Składniki
8 porcja/porcje/porcji
lody waniliowe
- 200 g śmietany kremówki 30-36%
- 600 g mleka 3,2%
- 2 laski wanilii
- 180 g cukru
- 6 żółtek
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
1.rozciąć 2 laski wanilii wzdłuż, włożyć do "Blokada naczynia miksującego"
2.dodać resztę składników i gotować 8 min / 90*C / obr.2
3.Po ugotowaniu laski wyjąć; masę przelać do foremki, tak żeby wysokość masy nie była wyższa niż 4 cm i przykryć folią spożywczą.
4.przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
5.Wstawić do zamrażarki na 10 godzin, wyjąć, pokroić na kawałki ok.4x4 cm, włożyć na 15 minut do lodówki
6.włożyć 1/2 porcji do "Blokada naczynia miksującego" , rozdrobnić 15s / obr.9 a następnie ubijać przy pomocy kopystki 30s / obr.6
7.przełożyć lody do miski i powtórzyć tę czynność z drugą połową porcji
8.podawać bezpośrednio po przygotowaniu
lody waniliowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis i zdjęcia z książki "Tak, lubię gotować"
Na zdjęciu są lody czekoladowo-waniliowe
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper lody dodałam kawy i mam kawowe
Super lody dodałam kawy i mam kawowe
kilka razy robiłem ! super
kilka razy robiłem ! super smaczne !!! każdorazowo nie zdąże za dużo zjeśc rodzina mnie wyprzedza !
Robię je już drugi raz. Moje
Robię je już drugi raz. Moje dzieci pokochały prawdziwe lody z thermomixa
Moja rodzina je uwielbia
Moja rodzina je uwielbia
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Lody robiłam już
Lody robiłam już kilkakrotnie, są pyszne polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Hannna napisał: :)Jezu Elu co
Haniu, mam nadzieję, że Veronika już Ci wytłumaczyła To tak jak mieszanie z kopystką: przy zamkniętej pokrywie i pracującym urządzeniu wkładasz kopystkę przez otwór w pokrywie i pomagasz w mieszaniu; tak zagarniasz, bo w tym przepisie "lody lubią chować się" tuż pod pokrywką
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Mam podobne :) Haniu,
Mam podobne Haniu, kopystka idzie do otworu, nie doslownie ubijac przy pomocy kopystki, ale powiedzmy pomagac sobie kopystka Nie moge znalezc odpowiednika polskiego... po wlosku to "mantecare", czyli mieszanie, powiedzmy.... Lody po wyjeciu z zamrazalnika beda mialy wyglad i konsystencje kostek, bialych, zamrozonych, wiec trzeba je rozdrobnic, wymieszac i doprowadzic do prawidlowej konsystencji, pomagajac sobie wlasnie kopystka.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
:)Jezu Elu co to znaczy
Jezu Elu co to znaczy ubijać kopystką?
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Pyszne lody na upały
Pyszne lody na upały