Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Ciasto:
- 500 g śliwek umytych, osuszonych i wypestkowanych
- 45 g mąki żytniej razowej
- 40 g płatków owsianych
- 30 g masła (w temp. pokojowej)
- 20 g cukru trzcinowego
- 30 g orzechów włoskich łuskanych
-
6
1h 10min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj dwa naczynia żaroodporne (12-15cm) lub jedno większe.
2) Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
3) Pozostałe składniki umieść w suchym naczyniu miksującym. Miksujemy do czasu powstania kruszonki.(15 sek. | obr. 4)
4) Gotową kruszonkę wysypujemy na wierzch wcześniej przygotowanych śliwek.
5) Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut (aż zarumieni się kruszonka. Po wyjęciu należy odczekać chwilę aby przestygło i degustujemy.
Smacznego! Bardzo dobrze smakuje również podane z gałką lodów.
Przygotowanie CRUMBLE
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
Porady
- ilość cukru można zwiększyć w zależności od tego jak słodkie śliwki używamy
- można też podać z bitą śmietaną i lodami
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy można dodac mrozone śliwki
Czy można dodac mrozone śliwki
pyszne
Wyśmienite
Wyśmienite
Pyszne i zdrowe :) Do śliwek
Pyszne i zdrowe
Do śliwek dodałam jeszcze brzoskwinię, truskawki i maliny. Dziękuję za przepis.