3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ewe-Raffaello bez pieczenia


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ewe-Raffaello bez pieczenia

  • 400 g mleczka kokosowego
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 40 g likieru kokosowego
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g sera mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 500 g śmietanki 30%
  • 36 porcji herbatników
  • płatki migdałowe
  • 6
    10h 0min
    Czas całkowity 10h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlej 400 g. mleczka kokosowego, tj. 1 puszka, dodaj 70 g. wiórków kokosowych, na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, gotuj 25 min., 100 st. C, obr. 2.
    Masa powinna być gęsta, dodaj 40 g. likieru kokosowego, 200 g. białej czekolady podzielonej na kostki, mieszaj z podgrzewaniem 30 sek., 80 st. C, obr. 2.
    Przełóż masę do innego naczynia, odstaw do ostudzenia, a następnie do lodówki w celu schłodzenia.
    Przygotuj naczynie żaroodporne 20x30 (lub inne naczynie, w którym wygodnie będzie Ci przygotować deser), na dno wyłóż 18 herbatników (ja układam 16 całych i dwa przepołowione wzdłuż).
    Do naczynia miksującego włóż 500 g. mascarpone i 200 g. śmietanki 30%, miksuj 2 min. 15 sek., obr. 3,5. Po ok 30 sek. masa powinna być ubita, wówczas dodawaj łyżka po łyżce zimną masę kokosową. Gotową masę przełóż na herbatniki, masa ma być wysoka. Ułóż drugą warstwę herbatników.
    Umyj i osusz naczynie miksujące. Załóż motylek. Do naczynia wlej 500 g. zimnej śmietanki 30%, ubijaj przez ok 2 min., obr. 4, aż do uzyskania bitej śmietany (uważaj żeby nie zrobiło się masło, ja przed ubijaniem śmietany wstawiam naczynie na ok 15 min. do lodówki, razem z motylkiem).
    Bitą śmietanę wyłóż na wierzch herbatników, posyp płatkami migdałowymi dla dekoracji.
    Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • thermomixowamamaa: cieszę się i mam nadzieję,...

    Zgłoszony przez MartyniaKa na kwietnia 2, 2020 at 12:06.

    thermomixowamamaa: cieszę się i mam nadzieję, że posmakujeSmile przepis dostałam od mojej koleżanki, przerobiłam go na TM, przetestowałam, a efekt widać na zdjęciuLove daj znać proszę jak wyszło i czy smakowało Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapowiada sięsmakowicie

    Zgłoszony przez thermomixowamamaa na kwietnia 1, 2020 at 22:43.

    Zapowiada sięsmakowicie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze