Czas przygotowania
                                8h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                10h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     15 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
 
opublikowany: 16/12/17
                            
                zmieniono dnia: 17/12/17
                    Składniki
BRZOSKWINIOWA FANTAZJA
- 150 g podłużnych biszkoptów
 - 100 g herbatników kakaowych
 - 3 galaretki brzoskwiniowe
 - 1 puszka brzoskwin w syropie
 - 2 opakowania pustych rurek waflowych, ( ok 600 g)
 - 500 ml śmietanki 30 %
 - 2 serki mascarpone
 - 4 łyżki cukru pudru
 - 50 g mlecznej czekolady
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotować blachę o wymiarach ok. 24 x 36 cm
Do
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć herbatniki kakaowe , rozdrobnić  5s /obr 5
Przesypać do innego naczynia.
Odsączyć brzoskwinie , syrop zostawić do dalszego wykorzystania.
Do
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć brzoskwinie , dodać 150 g syropu, 
zmiksować 10s /obr 8
Zagotować 7min / 100ºC/obr2
Dodać 2 galaretki , wymieszać 4 min/ 100ºC/obr 3
Powstały mus przelać do innego naczynia , przestudzić.
W blaszce ułożyć warstwę biszkoptów po skosie , docinając w najmniejsze szczeliny i napączować syropem z brzoskwiń.
Wierzch posypać zmielonymi harbatnikami następnie zalać przestudzonym musem .
Na mus ( powinien być jeszcze lekko ciepły) ułożyć wafelki również po skosie ale w przeciwnym kierunku do biszkoptów, odstawić.
Do
"Blokada naczynia miksującego"  wlać 150 g wody , wsypać galaretkę.
Rozpuścić 5min/70ºC/obr3
Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego"  założyć motylek, wlać śmietankę , ubić na sztywno
ok 1- 1,5 min / obr 3
Należy uważać żeby nie zrobiło się masło.
Do ubitej śmietany dodać powoli cukier puder i serek mascarpone ( małymi porcjami ) , ubijać do uzyskania jednolitej masy .
Dodać wystudzoną , tężejącą galaretkę ,
wymieszać 1 min/ obr2
Masę wylać na wierzch ciasta , odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc .
Po stężeniu posypać wierzch startą czekoladą .
CIASTO NAJLEPIEJ SMAKUJE NA DRUGI DZIEŃ
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Też go uwielbiamy
            
Bardzo smaczne ciacho. Niesamowicie szybko zniknęło. Choć wprowadziłam mała modyfikacje zamiast mascarpone dałam serek kanapkowy typu mój ulubiony z wielunia. Niestety nie sprawdzę czy lepszy jest na drugi dzień bo nie mam co zostawić.....