

Składniki
- 500 gramów śmietany kremówki, slodzonej
- 750 gramów serka ricotta
- cynamon mielony
- 1-2 łyżki gestego syropu owocowego
- 10 brzoskwin swiezych
- 350 gramów ciastek biszkoptowych
- sok owocowy, ile trzeba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ubic smietane ( zalozyc motylek) : ok. 2min / obr. 3, wlozyc do lodòwki. Bez mycia naczynia, wlozyc ricotte, syrop i 1 lyzeczke cynamonu: 25sek / obr 5, wlozyc do lodòwki. Brzoskwinie (1 zostawic) umyc, obrac ze skòrki, pokroic na plasterki. Odlozona, pokroic w kosteczke. Smietane wymieszac z ricotta, dodac brzoskwinie pokrojona w kostke. W naczyniu przygotowac sok ( jaki mamy czy lubimy, ja dalam wieloowocowy). Moczyc ciastka, ukladac do formy, pokryc kremem, brzoskwiniami, posypac cynamonem. Powtòrzyc operacje. Udekorowac na wierzchu. Ja zostawilam sobie troche kremu, bez kawalkòw brzoskwin i udekorowalam deser. Wstawic do lodòwki na 4-5 godzin. Najlepiej przygotowac wieczorem i zostawic w lodòwce na cala noc.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Grazynko, jestes swietna kobietka i internetowa przyjaciòlka

Veroniko dziekuję za przepis i wszystkie komentarze

Dziekuje Aniu
Ciesze sie bardzo, jak zawsze
Widac chyba?
Buziaki
Veroniko zrobiłam Twoje tiramisu i po prostu się rozpłynęłam - co za pyszności, polecam wszystkim
Veroniko, poczytałam o serach i serek ricotta można zrobić w warunkach domowych. Mam na niego przepis, dostosuję do TM i jak zrobię - opublikuję . To bardzo łatwe do zrobienia. Kiedyś, jak w Polsce było mleko w butelkach przynoszone pod drzwi, można je było zostawić na zsiadłe. Potem takie zsiadłe mleko zalewało sie wrzącym mlekiem, stygło, przelewało na sito wyłożone gazą i powstawał smaczny twarożek. Zapomniałm już o tym, a sposób robienia ricotty wywołał to z pamięci. Oczywiście można też kupić teraz mleko , które się zsiądzie (nie pasteryzowane) i takie delikatne serki robić dzieciakom. To tak, na marginesie tematów serowych.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Najwazniejsze, ze juz wròcilas do nas
. Znowu jestesmy w komplecie
Choc latem, to wiadomo, jak to jest.... Najpierw uciekla nam Mixi, potem ja... Pewnie ucieknie nam jeszcze ktos do konca wakacji
. Zwròcilyscie uwage, ze nie bylo nas po 4 dni,kazdej???
Ale synchronizacja

Verciu jakie pyszności
zrobie na wekend
tylko dam morelki, bo na brzoskwinie niestety mam uczulenie
uwielbiam tiramisu, ale to tradycyjne faktycznie jest kaloryczne a to Twoje ogranicza ilość kalorii i napewno jest super smaczne
dziękuję za przepisik, Twoje słodkości są REWELACYJNE !!!!!!!
Veroniko, absolutnie wierzę w Twoje superowe umiejętności i rozeznanie co jest , a co nie jest light! Szczególnie jeśli idzie o dobór serów. Z pewnością zrobię ten deser jak wróci z wojaży wakacyjnych moja rodzinka . Sami z mężem nie dalibyśmy rady skonsumować i na dodatek ciasno w lodówce na przechowywanie. Poza tym "zmusiłaś" mnie znowu do poczytania o gatunkach serów i ich właściwościach. Ciągle uczę się kuchni, to tak olbrzymia wiedza. A myślałam, że każdy potrafi być kucharzem.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Tiramisù jest light, jesli znasz oryginal
!!! Zamiast mascarpone jest ricotta, ktòra kazdy moze dostosowac do wlasnego gustu ( mozna kupic te 0,1 % tluszczu i po problemie), smietane, albo sie daje chuda, albo bez cukru, albo sie nie daje i zastepuje calkowicie ricotta, mozna zrobic bez cukru, poza tym, sa owoce, nie ma jajek, zabaione, kakao..... chyba wiecej light nie moze byc ????? !! Kazda gosposia moze dostosowac dla siebie przepis, bo jest " elastyczny"..., Zdajesz sobie , mam nadzieje , sprawe, jak wyglada tiramisù oryginalne:O :O To, akurat, tluste nie jest.
. Letnie,owocowe... Zreszta, cos trzeba zrobic z czegos... Jak nic nie dodamy, to jesc raczej nie bedziemy....