1 Kutia

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kutia


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Składniki

  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 100 g orzechów (mieszanych)
  • 30 g migdałów całych
  • 1 laski wanilii
  • 700 g wody,ciepłej
  • słodką śmietankę
  • 100 g maku niebieskiego (suchego)
  • 100 g kaszy pszennej pęczak
5

Przygotowanie

    Kutia
  1. Kaszę pszenną namoczyć w zimnej wodzie przez noc,

     

    Przecedzamy kaszę do koszyczka i płuczemy w zimnej wodzie.

     

    Do naczynia miksującego wsypujemy suchy mak i mielimy o 10s/obr. 8-10. Zalewamy mak wodą ciepłą, wkładamy koszyczek z kaszą. Zamykamy naczynie nakładamy miarkę i ustawiamy

    10min/Varoma/obr. 1, (jeżeli po 10min. kasza jest twarda możemy wydłużyć czas gotowania o 5min, trzeba jednak jej nie rozgotować).

     

    Koszyczek wyciągamy, kaszę przesypujemy do miski a mak odcedzamy na sitku i łączymy z kaszą i odstawiamy do wystudzenia.

     

    Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10-15min.

     

    Orzechy i migdały krótko prażymy na suchej patelni aż uwolnią aromat.

     

    Przedładamy orzechy i migdały do czystego i suchego naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr. 5.

     

    Do rozdrobnionych orzechów dodajemy wystudzoną kaszę, mak, miód i odsączone rodzynki i mieszamy 15s// obr. 4.

     

    Laskę wanilii rozcinamy ostrym nożem wzdłuż, czubkiem noża wydrążamy nasionka wanilii i gotową kutię przyprawiamy nimi do smaku.

     

    Podajemy mocno schłodzone, polane słodką śmietanką

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Możemy dodać różne bakalie, owoce kandyzowane, owoce suszone według własnego uznania.

Kutia na Boże Nardzonenie ma być na bogato tmrc_emoticons.)

Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszna kutia. ...

    Zgłoszony przez mjusta2000 na grudnia 23, 2017 at 20:11.

    pyszna kutia.
    robilam dwa razy- raz z gotowej masy makowej - na 900 g masy dalam 60 g miodu. A poza tym to kasze gotowalam osobno. Ja podaje bez smietanki, ale przyozdabiam orzechami wloskimi i laskowymi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam przepis z podwójnej porcji, tylko...

    Zgłoszony przez kiniaq na grudnia 29, 2016 at 08:39.

    zrobiłam przepis z podwójnej porcji, tylko bez śmietanki i rodzynek....wyszła wyśmienicie-do powtórzenia za rok!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna,smak podobny

    Zgłoszony przez Mac na grudnia 23, 2015 at 18:49.

    Bardzo smaczna,smak podobny do tej,którą robiłam wczesniej.Ja dodałam kaszę jęczmienną pęczak (bo taką akurat miałam),wypłukaną kilka razy,nie moczyłam,gotowałam 15 min oraz więcej owoców jak we wskazówkach-wyszła pycha.Wypróbuje ze śmietanką przy podawaniu dania dziekuję za przepis i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kutie zawsze robilam w

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 21, 2015 at 17:29.

    kutie zawsze robilam w tradycyjny sposob ale ten tez do mnie przemawia tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawy przepis...może

    Zgłoszony przez Edycia84 na grudnia 11, 2015 at 13:16.

    ciekawy przepis...może spróbuję zrobić na Wigilię tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze