3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DYNIOWE racuchy z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Dodatkowo:

  • olej do smażenia placków
  • cukier puder do oprószenia

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 350 g letniego mleka
  • 250 g puree z dyni
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki
  • 4 duze jablka
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.

    Mąkę przesiać do Closed lid, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką), zasypać je cukrem, zalać 130 g letniego mleka. Przykryć pokrywką, odstawić na 15 minut.

    Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, puree z dyni, ekstrakt z wanilii i wymieszać 2 min./Dough mode.

    Dodać plasterki jabłek i wymieszać Counter-clockwise operationDough mode/30 sek. Cisato przełożyć do miski i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

    Przygotować kubek z olejem. Nabierać pełną łyżkę ciasta, za każdym maczając łyżkę uprzednio w oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno - lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zapisuję do wypróbowania

    Zgłoszony przez jolaskobejko na grudnia 18, 2016 at 15:55.

    Zapisuję do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ekstra przepis! Dyni dałam

    Zgłoszony przez Agary na października 22, 2015 at 14:51.

    Ekstra przepis! Dyni dałam nieco więcej, bo akurat się nawinęła tmrc_emoticons.;) zamiast wódki dodałam "chlust" rumu. Wyszło pysznie. Dziękuję za podzielenie się przepisem!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze