3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

3-kolorowy deser "Ptasie Mleczko" z czekoladą


Wydrukuj:
4

Składniki

ptasie mleczko

  • 500 g śmietany kremówki 30-36%, -Schłodzonej! -o temp. max 4*C
  • 450 g śmietany 12%, -słodkiej
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g cukru pudru
  • cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 30 g żelatyny w proszku
  • 150 g wody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 210 g serka mascarpone

polewa czekoladowa

  • 70 g masła lub margaryny
  • 30 g cukru pudru
  • 10 g kakao naturalnego
  • 35 g śmietany kremówki 30%
  • 30 g gorzkiej czekolady
5

Przygotowanie

    ptasie mleczko
  1. do 3 kubeczków odmierzyć po 10 g żelatyny i dodać do każdego z nich po 50 g zimnej wody -wymieszać i zostawić do napęcznienia
  2. 3. na noże założyć motylek, dodać śmietanę kremówkę mocno schłodzoną!!!, cukier puder i waniliowy; ubić ok. 1-3 min / obr.3,5 (trzeba sprawdzać i uważać, żeby śmietana się nie zważyła)

    4. Ubitą śmietanę przełożyć do miski i schować do lodówki, naczynia nie myć.

    5. Do naczynia wlać 150 g śmietany 12% dodać białą czekoladę połamaną na kawałki i 70 g serka mascarpone; ucierać 4 min / 60*C / obr.3

    6. Założyć motylek, dodać napęczniałą żelatynę z jednego kubeczka, wymieszać 1 min / obr.3,5

    7. Zdjąć poktywę, wyjąć naczynie z urządzenia, odstawić na 10-15 min do przestygnięcia

    8. Wstawić naczynie (z motylkiem) do urządzenia, dodać 170-180 g ubitej kremówki z lodówki i delikatnie wymieszać 10-12 sek / obr.1,5

    9. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i na 10 minut wstawić do zamrażarki, żeby masa szybko zgęstniała.

    10. Z czekoladą mleczną i gorzką zrobić to samo powtarzając punkty 5-9. Po wlaniu trzeciej warstwy wstawić do lodówki na ok. 3-4 godz.
  3. polewa czekoladowa
  4. 1. Składniki polewy umieścić w naczyniu i połączyć 4 min / 60*C / obr. 2

    2. Wystudzić 5 min / obr.2

    3. Wierzch deseru "Ptasie mleczko" polać przestygniętą polew ą i odstawić do zastygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Robiąc ten deser zaczęłam od białej czekolady, żeby nie musieć myć naczynia za każdym razem tmrc_emoticons.) 

Przed polaniem polewą "odpięłam" bok tortownicy, na wierzchu położyłam płaski talerz i szybkim ruchem odwróciłam. Potem zdjęłam dno tortownicy, delikatnie ściągnęłam pergamin i tym sposobem biała warstwa znalazła się na wierzchu. 

Deser jest pyszny! Myślę, że nareszcie wymyśliłam sposób na domowe "ptasie mleczko" zbliżone do oryginału, może troszkę mniej słodkie.  tmrc_emoticons.)) Polecam amatorom tego pysznego deseru tmrc_emoticons.) [[wysiwyg_imageupload:306:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • inusia99 napisał:...

    Zgłoszony przez ElaK na marca 13, 2019 at 00:01.

    inusia99 napisał:
    Zrobilam ptasie pleczko wedlug przepisu Pani Eli ale chyba cos zrobilam nie tak...uzylam smietanki łaciate 36% ale w smaku wyczuwam taki nieprzyjemny miesny posmak a uzylamntez zelatyny do ciast...nie wiem co zrobilam nie tak


    Przykro mi, że coś poszło nie tak i smak deseru Panią nie zadowala.
    Nie umiem wytłumaczyć dlaczego jest mięsny posmak???
    Ja też najczęściej używam śmietanki Łacaite lub Pilos z Lidla. Nigdy nie czułam w niej mięsa tmrc_emoticons.;)
    Pozdrawiam, ElaK

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • inusia99 napisał:...

    Zgłoszony przez ElaK na marca 12, 2019 at 23:57.

    inusia99 napisał:
    Czy moze mi ktos napisac jaka smietana 12% ma byc...taka nasza kwasna normalna smietana czy taka slodkawa w kartonikach....dz
    dziekijd z gory


    Dodałam już przy składnikach, że potrzebna jest śmietanka słodka, ponieważ podgrzewamy ją do temp. 60*C i ucieramy z czekoladą. Kwaśna mogłaby się zważyć

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • asia.c napisał:...

    Zgłoszony przez ElaK na marca 12, 2019 at 23:56.

    asia.c napisał:
    Nie mogę uwierzyć, że wszystkim Wam wyszła pierwsz faza, t.j. ubijanie śmietany. Ja właśnie ubiłam drugi raz i po 60 sek jest masło a w przepisie jest 3,5 min....to niemożliwe...


    Pierwsza faza wychodzi pod warunkiem, że śmietana jest bardzo mocno schłodzona, max 4*C -można ją przed ubijaniem włożyć na kilka minut do zamrażarki.
    Czas ubijania podałam orientacyjnie (zmieniłam na 1-3 min), ponieważ przy ubijaniu śmietany trzeba ją obserwować, żeby się nie zrobiło masło. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami: świeżość śmietany, jej kwasowość i temperatura.
    Pozdrawiam, ElaK

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam ptasie pleczko wedlug przepisu Pani Eli...

    Zgłoszony przez inusia99 na marca 12, 2019 at 16:27.

    Zrobilam ptasie pleczko wedlug przepisu Pani Eli ale chyba cos zrobilam nie tak...uzylam smietanki łaciate 36% ale w smaku wyczuwam taki nieprzyjemny miesny posmak a uzylamntez zelatyny do ciast...nie wiem co zrobilam nie tak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy moze mi ktos napisac jaka smietana 12% ma...

    Zgłoszony przez inusia99 na marca 12, 2019 at 08:46.

    Czy moze mi ktos napisac jaka smietana 12% ma byc...taka nasza kwasna normalna smietana czy taka slodkawa w kartonikach....dz
    dziekijd z gory

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jest pyszny i nie za słodki - w weekend robimy po...

    Zgłoszony przez MagdaS1007 na października 16, 2017 at 10:50.

    jest pyszny i nie za słodki - w weekend robimy po raz kolejny - dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie mog uwierzy e wszystkim Wam wysza pierwsz faza...

    Zgłoszony przez asia.c na maja 1, 2017 at 17:59.

    Nie mogę uwierzyć, że wszystkim Wam wyszła pierwsz faza, t.j. ubijanie śmietany. Ja właśnie ubiłam drugi raz i po 60 sek jest masło a w przepisie jest 3,5 min....to niemożliwe...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawdzono... wykonano (

    Zgłoszony przez nowitzka33 na kwietnia 1, 2016 at 22:19.

    Sprawdzono... wykonano ( dowód w załączeniu) ...na talerzu pustki, deser pyszny, polewa znakomita(do wykorzystania w innych ciastach)..bardzo dziękuję i polecam ... dość irytujący smak, dzięki gorzkiej czekoladzie (dałam 90%) i o dziwo...nie za slodkie tmrc_emoticons.) polecam Big Smile

    a ta moja forma miała 21 cm średnicy tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2620:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło pyszne, lekkie i nie

    Zgłoszony przez taaala na marca 8, 2015 at 17:39.

    Wyszło pyszne, lekkie i nie za słodkie tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis dodany do listy mam

    Zgłoszony przez taaala na marca 4, 2015 at 15:29.

    przepis dodany do listy tmrc_emoticons.) mam tylko pytanie odnośnie wymiarów blachy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agulka111

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 2, 2015 at 07:50.

    agulka111

    Witam

    Niestety nie posiadam thermomixa, a bardzo chciałabym zrobić to ciacho dla mojego dziecka. W jaki sposób rozwiązać krok 5 (mam na myśli ucieranie w temp. 60C) bez wykorzystania ww urządzenia? Pozdrawiam

     

    Agulka, zawsze robiłam w TM. Może spróbuj ucierać w kąpieli wodnej?... Jeżeli masz termometr kucharski, to temperaturę też możesz kontrolować... Bez TM na pewno będziesz mniała więcej kombinowania i zmywania, ale próbuj jeżeli zależy Ci na tym przepisie. Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawy przepis i z pewnością

    Zgłoszony przez justylena na stycznia 15, 2015 at 10:59.

    ciekawy przepis i z pewnością w najbliższym czasie zrobie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Niestety nie posiadam

    Zgłoszony przez agulka111 na stycznia 15, 2015 at 08:14.

    Witam

    Niestety nie posiadam thermomixa, a bardzo chciałabym zrobić to ciacho dla mojego dziecka. W jaki sposób rozwiązać krok 5 (mam na myśli ucieranie w temp. 60C) bez wykorzystania ww urządzenia? Pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marta, Olga opinie Waszych

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 31, 2014 at 08:16.

    Marta, Olga opinie Waszych dzieci są dla mnie największą nagrodą  tmrc_emoticons.D Bardzo dziękuję, za komentarze i pozdrawiam.  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję Ci za ten

    Zgłoszony przez OlgaA na lipca 28, 2014 at 22:18.

    Elu dziękuję Ci za ten przepis zrobiłam go na urodzinki mojego synka wyszedł na prawdę super , troszkę się bałam tych 3 kolorów ale wyszło na prawdę pysznie .

    Pozdrawiam Olga

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto ostatnio robiłam na 5

    Zgłoszony przez Marta bolec na marca 23, 2014 at 21:36.

    Ciasto ostatnio robiłam na 5 urodziny córki, teraz syn ma 14 urodziny i chce ten sam torcik tmrc_emoticons.) To chyba najlepsza ocena - dzieciakom smakuje !!! A dorośli też brali dokładki tmrc_emoticons.) POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A polewę z tego przepisu

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 12, 2013 at 00:27.

    A polewę z tego przepisu można wykorzystać też do innych ciast i ciasteczek. Ja ostatnio oblałam nią tort. Przed udekorowaniem poczekałam aż dobrze zastygnie

    [[wysiwyg_imageupload:1834:]]

     

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewo, dziękuję za komentarz 

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 5, 2013 at 16:19.

    Ewo, dziękuję za komentarz  tmrc_emoticons.)  Bardzo się cieszę, że deser Wam smakuje. Myślę, że gościom też będzie  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam ptasie

    Zgłoszony przez jajciucha na sierpnia 5, 2013 at 13:07.

    Właśnie zrobiłam ptasie mleczko po raz 2 i oczywiście wyszło tak samo pysznie! Moj synek nie je nabiału więc nie jadł (dostał zamiennik - żelki domowe z dodatkiem ptasiego mleczka kokosowego tmrc_emoticons.) ) ale ja z 6-letnią córeczką się zajadałyśmy. Dziś będę miała gości więc deser tężnieje by zachwycić sobą innych smakoszy tmrc_emoticons.-)

    Polecam wszystkim, to mój popisowy deser, który zawsze wychodzi i smakuje każdemu!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie robię drugą

    Zgłoszony przez jajciucha na lipca 29, 2013 at 23:39.

    Właśnie robię drugą warstwę... Ślinka mi cieknie oblizując naczynia i łyżki...mniam! Jutro po śniadanku będzie jak znalazł schłodzone w lodówce na ten upałtmrc_emoticons.-)

     

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewo, myślę, że będzie

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 27, 2013 at 19:02.

    Ewo, myślę, że będzie smakowało Tobie i dzieciom  tmrc_emoticons.)  Czekam na opinię i pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale mam na niego ochote....

    Zgłoszony przez jajciucha na lipca 27, 2013 at 16:33.

