3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lizaki - nie tylko dla dzieci


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

  • ciasto murzynkowe
  • serek mascarpone
  • czekolada biała
5

Przygotowanie

  1. Proporcje w zależności od stopnia wysuszenia ciasta. Średnio daję ciasto z 1 keksówki (długość 20 cm) i jedno małe opakowanie serka.

    Rozdrobnić ciasto i połączyć z serkiem (obr. 4-5, 10 sekund +kopystka)-do uzyskania jednolitej masy.

    Przełożyć do miski i włożyć na 20 minut do lodówki. W tym czasie przygotować patyczki (można kupić specjalne, ja używam patyczków do szaszłyków z uciętym szpicem) i roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Z masy formować kulki, patyczek zanurzyć w czekoladzie i nałożyć na niego kulkę, w ten sposób przygotowanego "lizaka" włożyć na 20-30 minut do zamrażarki.

    Dobrze schłodzone lizaki obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie (trzeba to robić sprawnie bo szybko zastyga) i ozdabiamy np. perełkami, kolorowymi lukrami, posypką itp. -duże pole do popisu dla dzieci.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bardzo efektowne wykorzystanie resztek babki i innych ciast, które zostają np. po weekendzie. Można zawinąć w papier śniadaniowy, każdy osobno.


W wersji dla dorosłych można zamiast połowy serka dodać likier kawowy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy