Składniki
0 porcja/porcje/porcji
schab gotowany na parze
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 800 g cienkiego schabu
- papryka słodka i ostra (mielona)
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Schab natrzeć przyprawami, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Do naczynia miksującego wlać 900 g gorącej wody. Schab umieścić na przystawce Varoma, gotować na parze 60 minut/Varoma/ obr.1.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Powstały w czasie gotowania sos wykorzystać do przygotowania sosu (koperkowego, pomidorowego). Sos można również wykorzystać do odgrzewania schabu.
Tak przygotowane mięso nadaje się zarówno na kanapki, jak i jako danie obiadowe.
[[wysiwyg_imageupload:2291:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyszło mi twarde ...
Wyszło mi twarde
Robiłam wg przepisu, a niestety wyszło twarde, dodawałm potem też czas, dopiekałam` w `piekarniku i `nadal `twarde. Nie wiem w czym tkwi tajemnica że innym wychodzi dobre. Jak mięso przygotowujecie? Jak zaprawiacie? dziurkujecie? Nie wiem zupełnie co zmienić bo moje się nie nadaje do jedzenia. Jakieś podpowiedzi poproszę
Bardzo dobry schab, idealny do pieczywa.. Szybkie...
Bardzo dobry schab, idealny do pieczywa.. Szybkie wykonanie.
Ewwffka: nie ma takiej potrzeby wychodzi kruchy i...
Ewwffka: nie ma takiej potrzeby wychodzi kruchy i soczysty wystarczy varoma i godzina czasu
bardzo dobry kruchy i soczysty
bardzo dobry kruchy i soczysty
Nie zawijać w folię spożywczą?
Nie zawijać w folię spożywczą?
Bardzo smaczny! Aromatyczny i nie jest suchy!
Bardzo smaczny! Aromatyczny i nie jest suchy!
Rewelacyjny na zimno do chlebka.
Rewelacyjny na zimno do chlebka.
Świetny pomysł na zrobienie schabu również w...
Świetny pomysł na zrobienie schabu również w szybkowarze
Potwierdzam: delikatny, wilgotny, pyszny. Dałam...
Potwierdzam: delikatny, wilgotny, pyszny. Dałam więcej przypraw.
Oczywiście na 5
Oczywiście na 5
Moim zdaniem bardzo dobry i zdrowy
Moim zdaniem bardzo dobry i zdrowy
Bardzo dobry
Bardzo dobry
Wychodzi soczysty i miękki. U nas schab pieczony...
Wychodzi soczysty i miękki. U nas schab pieczony nie był do tej pory zbyt dobrze widziany, właśnie dlatego, że często jest suchy. A ten.. znikał szybko i na ciepło i na zimno. Mi bardziej smakuj na ciepło, ale pozostałym domownikom pasował bardzo na zimno. Będę robiła częściej. Dzięki!
Rewelacja. Szybka i smaczna wędlinka na kanapki.
Rewelacja. Szybka i smaczna wędlinka na kanapki.
Właśnie zrobiłam i jest naprawdę smaczny ale...
Właśnie zrobiłam i jest naprawdę smaczny ale mnie też wyszedł bardzo suchy i twardy 🙁 pewno do d..y mięso 😐
Schabik bardzo dobry, tylko ja troszkę bałam...
Schabik bardzo dobry, tylko ja troszkę bałam się przesolić i dałam niepełną łyżeczkę soli i był mało słony. Następnym razem dam pełną łyżeczkę soli i będzie super. Polecam
Rewelacyjny smak... polecam...
Rewelacyjny smak... polecam...
Najlepszy
Najlepszy
Schab rewelacyjny, mięciutki, rozpływa się w...
Schab rewelacyjny, mięciutki, rozpływa się w ustach
Super schab Polecam
Super schab
Polecam
Mam pytanie własnie marynuje mi się ten schab z...
Mam pytanie własnie marynuje mi się ten schab z Pani przepisu i mam pytanie jak juz ten schab zrobi sie na tej Varomie to trzeba go zawinąć w folię , czy po prostu pozostawic do wystudzenia?
Schab bardzo soczysty i
Schab bardzo soczysty i smaczny, zarówno do obiadu jak i na kanapkę. Polecam
Pyszne, zwłaszcza w wersjii
Pyszne, zwłaszcza w wersjii zimnej na chleb. Jedyne co mam za złe, to że nie wygląda ani troche jak to na głównym obrazku.
Prawdopodobnie za chude
Prawdopodobnie za chude mięsko. Wbrew obiegowej opinii mięso powinno mieć tłuszczyk, zwłaszcza tak zwany marmurek czyli wąskie nitki tłuszczu wewnątrz struktury mięsa. Taki tłuszcz poprawia smak, jest nośnikiem aromatów i oczywiście poprawiasoczystość. Pozdrawiam
Nie wiem co zrobiłam źle, ale
Nie wiem co zrobiłam źle, ale mi schab wyszedł suchy i jałowy
.Dodałam więcej przypraw i marynowałam przez noc,Nie sądzę żeby to było przyczyną jego smaku.Wracam do metody gotowania schabu w słonej zalewie z przyprawami
Nie wszystko muszę robić w TM
Z takiej ilosci przypraw mało
Z takiej ilosci przypraw mało słony ale ogólnie wychodzi ok tylko trzeba porzadnie zamarynowac.
Schab rzeczywiście jest
Schab rzeczywiście jest soczysty, ale jak dla mnie za mało przyprawiony. Napewno zrobię jeszcze raz, tylko zamarynuję dzień wcześniej w oliwie i przyprawach. Ciekawa jestem nowego smaku.
Domowa szyneczka. Zrobiła na
Domowa szyneczka. Zrobiła na święta
pyszna.
Naprawdę pyszny:) Robiłam już
Naprawdę pyszny
Robiłam już 2 razy. Zawsze piekłam w piekarniku, teraz mam lepszą opcję w TM. Polecam.
Rewelacyjny schabik, polecam
Rewelacyjny schabik, polecam
Robiłam wersję z polędwiczką-
Robiłam wersję z polędwiczką- przyprawione solą i pieprzem czas 40min. Polecam pyszna soczysta
Polecam
Polecam
Idealny na kanapki zamiast
Idealny na kanapki zamiast faszerowanej chemią wędliny. Polecam. Pychotka
Dziękuję za pozytywne
Dziękuję za pozytywne komentarze...robiłam już kilka razy i zawsze wszystkim smakuje...dzisiaj do pracy mam też kanapke z tym pysznym schabikiem....pozdrawiam
mniam mniam
Rewelacja
Rewelacja
Bardzo dobry przepis.
Bardzo dobry przepis. Dziękuję.
Schabik rewelacja! Soczysty,
Schabik rewelacja! Soczysty, pyszny. Dzięki za przepis
pyszny schabik ,dziękuję za
pyszny schabik ,dziękuję za przepis

Miło, że schabik smakuje
Miło, że schabik smakuje
Pyszny schabik , zrobiłam pół
Pyszny schabik , zrobiłam pół godziny temu i już go prawie nie ma znika w mgnieniu oka razem z żurawiną - dzięki za przepis
Rewelacyjny schab
Rewelacyjny schab
Pychotka
Pychotka
Schabik właśnie się robi:)
Schabik właśnie się robi
Dobry przepis!
Dobry przepis!
wypróbujemy!
wypróbujemy!
Dziekuję za pozytywne
Dziekuję za pozytywne komentarze
Rewelacyjny przepis. Przed
Rewelacyjny przepis. Przed wykonaniem trochę się bałam, że zmarnuje kawał mięsa, ale byłam zachwycona. Już przepis powędrował do innych użytkowników thermomixa w mojej rodzinie
Pyszny schabik i na ciepło i
Pyszny schabik i na ciepło i na zimno
Dziękuję
Dziękuję