3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LEKKIE LODY BAKALIOWE BEZ LAKTOZY


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

MLEKO KOKOSOWE

  • 800 g ciepłej wody
  • 200 g wiórków kokosowych (bez siarki)

LODY

  • 850 g mleka kokosowego
  • 90-100 g ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 4 żółtka kurze
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g migdałów (bez skórki, np. słupki), mogą być lekko przyprażone
  • 30 g orzechów nerkowca (opcjonalnie)
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)
  • 6
    32h 20min
    Czas całkowity 12h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. WYKONANIE MLEKA

    1. Jeżeli nie jesteście pewni co do jakości wiórków kokosowych (chodzi o zawartość siarki) to odważcie w koszyczku 200 g wiórków kokosowych i przelejcie je wrzącą wodą.

    2. do naczynia miksującego włożyć wiórki kokosowe, wlać wodę, gotować 10min/100st/obr.2

    3. miksować 1 min/obr.8-9

    4. przecedzić mleko przez gęste sito, powinno wyjść ok 850g

    5. do lodów użyjcie całe mleko, które udało się wycisnąć

     

    LODY

    1. do naczynia miksującego dać mleko, cukier, żółtka i ziarenka z wanilii, założyć miarkę,  gotować 8min/90st/obr.2, dodać bakalie

    2. masę przelać do foremki do zamrażania (ja używam szklanej formy), do wysokości 3cm, całkowicie ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika najlepiej na 10-12 godz

    3. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika na ok 10 min, pokroić ją nożem na nieduże kawałki ok. 3x3 cm, do naczynia włożyć pół porcji całej masy, założyć miarkę, zmiksować 15/obr.6, następnie nałożyć motylek, wymieszać 10s/obr.3, formować kulki lodów  najlepiej za pomocą łyżki do lodów, to samo zrobić z pozostałą masą

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

LODY SĄ MAŁO SŁODKIE, MOŻNA REGULOWAĆ ILOŚĆ CUKRU

DO MIKSOWANIA POŁOWY ZAMROŻONEJ MASY LODOWEJ MOŻNA DODAĆ JESZCZE 2 SUSZONE FIGI, 2 SUSZONE MORELE.

DODAJ BAKALIE JAKIE LUBISZ I W ILOŚCI JAKIEJ CHCESZ. SPRAWDŹ CO NAJBARCIEJ CI ODPOWIADA.

CUKIER KSYLITOL MOŻESZ ZASTĄPIĆ CUKREM TRZCINOWYM


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy