Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml ciepłej wody
-
6
3min
Czas całkowity 3minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Żelatynę rozpuszczemyw w wodzie. Po rozpuszczeniu dodajemy glukozę.
2. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier puder, ustawiamy 2min/
"Ciasto" i stopniowo dodajemy żalatynę z glukozą. (Masa musi dać się wałkować.) Na końcu dodajemy barwniki spożywcze.
3. Masę wkładamy między papier do pieczenia, wałkujemy i nakładamy na tort.
Uwaga!
Tort musi być na zewnątrz posmarowany cienką warstwą tej masy którą jest przełożony, dzięki temy lukier się przyklei i będzie ładnie wyglądało po pokrojeniu.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy glukoza ma by pynna czy sypka Pozdrawiam
Czy glukoza ma być płynna czy sypka ? Pozdrawiam
źle nie jest, ale bardzo
źle nie jest, ale bardzo dobrze tez nie
Czy masę należy potem jeszcze
Czy masę należy potem jeszcze wyrabiać rękoma? jesli tak to jak długo?
zrobiłam według przepisu i
zrobiłam według przepisu i masa mi sie nie ugniotła, cały czas była sypka, co moze byc nie tak?
i polecam tort posmarować
i polecam tort posmarować masą maślaną... masy śmietanowe się nie sprawdzają... gdy śmietana puści wodę, zacznie rozpuszczać lukier... ja robię masę maślaną w TM...
hmm kiedyś czytałam, ż do
hmm kiedyś czytałam, ż do lukru niezbędny jest tłuszcz... i ja na codzień dodaję masła- na tę ilość glukozy i wody daję 2 łyżeczki, a żelatyny 3 łyżeczki... ciekawe, czy masło jest konieczne... może wypróbuję...
Robiłam wg Twojego przepisu,
Robiłam wg Twojego przepisu, masa wyszła rewelacyjna! minął tydzień,a resztka masy pozostawiona w pojemniku plastikowym dalej jest miękka! Polecam
Wczoraj z koleżanką robiłyśmy
Wczoraj z koleżanką robiłyśmy lukier plastyczny, ale trochę zmodyfikowany najpierw żelatynę z glukozą zalałyśmy wodą, ale niekoniecznie ciepłą w thermomixie. Poczekałyśmy,aż ona stężeje i następnie podgrzewałyśmy w temp. 37st /obr2 i w trakcie mieszania dodałyśmy 3 łyżeczki planty to się razem ładnie rozpuściło. Póżniej trzeba odczekać aż przestygnie i wsypywać stopniowo cukier puder przy włączonym interwale wyrabianie. Koleżanka była bardzo zachwycona bo ona nie ma thermomixu
i tak naprawdę wyrabianie tej masy zajmuje jej 2godz. a nie 30min.czasu całkowitego. Ja też zacznę tak ozdabiać torty. A ten tu powyżej na zdjęciu jest naprawdę artystyczny
. Dziękuję za ten przepis , bo naprawdę nam pomógł. 
Pozdrawiam!
Uwierz w to, kiedyś napewno ci się uda
.
Wedlug mnie to wszystko jest
tort na obrazku jest robiony
tort na obrazku jest robiony własnoręcznie przeze mnie i cukru zdecydowanie jest odpowiednia ilość. Dodając płyn do cukru należy kontrolować konsystencję lukru, lukier musi dać się rozwałkować. pozdrawiam
tort na obrazku jest robiony
tort na obrazku jest robiony własnoręcznie przeze mnie i cukru zdecydowanie jest odpowiednia ilość. Dodając płyn do cukru należy kontrolować konsystencję lukru, lukier musi dać się rozwałkować. pozdrawiam
jestem ciekawa czy ktoś robił
jestem ciekawa czy ktoś robił już ten lukier. zastanawiam się czy ilość cukru jest podana prawidłowo. to jest prawie kilogram cukru a płynów jest stosunkowo mało. co o tym myślicie?:O
pusia
Przepis konkursowy
Przepis konkursowy