1 Kutia

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kutia


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Składniki

  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 100 g orzechów (mieszanych)
  • 30 g migdałów całych
  • 1 laski wanilii
  • 700 g wody,ciepłej
  • słodką śmietankę
  • 100 g maku niebieskiego (suchego)
  • 100 g kaszy pszennej pęczak
  • 6
    8h 25min
    Czas całkowity 8h 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Kutia
  1. Kaszę pszenną namoczyć w zimnej wodzie przez noc,

     

    Przecedzamy kaszę do koszyczka i płuczemy w zimnej wodzie.

     

    Do naczynia miksującego wsypujemy suchy mak i mielimy o 10s/obr. 8-10. Zalewamy mak wodą ciepłą, wkładamy koszyczek z kaszą. Zamykamy naczynie nakładamy miarkę i ustawiamy

    10min/Varoma/obr. 1, (jeżeli po 10min. kasza jest twarda możemy wydłużyć czas gotowania o 5min, trzeba jednak jej nie rozgotować).

     

    Koszyczek wyciągamy, kaszę przesypujemy do miski a mak odcedzamy na sitku i łączymy z kaszą i odstawiamy do wystudzenia.

     

    Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10-15min.

     

    Orzechy i migdały krótko prażymy na suchej patelni aż uwolnią aromat.

     

    Przedładamy orzechy i migdały do czystego i suchego naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr. 5.

     

    Do rozdrobnionych orzechów dodajemy wystudzoną kaszę, mak, miód i odsączone rodzynki i mieszamy 15s/Counter-clockwise operation/ obr. 4.

     

    Laskę wanilii rozcinamy ostrym nożem wzdłuż, czubkiem noża wydrążamy nasionka wanilii i gotową kutię przyprawiamy nimi do smaku.

     

    Podajemy mocno schłodzone, polane słodką śmietanką

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Możemy dodać różne bakalie, owoce kandyzowane, owoce suszone według własnego uznania.

Kutia na Boże Nardzonenie ma być na bogato tmrc_emoticons.)

Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszna kutia. ...

    Zgłoszony przez mjusta2000 na grudnia 23, 2017 at 20:11.

    pyszna kutia.
    robilam dwa razy- raz z gotowej masy makowej - na 900 g masy dalam 60 g miodu. A poza tym to kasze gotowalam osobno. Ja podaje bez smietanki, ale przyozdabiam orzechami wloskimi i laskowymi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam przepis z podwójnej porcji, tylko...

    Zgłoszony przez kiniaq na grudnia 29, 2016 at 08:39.

    zrobiłam przepis z podwójnej porcji, tylko bez śmietanki i rodzynek....wyszła wyśmienicie-do powtórzenia za rok!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna,smak podobny

    Zgłoszony przez Mac na grudnia 23, 2015 at 18:49.

    Bardzo smaczna,smak podobny do tej,którą robiłam wczesniej.Ja dodałam kaszę jęczmienną pęczak (bo taką akurat miałam),wypłukaną kilka razy,nie moczyłam,gotowałam 15 min oraz więcej owoców jak we wskazówkach-wyszła pycha.Wypróbuje ze śmietanką przy podawaniu dania dziekuję za przepis i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kutie zawsze robilam w

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 21, 2015 at 17:29.

    kutie zawsze robilam w tradycyjny sposob ale ten tez do mnie przemawia tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawy przepis...może

    Zgłoszony przez Edycia84 na grudnia 11, 2015 at 13:16.

    ciekawy przepis...może spróbuję zrobić na Wigilię tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze