3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałwa sezamowa


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 200g białego sezamu
  • 6-7 łyżek płynnego miodu
  • posiekane migdały, bakalie, (opcjonalnie)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ziarna sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni, często mieszając tak, aby podsuszyły się, ale nie zrumieniły. Odstawiamy do ostudzenia. 

    Gdy ziarna są już zimne, przekładamy je do naczynia miksującego i mielimy obr.10/30s. Dodajemy miód, orzechy i mieszamy obr.3/15s. Jeżeli lubimy w chałwie dodatek orzechów lub innych ziaren, to to jest moment, w którym je dorzucamy. Ja użyłam 2 łyżek posiekanych migdałów. 

    Z masy chałwowej w dłoni  formujemy batonik i zawijamy go w papier do pieczenia lub wylepiamy masą silikonowe foremki. Następnie odstawiamy chałwę na 2 godziny do lodówki, żeby stężała. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne!

    Zgłoszony przez Ktosia_55 na sierpnia 19, 2017 at 14:02.

    Przepyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, choc po malych modyfikacjach. Dalam 150g...

    Zgłoszony przez ikar11 na marca 2, 2017 at 09:32.

    Pycha, choc po malych modyfikacjach. Dalam 150g sezamu i 50g slonecznika oraz 4 lyzki miodu. Nie jest ani gumowata ani sie nie kruszy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyprobowane, pyszne!

    Zgłoszony przez paktoMonika na stycznia 30, 2017 at 23:51.

    wyprobowane, pyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałwa bardzo smaczna. Zmniejszyłam czas...

    Zgłoszony przez AGAPI na listopada 6, 2016 at 20:23.

    Chałwa bardzo smaczna. Zmniejszyłam czas mielenia do 20 S na TM5. Uważam, że miodu wystarczą 3,5 łyżki. Najważniejsze, aby nie przypalić sezamu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nam niestety na chalwa nie

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na sierpnia 29, 2016 at 15:22.

    Nam niestety na chalwa nie smakowala tmrc_emoticons.-( Sorry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i bardzo mi

    Zgłoszony przez Kina203 na lipca 29, 2016 at 10:08.

    Zrobiłam i bardzo mi smakowała. Z pewnością  powtórzę   tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna polecam

    Zgłoszony przez Pyza_76 na maja 2, 2016 at 19:50.

    Pyszna polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam wszystkie

    Zgłoszony przez EgzotiQ na lutego 16, 2016 at 20:25.

    Wypróbowałam wszystkie przepisy z Przepisowni, ale ten jest najlepszy. Dziękuję za poradę, by nie przyrumienić sezamu. Ja miałam jeszcze ciepły sezam i taki zmiksowałam, dodałam też taki średnio płynny miód - ale chałwa wyszła super, nie rozpada się, ani nie jest zbyt płynna. Supse/ Dziękuję

    Iwona

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • testujemy

    Zgłoszony przez fiefiur na lutego 3, 2016 at 17:06.

    testujemy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra , ale mi

    Zgłoszony przez Sylwia24 na stycznia 31, 2016 at 12:45.

    Bardzo dobra , ale mi wystarczy 3 łyżki miodu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest bardzo dobra i szybka,

    Zgłoszony przez xxzxcuzxmex na stycznia 22, 2016 at 11:38.

    Jest bardzo dobra i szybka, konsystencja pasty, ale super się je łyżeczką tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest lepsza niż ze sklepu! 

    Zgłoszony przez juspel12 na listopada 8, 2015 at 15:03.

    Jest lepsza niż ze sklepu! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • taki przepis już istnieje na

    Zgłoszony przez lidien na sierpnia 30, 2012 at 20:39.

    taki przepis już istnieje na Przepisowni: http://www.przepisownia.pl/przepisy/cha%C5%82wa/341142 

    wypróbowany. polecam

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Czy ktos zdążył juz

    Zgłoszony przez maks21 na sierpnia 30, 2012 at 16:20.

    Cooking 7  Czy ktos zdążył juz wypróbować?


     

    Maks21

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze