3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowa masa cukrowa do dekoracji tortów


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 100 g glukozy w proszku
  • około 800 g cukru pudru, (najlepiej Kupiec)
  • łyżka białego tłuszczu roślinnego (Planta)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do kubka wsypać żelatyne i zalaz zimną wodą. Poczekac aż napęcznieje a w tym czasie przesiać do thermomixa około 200g cukru pudru. Napęczniałą żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (nie doprowadzić do zagotowania.. jak się zagotuje trzeba wyrzucić). Mieszając rozpuścic całkowicie. Do klarownej żelatyny dosypac 100g glukozy i wymieszać. Zamknąc pokrywę thermomixa i włączyc na poz.2 wlewając przez otwór masę z kubka. Gdy masa połaczy się z cukrem pudrem ustawić thermomix na poz.Interwał i przesiewac przez otwór resztę cukru pudru (nie cały). Gdy masa będzie już dośc zwarta ale jeszcze klejąca wyłaczyć thermomix. Nasmarowac rece i blat/stolnice tłuszczem roślinnym i wyłożyc masę z thermomixa (powinna miec konsystencje miekkiej gumy balonowej.. tak się ciągnie). Wyrabiac masę rękami podsypując pozostałym cukrem pudrem przesiewanym przez sito aż bedzie miała strukture ciasta na pierogi (elastyczna ale nie klejąca się, lecz tez nie za sucha).

    *nie jest koniecznie dodanie calego cukru pudru, zalezy to od jego wilgotnosci i jakosci, dlatego nalezy go dodawac stopniowo i ostatni etap przygotowania masy musi byc z uzyciem rąk zeby mozna bylo kontrolowac konsystencje masy..

    Masę mozna walkowac tak jak ciasto na pierogi (na grubosc okolo 2-3mm) podsypując cukrem pudrem i obkładać nią tort (obsmarowany wczesniej masą maślaną lub budyniową). Masa cukrowa rozpuszcza sie przy zetknieciu z bitą smietana (nie lubi wilgoci). Masę można barwic barwnikami spozywczymi (najlepsze są w żelu lub paście), lepić z niej figurki.

    Co można wyczarować z tej cudownej masy można zobaczyć na mojej stronie (adres w profilu)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie szukałam czegoś takiego. muszę...

    Zgłoszony przez agabar20 na sierpnia 31, 2018 at 19:09.

    Właśnie szukałam czegoś takiegoSmile. muszę wypróbowaćLol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ją już wieleee razy. Jest rewelacyjna....

    Zgłoszony przez sylviku na grudnia 4, 2017 at 23:48.

    Zrobiłam ją już wieleee razy. Jest rewelacyjna. Trzeba w odpowiednim momencie wyciagnąć z thermomixa i na końcu rękami trochę wyczuć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • musze wyprobowac a gdzie kupic glukoze??? bo nie...

    Zgłoszony przez jutrzenka na grudnia 8, 2016 at 21:32.

    musze wyprobowac a gdzie kupic glukoze??? bo nie spotkalam sie jeszcze a chce zrobic tort

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacyjna.

    Zgłoszony przez babs na marca 21, 2016 at 10:18.

    rewelacyjna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Barwnik dodaje sie jak juz

    Zgłoszony przez kazeno na lutego 16, 2014 at 21:14.

    Barwnik dodaje sie jak juz masa jest gotowa. Z tego przepisu wychodzi wystraczajaca ilosc masy na pokrycie tortu o srednicy okolo 22-24cm + dekoracja.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A kiedy barwiĆ masę ?

    Zgłoszony przez Lotna-mucha na grudnia 7, 2013 at 22:52.

    A kiedy barwiĆ masę ? Potrzebuję jej w kilku kolorach...dużo wychodzi takiej masy z tego przepisu ? Ile i jak ją przechowywać ? Dodatkowo nie ma tego adresu strony w profilu tmrc_emoticons.(

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Glukoza moze być taka z

    Zgłoszony przez Agtatka na grudnia 22, 2012 at 03:40.

    Glukoza moze być taka z apteki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się,że trafiłam na ten

    Zgłoszony przez bumelka na czerwca 27, 2012 at 00:48.

    Cieszę się,że trafiłam na ten przepis.Robiłam do tej pory masę ręcznie,ale TM zkróci znacznie czas no i zaoszczędzi moje siły.Dziękuję  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba jadłam torcik z tym

    Zgłoszony przez Pippi na września 6, 2011 at 12:41.

    Chyba jadłam torcik z tym cudem - gratuluję!  tmrc_emoticons.) i dziękuję za przepis, na pewno będę robić próby, choć me umiejętności nie gwarantują sukcesu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze