3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kinder bueno, biała Nutella


Wydrukuj:
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

Kinder bueno, biała Nutella

  • 230 gramów biała czekolada
  • 150 gramów orzechy laskowe, blanszowane
  • 150 gramów olej, o neutralnym smaku, np. rzepakowy
  • 150 gramów mleko
  • 1 szczypty soli, drobnej
  • 0.5-1 łyżeczki ekstrakt z wanilii, naturalny
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Prażenie orzechów
  1. Orzechy wsypać na zimną patelnię (najlepiej dużą, by orzechy leżały równo jedną warstwą). Prażyć na średnim poziomie przez kilka minut, aż zmienią kolor na złoto-brązowy. Po tym czasie przesypać je do głębokiego talerza, zostawić do wystygnięcia.
  2. Rozpuszczanie czekolady
  3. W np. szklanym naczyniu, w którym możesz potem przechowywać gotowy krem, rozpuścić w mikrofalówce całą białą czekoladę (w zależności od mocy mikrofalówki - np. podgrzewać 30 sek, wyciągnąć, zamieszać, włożyć na kolejne 30 sek i tak dopóki w trakcie mieszania czekolada się całkowicie rozpuści na gładką masę). Pozostawić do wystudzenia (do temp pokojowej, żeby nie zaczęła twardnieć).
  4. Krem
  5. Wystudzone orzechy wrzucić do Closed lid
    Zmielić 30s / o10
    Zawartość naczynia zgarnąć ze ścianek na dno i raz jeszcz zmielić 30s /o10
    Jeśli masa ma konsystencję masła orzechowego, można przejść do następnego kroku, jeśli nie to raz jeszcze zmielić 30 s / o10.
  6. Do powstałego masła orzechowego dodać mleko, olej, sól, ekstrakt, rozpuszczoną czekoladę.
    Mieszac ok 30s / o10 by składniki dobrze się połączyły a masa zgęstniała (moja miała konsystencję majonezu). Można mieszać krócej, dobrze słychać kiedy konsystencja się zmienia i z płynnej przechodzi w cięższy krem).
    Gotową masę przechowywać w sloikach/miseczce z przykryciem max 2 tygodnie w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Można przygotować sobie więcej orzechów i przed rozpoczęciem robienia masła orzechowego, posiekać je w Closed lid na większe kawałki i gdy krem będzie już gotowy - dodać je do masy, by uzyskać dodatkową teksturę tmrc_emoticons.;)

2. Kiedy gotowy krem wyciągniesz już z naczynia, ale zostaną jego resztki na ściankach i pod nożami, możesz zrobić napój mleczny - wlać pół do kubka mleka, włączyć o10 / 6 sek, zawartość zgarnąć ze ścianek na dno i podgrzewać o1 / 4 min / 85st.

Źródło przepisu: https://barrylewis.net/recipe/chunky-nutella-bueno-spread/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy