Składniki
4 osoba/osoby
Dodatkowo:
- olej do smażenia placków
- cukier puder do oprószenia
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży instant
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 350 g letniego mleka
- 250 g puree z dyni
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki
- 4 duze jablka
-
6
2h 30min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.
Mąkę przesiać do
"Blokada naczynia miksującego" , dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką), zasypać je cukrem, zalać 130 g letniego mleka. Przykryć pokrywką, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, puree z dyni, ekstrakt z wanilii i wymieszać 2 min./
"Ciasto" .
Dodać plasterki jabłek i wymieszać
"Obroty wsteczne"
"Ciasto" /30 sek. Cisato przełożyć do miski i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Przygotować kubek z olejem. Nabierać pełną łyżkę ciasta, za każdym maczając łyżkę uprzednio w oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno - lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZapisuję do wypróbowania
Zapisuję do wypróbowania
Ekstra przepis! Dyni dałam
Ekstra przepis! Dyni dałam nieco więcej, bo akurat się nawinęła
zamiast wódki dodałam "chlust" rumu. Wyszło pysznie. Dziękuję za podzielenie się przepisem!