3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kinder bueno, biała Nutella


Wydrukuj:
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

Kinder bueno, biała Nutella

  • 230 gramów biała czekolada
  • 150 gramów orzechy laskowe, blanszowane
  • 150 gramów olej, o neutralnym smaku, np. rzepakowy
  • 150 gramów mleko
  • 1 szczypty soli, drobnej
  • 0.5-1 łyżeczki ekstrakt z wanilii, naturalny
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Prażenie orzechów
  1. Orzechy wsypać na zimną patelnię (najlepiej dużą, by orzechy leżały równo jedną warstwą). Prażyć na średnim poziomie przez kilka minut, aż zmienią kolor na złoto-brązowy. Po tym czasie przesypać je do głębokiego talerza, zostawić do wystygnięcia.
  2. Rozpuszczanie czekolady
  3. W np. szklanym naczyniu, w którym możesz potem przechowywać gotowy krem, rozpuścić w mikrofalówce całą białą czekoladę (w zależności od mocy mikrofalówki - np. podgrzewać 30 sek, wyciągnąć, zamieszać, włożyć na kolejne 30 sek i tak dopóki w trakcie mieszania czekolada się całkowicie rozpuści na gładką masę). Pozostawić do wystudzenia (do temp pokojowej, żeby nie zaczęła twardnieć).
  4. Krem
  5. Wystudzone orzechy wrzucić do Blokada naczynia miksującego
    Zmielić 30s / o10
    Zawartość naczynia zgarnąć ze ścianek na dno i raz jeszcz zmielić 30s /o10
    Jeśli masa ma konsystencję masła orzechowego, można przejść do następnego kroku, jeśli nie to raz jeszcze zmielić 30 s / o10.
  6. Do powstałego masła orzechowego dodać mleko, olej, sól, ekstrakt, rozpuszczoną czekoladę.
    Mieszac ok 30s / o10 by składniki dobrze się połączyły a masa zgęstniała (moja miała konsystencję majonezu). Można mieszać krócej, dobrze słychać kiedy konsystencja się zmienia i z płynnej przechodzi w cięższy krem).
    Gotową masę przechowywać w sloikach/miseczce z przykryciem max 2 tygodnie w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Można przygotować sobie więcej orzechów i przed rozpoczęciem robienia masła orzechowego, posiekać je w Blokada naczynia miksującego na większe kawałki i gdy krem będzie już gotowy - dodać je do masy, by uzyskać dodatkową teksturę tmrc_emoticons.;)

2. Kiedy gotowy krem wyciągniesz już z naczynia, ale zostaną jego resztki na ściankach i pod nożami, możesz zrobić napój mleczny - wlać pół do kubka mleka, włączyć o10 / 6 sek, zawartość zgarnąć ze ścianek na dno i podgrzewać o1 / 4 min / 85st.

Źródło przepisu: https://barrylewis.net/recipe/chunky-nutella-bueno-spread/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy