Tu jesteś:
4
Składniki
15 kawałek/kawałki/kawałków
BRZOSKWINIOWA FANTAZJA
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 100 g herbatników kakaowych
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwin w syropie
- 2 opakowania pustych rurek waflowych, ( ok 600 g)
- 500 ml śmietanki 30 %
- 2 serki mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g mlecznej czekolady
-
6
10h 0min
Czas całkowity 8h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Przygotować blachę o wymiarach ok. 24 x 36 cm
Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć herbatniki kakaowe , rozdrobnić 5s /obr 5
Przesypać do innego naczynia.
Odsączyć brzoskwinie , syrop zostawić do dalszego wykorzystania.
Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć brzoskwinie , dodać 150 g syropu,
zmiksować 10s /obr 8
Zagotować 7min / 100ºC/obr2
Dodać 2 galaretki , wymieszać 4 min/ 100ºC/obr 3
Powstały mus przelać do innego naczynia , przestudzić.
W blaszce ułożyć warstwę biszkoptów po skosie , docinając w najmniejsze szczeliny i napączować syropem z brzoskwiń.
Wierzch posypać zmielonymi harbatnikami następnie zalać przestudzonym musem .
Na mus ( powinien być jeszcze lekko ciepły) ułożyć wafelki również po skosie ale w przeciwnym kierunku do biszkoptów, odstawić.
Do"Blokada naczynia miksującego" wlać 150 g wody , wsypać galaretkę.
Rozpuścić 5min/70ºC/obr3
Do czystego i suchego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać śmietankę , ubić na sztywno
ok 1- 1,5 min / obr 3
Należy uważać żeby nie zrobiło się masło.
Do ubitej śmietany dodać powoli cukier puder i serek mascarpone ( małymi porcjami ) , ubijać do uzyskania jednolitej masy .
Dodać wystudzoną , tężejącą galaretkę ,
wymieszać 1 min/ obr2
Masę wylać na wierzch ciasta , odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc .
Po stężeniu posypać wierzch startą czekoladą .
CIASTO NAJLEPIEJ SMAKUJE NA DRUGI DZIEŃ
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTeż go uwielbiamy
Też go uwielbiamy
Bardzo smaczne ciacho. Niesamowicie szybko...
Bardzo smaczne ciacho. Niesamowicie szybko zniknęło. Choć wprowadziłam mała modyfikacje zamiast mascarpone dałam serek kanapkowy typu mój ulubiony z wielunia. Niestety nie sprawdzę czy lepszy jest na drugi dzień bo nie mam co zostawić.....