Składniki
ptasie mleczko
- 500 g śmietany kremówki 30-36%, -Schłodzonej! -o temp. max 4*C
 - 450 g śmietany 12%, -słodkiej
 - 100 g białej czekolady
 - 70 g cukru pudru
 - cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
 - 30 g żelatyny w proszku
 - 150 g wody
 - 100 g mlecznej czekolady
 - 100 g gorzkiej czekolady
 - 210 g serka mascarpone
 
polewa czekoladowa
- 70 g masła lub margaryny
 - 30 g cukru pudru
 - 10 g kakao naturalnego
 - 35 g śmietany kremówki 30%
 - 30 g gorzkiej czekolady
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 3. na noże założyć motylek, dodać śmietanę kremówkę mocno schłodzoną!!!, cukier puder i waniliowy; ubić ok. 1-3 min / obr.3,5 (trzeba sprawdzać i uważać, żeby śmietana się nie zważyła)
4. Ubitą śmietanę przełożyć do miski i schować do lodówki, naczynia nie myć.
5. Do naczynia wlać 150 g śmietany 12% dodać białą czekoladę połamaną na kawałki i 70 g serka mascarpone; ucierać 4 min / 60*C / obr.3
6. Założyć motylek, dodać napęczniałą żelatynę z jednego kubeczka, wymieszać 1 min / obr.3,5
7. Zdjąć poktywę, wyjąć naczynie z urządzenia, odstawić na 10-15 min do przestygnięcia
8. Wstawić naczynie (z motylkiem) do urządzenia, dodać 170-180 g ubitej kremówki z lodówki i delikatnie wymieszać 10-12 sek / obr.1,5
9. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i na 10 minut wstawić do zamrażarki, żeby masa szybko zgęstniała.
10. Z czekoladą mleczną i gorzką zrobić to samo powtarzając punkty 5-9. Po wlaniu trzeciej warstwy wstawić do lodówki na ok. 3-4 godz. 
ptasie mleczko
Porady
Robiąc ten deser zaczęłam od białej czekolady, żeby nie musieć myć naczynia za każdym razem 
 
Przed polaniem polewą "odpięłam" bok tortownicy, na wierzchu położyłam płaski talerz i szybkim ruchem odwróciłam. Potem zdjęłam dno tortownicy, delikatnie ściągnęłam pergamin i tym sposobem biała warstwa znalazła się na wierzchu.
Deser jest pyszny! Myślę, że nareszcie wymyśliłam sposób na domowe "ptasie mleczko" zbliżone do oryginału, może troszkę mniej słodkie.  
) Polecam amatorom tego pysznego deseru 
 [[wysiwyg_imageupload:306:]]
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        


                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Przykro mi, że coś poszło nie tak i smak deseru Panią nie zadowala.
Nie umiem wytłumaczyć dlaczego jest mięsny posmak???
Ja też najczęściej używam śmietanki Łacaite lub Pilos z Lidla. Nigdy nie czułam w niej mięsa
Pozdrawiam, ElaK
Dodałam już przy składnikach, że potrzebna jest śmietanka słodka, ponieważ podgrzewamy ją do temp. 60*C i ucieramy z czekoladą. Kwaśna mogłaby się zważyć
Pierwsza faza wychodzi pod warunkiem, że śmietana jest bardzo mocno schłodzona, max 4*C -można ją przed ubijaniem włożyć na kilka minut do zamrażarki.
Czas ubijania podałam orientacyjnie (zmieniłam na 1-3 min), ponieważ przy ubijaniu śmietany trzeba ją obserwować, żeby się nie zrobiło masło. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami: świeżość śmietany, jej kwasowość i temperatura.
Pozdrawiam, ElaK
Zrobilam ptasie pleczko wedlug przepisu Pani Eli ale chyba cos zrobilam nie tak...uzylam smietanki łaciate 36% ale w smaku wyczuwam taki nieprzyjemny miesny posmak a uzylamntez zelatyny do ciast...nie wiem co zrobilam nie tak
Czy moze mi ktos napisac jaka smietana 12% ma byc...taka nasza kwasna normalna smietana czy taka slodkawa w kartonikach....dz
dziekijd z gory
jest pyszny i nie za słodki - w weekend robimy po raz kolejny - dziękuję za przepis
            
Nie mogę uwierzyć, że wszystkim Wam wyszła pierwsz faza, t.j. ubijanie śmietany. Ja właśnie ubiłam drugi raz i po 60 sek jest masło a w przepisie jest 3,5 min....to niemożliwe...
Sprawdzono... wykonano ( dowód w załączeniu) ...na talerzu pustki, deser pyszny, polewa znakomita(do wykorzystania w innych ciastach)..bardzo dziękuję i polecam ... dość irytujący smak, dzięki gorzkiej czekoladzie (dałam 90%) i o dziwo...nie za slodkie
 polecam 
a ta moja forma miała 21 cm średnicy
[[wysiwyg_imageupload:2620:]]
Wyszło pyszne, lekkie i nie za słodkie
 
przepis dodany do listy
 mam tylko pytanie odnośnie wymiarów blachy?