Składniki
10 porcja/porcje/porcji
- 500 gramów śmietany kremówki, slodzonej
- 750 gramów serka ricotta
- cynamon mielony
- 1-2 łyżki gestego syropu owocowego
- 10 brzoskwin swiezych
- 350 gramów ciastek biszkoptowych
- sok owocowy, ile trzeba
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Ubic smietane ( zalozyc motylek) : ok. 2min / obr. 3, wlozyc do lodòwki. Bez mycia naczynia, wlozyc ricotte, syrop i 1 lyzeczke cynamonu: 25sek / obr 5, wlozyc do lodòwki. Brzoskwinie (1 zostawic) umyc, obrac ze skòrki, pokroic na plasterki. Odlozona, pokroic w kosteczke. Smietane wymieszac z ricotta, dodac brzoskwinie pokrojona w kostke. W naczyniu przygotowac sok ( jaki mamy czy lubimy, ja dalam wieloowocowy). Moczyc ciastka, ukladac do formy, pokryc kremem, brzoskwiniami, posypac cynamonem. Powtòrzyc operacje. Udekorowac na wierzchu. Ja zostawilam sobie troche kremu, bez kawalkòw brzoskwin i udekorowalam deser. Wstawic do lodòwki na 4-5 godzin. Najlepiej przygotowac wieczorem i zostawic w lodòwce na cala noc.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGrazynko, jestes swietna
Grazynko, jestes swietna kobietka i internetowa przyjaciòlka
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko dziekuję za przepis
Veroniko dziekuję za przepis i wszystkie komentarze
Dziekuje Aniu:) Ciesze sie
Dziekuje Aniu Ciesze sie bardzo, jak zawsze Widac chyba? Buziaki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko zrobiłam Twoje
Veroniko zrobiłam Twoje tiramisu i po prostu się rozpłynęłam - co za pyszności, polecam wszystkim
Veroniko, poczytałam o serach
Veroniko, poczytałam o serach i serek ricotta można zrobić w warunkach domowych. Mam na niego przepis, dostosuję do TM i jak zrobię - opublikuję . To bardzo łatwe do zrobienia. Kiedyś, jak w Polsce było mleko w butelkach przynoszone pod drzwi, można je było zostawić na zsiadłe. Potem takie zsiadłe mleko zalewało sie wrzącym mlekiem, stygło, przelewało na sito wyłożone gazą i powstawał smaczny twarożek. Zapomniałm już o tym, a sposób robienia ricotty wywołał to z pamięci. Oczywiście można też kupić teraz mleko , które się zsiądzie (nie pasteryzowane) i takie delikatne serki robić dzieciakom. To tak, na marginesie tematów serowych.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Najwazniejsze, ze juz
Najwazniejsze, ze juz wròcilas do nas . Znowu jestesmy w komplecie Choc latem, to wiadomo, jak to jest.... Najpierw uciekla nam Mixi, potem ja... Pewnie ucieknie nam jeszcze ktos do konca wakacji . Zwròcilyscie uwage, ze nie bylo nas po 4 dni,kazdej??? Ale synchronizacja
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Verciu jakie pyszności
Verciu jakie pyszności zrobie na wekend tylko dam morelki, bo na brzoskwinie niestety mam uczulenie uwielbiam tiramisu, ale to tradycyjne faktycznie jest kaloryczne a to Twoje ogranicza ilość kalorii i napewno jest super smaczne dziękuję za przepisik, Twoje słodkości są REWELACYJNE !!!!!!!
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
;) Gabi, wiedzy nigdy nie za
Gabi, wiedzy nigdy nie za duzo, prawda? Ja tez sie ciagle ucze czegos nowego, jak kazdy Zawsze sie moze przydac Byc kucharzem jest latwo, trudniej - byc dobrym kucharzem . Daleko droga jeszcze przed nami, do doskonalosci Jesli chodzi, zas, o sery, to tutaj poznalam wiele nowych, wiele sie nauczylam ( przyjechalam tu, jak bylam mloda , po tylu latach wiec, co nieco wiem... Pracowalam, zreszta, tez w kuchni .... - wiele lat temu, jako kucharka.... To tez mi sie przydalo Zreszta, mysle, ze kazdy przepis mozna " przekrecic" wg wlasnego gustu Ja tlusto nie kucharze, bo nie lubie i przede wszystkim, nie moge..., co wychodzi na zdrowie Wiec przyzwyczailam rodzinke do takiego stylu zycia Duzo warzyw i owocòw ( a jest tu naprawde duzy wybòr), malo tluszczu, wiec i pozwolic sobie na slodkosci ,mozna
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko, absolutnie wierzę w
Veroniko, absolutnie wierzę w Twoje superowe umiejętności i rozeznanie co jest , a co nie jest light! Szczególnie jeśli idzie o dobór serów. Z pewnością zrobię ten deser jak wróci z wojaży wakacyjnych moja rodzinka . Sami z mężem nie dalibyśmy rady skonsumować i na dodatek ciasno w lodówce na przechowywanie. Poza tym "zmusiłaś" mnie znowu do poczytania o gatunkach serów i ich właściwościach. Ciągle uczę się kuchni, to tak olbrzymia wiedza. A myślałam, że każdy potrafi być kucharzem.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Tiramisù jest light, jesli
Tiramisù jest light, jesli znasz oryginal !!! Zamiast mascarpone jest ricotta, ktòra kazdy moze dostosowac do wlasnego gustu ( mozna kupic te 0,1 % tluszczu i po problemie), smietane, albo sie daje chuda, albo bez cukru, albo sie nie daje i zastepuje calkowicie ricotta, mozna zrobic bez cukru, poza tym, sa owoce, nie ma jajek, zabaione, kakao..... chyba wiecej light nie moze byc ????? !! Kazda gosposia moze dostosowac dla siebie przepis, bo jest " elastyczny"..., Zdajesz sobie , mam nadzieje , sprawe, jak wyglada tiramisù oryginalne:O :O To, akurat, tluste nie jest. . Letnie,owocowe... Zreszta, cos trzeba zrobic z czegos... Jak nic nie dodamy, to jesc raczej nie bedziemy....
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wygląda super, ale co w nim
Wygląda super, ale co w nim jest LIGHT? bo to głównie przyciągnęło moją uwagę, ale niestety składniki nie potwierdzają tytułu
http://quchniawege.blogspot.com/
Zdjecia musze dodawac po 1,
Zdjecia musze dodawac po 1, bo komp mi kaprysi Mixi, mysle, ze sie ucieszy , a dekoracja, to tak na zakonczenie konkursu
Dziekuje, Elu i buziaczki dla Ciebie, i Twojej Rodzinki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Doszło zdjęcie główne
Doszło zdjęcie główne Jakie piękne!!! Ale Mixi się ucieszy Pozdrawiam ciepło i jeszcze słonecznie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
O! i to będzie nasz
O! i to będzie nasz najbliższy deser! Dziś już byśmy nie dali rady po Twoich nadziewanych brzoskwiniach (mniammm )
Veroniko, w ciemno daję Ci ocenę bardzo dobrą, bo wszystkie desery, które robiłam wg. Twoicj przepisów są super!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/