dodaję masła- na tę ilość glukozy i wody daję 2 łyżeczki, a żelatyny 3 łyżeczki... ciekawe, czy masło jest konieczne... może wypróbuję...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wg Twojego przepisu,

    Zgłoszony przez Monika091188 na października 6, 2014 at 16:49.

    Robiłam wg Twojego przepisu, masa wyszła rewelacyjna! minął tydzień,a resztka masy pozostawiona w pojemniku plastikowym dalej jest miękka! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj z koleżanką robiłyśmy

    Zgłoszony przez marcia na lutego 15, 2013 at 11:10.

    Wczoraj z koleżanką robiłyśmy lukier plastyczny, ale trochę zmodyfikowany najpierw  żelatynę  z glukozą  zalałyśmy wodą, ale niekoniecznie ciepłą  w thermomixie. Poczekałyśmy,aż ona stężeje i następnie podgrzewałyśmy w temp. 37st /obr2 i w trakcie mieszania dodałyśmy 3 łyżeczki planty to się razem ładnie rozpuściło. Póżniej trzeba odczekać aż przestygnie i wsypywać stopniowo cukier puder przy włączonym interwale wyrabianie. Koleżanka była bardzo zachwycona bo ona nie ma thermomixu tmrc_emoticons.~ i tak naprawdę wyrabianie tej masy zajmuje jej 2godz. a nie  30min.czasu całkowitego. Ja też zacznę tak ozdabiać torty. A ten tu powyżej  na zdjęciu jest naprawdę artystyczny tmrc_emoticons.) . Dziękuję za ten przepis , bo naprawdę nam pomógł. tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam!

    Uwierz w to, kiedyś napewno ci się udatmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wedlug mnie to wszystko jest

    Zgłoszony przez pancio na grudnia 8, 2010 at 17:11.

    tmrc_emoticons.8) Wedlug mnie to wszystko jest ok - do lukru nawet zwyklego daje siè malo plynu bo inaczej wyjdzie przezroczysty,ale to tylko moja sugestia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tort na obrazku jest robiony

    Zgłoszony przez sylwia.gasowska na grudnia 8, 2010 at 16:57.

    tort na obrazku jest robiony własnoręcznie przeze mnie i cukru zdecydowanie jest odpowiednia ilość. Dodając płyn do cukru należy kontrolować konsystencję lukru, lukier musi dać się rozwałkować. pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tort na obrazku jest robiony

    Zgłoszony przez sylwia.gasowska na grudnia 8, 2010 at 16:57.

    tort na obrazku jest robiony własnoręcznie przeze mnie i cukru zdecydowanie jest odpowiednia ilość. Dodając płyn do cukru należy kontrolować konsystencję lukru, lukier musi dać się rozwałkować. pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jestem ciekawa czy ktoś robił

    Zgłoszony przez pusia na grudnia 8, 2010 at 16:17.

    jestem ciekawa czy ktoś robił już ten lukier. zastanawiam się czy ilość cukru jest podana prawidłowo. to jest prawie kilogram cukru a płynów jest stosunkowo mało. co o tym myślicie?:O

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis konkursowy

    Zgłoszony przez na grudnia 8, 2010 at 14:34.

    Przepis konkursowy Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze