Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 50 dkg mięsa wieprzowego (szynka ,łopatka ,schab) , 50g orzeszków ziemnych, 220g ryżu, 100g surowej marchewki pokrojonej w słupki lub w talarki, 50 g surowego selera pokrojonego w słupki, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 cebule , kilka surowych pieczarek, papryk
- papryka słodka –różnokolorowa ,pokrojona w paski, różyczki brokuła, ew. kalafiora, przyprawa do mięsa wieprzowego lub do gyrosu (można doprawić takimi przyprawami jakich używa się w kuchni i jakie się lubi), sól ,pieprz, oliwa z oliwek, kurkuma.
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Ryż dokładnie opłukać, wsypać do koszyczka, dodać łyżeczkę płaską
kurkumy, posolić, dodać orzeszki ziemne i wymieszać.
Do naczynia wlać 6 MT wody włożyć koszyczek z ryżem i orzeszkami zamknąć.
Na Varomie ułożyć pokrojone w paseczki i przyprawione i wymieszane z cebulą i czosnkiem i oliwą mięso. Dołożyć pokrojoną marchewkę.
Na górnej części Varomy ułożyć różne warzywa-różyczki brokuła, kalafiora,
pieczarki, kawałki kolorowej papryki.
Gotować -35-40 min.temp. Varoma,obr.1. Po 20-25 min wyłączyć ,wyjąć
koszyk z ryżem i dolać 2 MT gorącej wody ,kontynuować parowanie.
Wywar ,który zostanie w naczyniu można wykorzystać do zrobienia sosu – np. z dodatkiem ogórka konserwowego. 2-3 ogórki zmiksować z wywarem ,dodać 1-2 łyżki mąki i gotować 2-3 min ,temp. 100 stopni .poz. 2.
Smacznego!Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDlaczego mieso wyszło mi gumowate? Kroś ma...
Dlaczego mieso wyszło mi gumowate? Kroś ma pomysł?
pyszny ale durzo roboty
pyszny ale durzo roboty
Bardzo smaczny obiad. Cała rodzina, łącznie z...
Bardzo smaczny obiad. Cała rodzina, łącznie z małymi dziećmi, wciągali że aż miło
. Dziękuję
!
Dziękuję i pozdrawiam!
Dziękuję i pozdrawiam!
Bardzo smaczne Zrobiłam
Bardzo smaczne
Zrobiłam dzisiaj na obiad i palce lizać
gorąco polecam 
Cieszę się , ze obiadek
Cieszę się , ze obiadek smakował
pozdrawiam
Coś przepysznego. Bardzo nam
Coś przepysznego. Bardzo nam smakuje. Mąż nie mógł sie nachwalić, że takie pyszne. W dodatku szybko się robi. Jutro ponownie bedzie to u nas na obiad.
Pyszne! Bardzo smakowało.
Pyszne! Bardzo smakowało. Choć ja po 20 min wyjęłam koszyk by dolać wody i włożyłam koszyk sportoweM bo ryż był twardy. Po 35 min jedzonko było juz zrobione
Super! Ważne jest to, że
Super! Ważne jest to, że możemy swoje pomysły realizować ze "smakiem". Co do ryzu -to różnie bywa ,czasami trzeba go dogotowywać i tak jest twardy, a czasami trzeba skrócić czas jego gotowania -nigdy nie wiemy na co trafimy.Pozdrawiam
Świetny przepis, smakował
Świetny przepis, smakował całej rodzinie tym bardziej że można na talerz wyłożyć po ugotowaniu z mięsem lub z warzywami gdyż gotuje się na różnych poziomach varomy. Ja trochę zmieniłam gdyż miałam już wcześniej zamarynowane mięso. Dzień wcześniej pokroiłam mięso i zamarynowałam w mleku i pokrojonej cebuli. Dzieki temu jest miekkie.Zrobiłam sos: do pozostałego wywaru dodałam esencję knorr do mięs duszonych(ilość w zależności od słoności wywaru) i dodałam 2 łyżki mąki i śmietany.
U mnie taka wersja smakowala. Dzieki za przepis.
Miałam ryż paczkowany,który przesypałam do koszyczka i musiałam gotować 40 min. Był al dente. Nie wiem czy to od ryżu zależy.
Danie bardzo dobre, zrobiłam
Danie bardzo dobre, zrobiłam z produktów które miała w lodówce, brakowało mi brokuła, zamiast wieprzowiny zrobiłam z drobiu i wszystkie warzywa i mięso wymieszałam razem. Wyszło smaczne, lekkostrawnie i syte.
Małgosiu muszę to zrobić na
Małgosiu muszę to zrobić na obiad. Na pewno jest SMACZNE. Pozdrawiam
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="
" width="19" height="23">L. A.
Lidka Abramowicz
Dzięki dziewczyny Gabi ja
Dzięki dziewczyny
Gabi ja również robię to danie z mięsem drobiowym ,najczęściej z kurczaka.Spróbuję następnym razem z indykiem.Rzeczywiście będzie zdrowsze. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo smaczne, znam tego
Bardzo smaczne, znam tego typu dania
Polecam szczerze , pycha
Pozdrawiam

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Już brak mi siły - 6 razy
Już brak mi siły - 6 razy poprawiałam ilość składników .Pięknie się wpisuje a następnie przy zatwierdzeniu dalej zostaje połowa.
Poddaję się i wobec tego pełna listę składników
wpisuję tutaj.
Składniki:
50 dkg mięsa wieprzowego (szynka ,łopatka ,schab) ,50g orzeszków ziemnych,220g ryżu,100g surowej marchewki pokrojonej w słupki lub w talarki, 50 g surowego selera pokrojonego w słupki,2-3 ząbki czosnku, 2-3 cebule ,kilka surowych pieczarek,papryka słodka –różnokolorowa ,pokrojona w paski,różyczki brokuła, ew. kalafiora, przyprawa do mięsa wieprzowego lub do gyrosu (można doprawić takimi przyprawami jakich używa się w kuchni i jakie się lubi),sól ,pieprz, oliwa z oliwek, kurkuma.
Świetny przepis. Można też
Świetny przepis. Można też zrobić z mięsem np. z indyka. Będzie zdrowsze.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"