Tu jesteś:
4
Składniki
15 kawałek/kawałki/kawałków
BRZOSKWINIOWA FANTAZJA
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 100 g herbatników kakaowych
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwin w syropie
- 2 opakowania pustych rurek waflowych, ( ok 600 g)
- 500 ml śmietanki 30 %
- 2 serki mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g mlecznej czekolady
-
6
10h 0min
Czas całkowity 8h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Przygotować blachę o wymiarach ok. 24 x 36 cm
Dowłożyć herbatniki kakaowe , rozdrobnić 5s /obr 5
Przesypać do innego naczynia.
Odsączyć brzoskwinie , syrop zostawić do dalszego wykorzystania.
Dowłożyć brzoskwinie , dodać 150 g syropu,
zmiksować 10s /obr 8
Zagotować 7min / 100ºC/obr2
Dodać 2 galaretki , wymieszać 4 min/ 100ºC/obr 3
Powstały mus przelać do innego naczynia , przestudzić.
W blaszce ułożyć warstwę biszkoptów po skosie , docinając w najmniejsze szczeliny i napączować syropem z brzoskwiń.
Wierzch posypać zmielonymi harbatnikami następnie zalać przestudzonym musem .
Na mus ( powinien być jeszcze lekko ciepły) ułożyć wafelki również po skosie ale w przeciwnym kierunku do biszkoptów, odstawić.
Dowlać 150 g wody , wsypać galaretkę.
Rozpuścić 5min/70ºC/obr3
Do czystego i suchegozałożyć motylek, wlać śmietankę , ubić na sztywno
ok 1- 1,5 min / obr 3
Należy uważać żeby nie zrobiło się masło.
Do ubitej śmietany dodać powoli cukier puder i serek mascarpone ( małymi porcjami ) , ubijać do uzyskania jednolitej masy .
Dodać wystudzoną , tężejącą galaretkę ,
wymieszać 1 min/ obr2
Masę wylać na wierzch ciasta , odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc .
Po stężeniu posypać wierzch startą czekoladą .
CIASTO NAJLEPIEJ SMAKUJE NA DRUGI DZIEŃ
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczne ciacho. Niesamowicie szybko...
Bardzo smaczne ciacho. Niesamowicie szybko zniknęło. Choć wprowadziłam mała modyfikacje zamiast mascarpone dałam serek kanapkowy typu mój ulubiony z wielunia. Niestety nie sprawdzę czy lepszy jest na drugi dzień bo nie mam co zostawić.....