thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 19/08/12
zmieniono dnia: 20/08/12

Składniki

  • 500 gramów śmietany kremówki, slodzonej
  • 750 gramów serka ricotta
  • cynamon mielony
  • 1-2 łyżki gestego syropu owocowego
  • 10 brzoskwin swiezych
  • 350 gramów ciastek biszkoptowych
  • sok owocowy, ile trzeba

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ubic smietane ( zalozyc motylek) : ok. 2min / obr. 3, wlozyc do lodòwki. Bez mycia naczynia, wlozyc ricotte, syrop i 1 lyzeczke cynamonu: 25sek / obr 5, wlozyc do lodòwki. Brzoskwinie (1 zostawic) umyc, obrac ze skòrki, pokroic na plasterki. Odlozona, pokroic w kosteczke. Smietane wymieszac z ricotta, dodac brzoskwinie pokrojona w kostke. W naczyniu przygotowac sok ( jaki mamy czy lubimy, ja dalam wieloowocowy). Moczyc ciastka, ukladac do formy, pokryc kremem, brzoskwiniami, posypac cynamonem. Powtòrzyc operacje. Udekorowac na wierzchu. Ja zostawilam sobie troche kremu, bez kawalkòw brzoskwin i udekorowalam deser. Wstawic do lodòwki na 4-5 godzin. Najlepiej przygotowac wieczorem i zostawic w lodòwce na cala noc.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Blyskawiczne tiramisù light - brzoskwiniowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 31, 2012 at 00:30

    Grazynko, jestes swietna kobietka i internetowa przyjaciòlkatmrc_emoticons.;) Love Love Love

  • sierpnia 30, 2012 at 22:17
    5.0

     Veroniko dziekuję za przepis i wszystkie komentarze Big Smile tmrc_emoticons.D Love

  • sierpnia 22, 2012 at 01:34

    Dziekuje Aniutmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) Ciesze sie bardzo, jak zawszeBig Smile Big Smile Big Smile  Widac chyba?tmrc_emoticons.;)  BuziakiLove

  • sierpnia 21, 2012 at 21:27

    Veroniko zrobiłam Twoje tiramisu i po prostu się rozpłynęłam - co za pyszności, polecam wszystkim tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 21, 2012 at 19:16
    5.0

    Veroniko, poczytałam o serach i serek ricotta można zrobić w warunkach domowych. Mam na niego przepis, dostosuję do TM i jak zrobię - opublikuję . To bardzo łatwe do zrobienia. Kiedyś, jak w Polsce było mleko w butelkach przynoszone pod drzwi, można je było zostawić na zsiadłe. Potem takie zsiadłe mleko zalewało sie wrzącym mlekiem, stygło, przelewało na sito wyłożone gazą i powstawał smaczny twarożek. Zapomniałm już o tym, a sposób robienia ricotty wywołał to z pamięci. Oczywiście można też kupić teraz mleko , które się zsiądzie (nie pasteryzowane) i takie delikatne serki robić dzieciakom. To tak, na marginesie tematów serowych.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 21, 2012 at 00:36

    Najwazniejsze, ze juz wròcilas do nasBig Smile Big Smile . Znowu jestesmy w komplecieBig Smile  Choc latem, to wiadomo, jak to jest.... Najpierw uciekla nam Mixi, potem ja... Pewnie ucieknie nam jeszcze ktos do konca wakacjitmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Zwròcilyscie uwage, ze nie bylo nas po 4 dni,kazdej???Big Smile  Ale synchronizacjatmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

  • sierpnia 20, 2012 at 21:38
    5.0

    Verciu jakie pyszności tmrc_emoticons.D zrobie na wekend tmrc_emoticons.D tylko dam morelki, bo na brzoskwinie niestety mam uczulenie tmrc_emoticons.~ uwielbiam tiramisu, ale to tradycyjne faktycznie jest kaloryczne a to Twoje ogranicza ilość kalorii i napewno jest super smaczne tmrc_emoticons.D dziękuję za przepisik, Twoje słodkości są REWELACYJNE !!!!!!!

  • sierpnia 20, 2012 at 12:32

    tmrc_emoticons.;)  Gabi, wiedzy nigdy nie za duzo, prawda? Ja tez sie ciagle ucze czegos nowego, jak kazdyBig Smile  Zawsze sie moze przydactmrc_emoticons.)  Byc kucharzem jest latwo, trudniej - byc dobrym kucharzemBig Smile . Daleko droga jeszcze przed nami, do doskonaloscitmrc_emoticons.;)  Jesli chodzi, zas, o sery, to tutaj poznalam wiele nowych, wiele sie nauczylam ( przyjechalam tu, jak bylam mlodatmrc_emoticons.;) , po tylu latach wiec, co nieco wiem... Pracowalam, zreszta, tez w kuchni .... - wiele lat temu, jako kucharka.... To tez mi sie przydalotmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Zreszta, mysle, ze kazdy przepis mozna " przekrecic" wg wlasnego gustutmrc_emoticons.)  Ja tlusto nie kucharze, bo nie lubie i przede wszystkim, nie moge..., co wychodzi na zdrowietmrc_emoticons.;)  Wiec przyzwyczailam rodzinke do takiego stylu zyciatmrc_emoticons.)  Duzo warzyw i owocòw ( a jest tu naprawde duzy wybòr), malo tluszczu, wiec i pozwolic sobie na slodkosci ,moznatmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

  • sierpnia 20, 2012 at 08:03
    5.0

    Veroniko, absolutnie wierzę w Twoje superowe umiejętności i rozeznanie co jest , a co nie jest light! Szczególnie jeśli idzie o dobór serów. Z pewnością zrobię ten deser jak wróci z wojaży wakacyjnych moja rodzinka . Sami z mężem nie dalibyśmy rady skonsumować i na dodatek ciasno w lodówce na przechowywanie. Poza tym "zmusiłaś" mnie  znowu do poczytania o gatunkach serów i ich właściwościach. Ciągle uczę się kuchni, to tak olbrzymia wiedza. A myślałam, że każdy potrafi być kucharzem.tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 20, 2012 at 00:01

    Tiramisù jest light, jesli znasz oryginaltmrc_emoticons.;)  !!! Zamiast mascarpone jest ricotta, ktòra kazdy moze dostosowac do wlasnego gustu ( mozna kupic te 0,1 % tluszczu i po problemie), smietane, albo sie daje chuda, albo bez cukru, albo sie nie daje i zastepuje calkowicie ricotta, mozna zrobic bez cukru, poza tym, sa owoce, nie ma jajek, zabaione, kakao..... chyba wiecej light nie moze byc ????? !! Kazda gosposia moze dostosowac dla siebie przepis, bo jest " elastyczny"...,  Zdajesz sobie , mam nadzieje , sprawe, jak wyglada tiramisù oryginalne:O :O  To, akurat, tluste nie jest. tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Letnie,owocowe...  Zreszta, cos trzeba zrobic z czegos... Jak nic nie dodamy, to jesc raczej nie bedziemy....tmrc_emoticons.;)