    Ale mam na niego ochote.... Chyba jutro zrobie tmrc_emoticons.) Dziekuje Elu za swietny przepis, wyglada w 100% na moj smak! Big Smile

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu, masz rację, troszkę

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 21, 2013 at 23:25.

    Alu, masz rację, troszkę czasu schodzi  tmrc_emoticons.)  Ale jak się robi kolejny raz to nie tak dużo  tmrc_emoticons.D  U nas za każdym razem znika dużo szybciej niż jest robione  tmrc_emoticons.)  Ale smakuje każdemu  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tynka, dzięki za wypróbowanie

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 21, 2013 at 23:24.

    Tynka, dzięki za wypróbowanie przepisu i komentarz  tmrc_emoticons.) Jakoś go wcześniej przeoczyłam  tmrc_emoticons.~  Pozdrawiam serdecznie  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.)   

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za super

    Zgłoszony przez AlaP na lutego 1, 2013 at 01:18.

    Elu dziękuję za super przepis  tmrc_emoticons.)  Watro poświęcić trochę czasu żeby potem delektować się takim wspaniałym przepisem  tmrc_emoticons.D  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   ZROBIŁAM!!! Jest

    Zgłoszony przez Tynka na stycznia 28, 2013 at 10:40.

      ZROBIŁAM!!! Jest przepyszne, faktycznie b. podobne smakowo do oryginalnego Love Czasowo troszkę schodzi, ale jako wykonanie nie jest trudne. Jak dla mnie jak to niektórzy mówią "masz fartucha"tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D

    Wielkie dzięki i gorąco polecam.

    Tynka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •      No trochę męczyłam się

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 16, 2013 at 23:40.

      tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D  No trochę męczyłam się z tym mleczkiem bo żaden ptaszek nie chciał zdradzić jak i z czego je zrobić  tmrc_emoticons.)   Big Smile Na początku dodawałam za dużo sera i w smaku przypominało sernik na zimno a nie mleczko... uf! ale teraz jest dobrze.  tmrc_emoticons.)   

    Zachęcam do wypróbowania i wpisania swojej opinii  Big Smile  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, meczylas, meczylas, az

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 16, 2013 at 21:57.

    Elu, meczylas, meczylas, az wymeczylas przepis Big Smile Big Smile Big Smile  Swietnie, bedzie trzeba zrobic Big Smile Love Love Love  Wyglada przepysznie tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale mi smaka zrobiłaś na

    Zgłoszony przez niusia na stycznia 16, 2013 at 20:50.

    Ale mi smaka zrobiłaś na mleczko!!! tmrc_emoticons.) a do weekendu jeszcze tyle dni tmrc_emoticons.;) zapisuję i zrobię na pewno ! tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Grażynko   Od

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 16, 2013 at 20:47.

    Dziękuję Grażynko  tmrc_emoticons.)  Od dłuższego czasu robiłam różne próby i dopiero ten przepis uważam za idealny  tmrc_emoticons.D  Oczywiście można sobie usprawnić i zrobić jednosmakowy, np tylko z mleczną czekoladą  tmrc_emoticons.)  Ale tak wygląda i smakuje wspaniale.  Big Smile   Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ciacho wygląda super

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 16, 2013 at 20:46.

    Elu ciacho wygląda super tmrc_emoticons.D muszę je zrobić tmrc_emoticons.D dzięki za przepisik kochana tmrc_emoticons.D pozdrowionka

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mmmm mniam mniam pyszotka

    Zgłoszony przez immanuel na stycznia 16, 2013 at 20:44.

    mmmm mniam mniam tmrc_emoticons.) pyszotka .... muszę koniecznie zrobić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu mniam mniam ślinka leci

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 16, 2013 at 20:43.

    Party Love Elu mniam mniam ślinka leci tmrc_emoticons.;)   tmrc_emoticons.D Big Smile ale wykwintne to Ptasie Mleczko,musi być pyszne  tmrc_emoticons.D Big Smile Party Love Dziękuje za przepis  Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze