3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DYNIOWE racuchy z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Dodatkowo:

  • olej do smażenia placków
  • cukier puder do oprószenia

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 350 g letniego mleka
  • 250 g puree z dyni
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki
  • 4 duze jablka
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.

    Mąkę przesiać do , dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką), zasypać je cukrem, zalać 130 g letniego mleka. Przykryć pokrywką, odstawić na 15 minut.

    Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, puree z dyni, ekstrakt z wanilii i wymieszać 2 min./.

    Dodać plasterki jabłek i wymieszać /30 sek. Cisato przełożyć do miski i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

    Przygotować kubek z olejem. Nabierać pełną łyżkę ciasta, za każdym maczając łyżkę uprzednio w oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno - lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zapisuję do wypróbowania

    Zgłoszony przez jolaskobejko na grudnia 18, 2016 at 15:55.

    Zapisuję do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ekstra przepis! Dyni dałam

    Zgłoszony przez Agary na października 22, 2015 at 14:51.

    Ekstra przepis! Dyni dałam nieco więcej, bo akurat się nawinęła tmrc_emoticons.;) zamiast wódki dodałam "chlust" rumu. Wyszło pysznie. Dziękuję za podzielenie się przepisem!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze