3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Schab gotowany na parze


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

schab gotowany na parze

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 g cienkiego schabu
  • papryka słodka i ostra (mielona)
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Schab natrzeć przyprawami, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Do naczynia miksującego wlać 900 g gorącej wody. Schab umieścić na przystawce Varoma, gotować na parze 60 minut/Varoma/ obr.1.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Powstały w czasie gotowania sos wykorzystać do przygotowania sosu (koperkowego, pomidorowego). Sos można również wykorzystać do odgrzewania schabu.

Tak przygotowane mięso nadaje się zarówno na kanapki, jak i jako danie obiadowe.

[[wysiwyg_imageupload:2291:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszło mi twarde ...

    Zgłoszony przez anpio na grudnia 29, 2020 at 20:12.

    Wyszło mi twarde tmrc_emoticons.(
    Robiłam wg przepisu, a niestety wyszło twarde, dodawałm potem też czas, dopiekałam` w `piekarniku i `nadal `twarde. Nie wiem w czym tkwi tajemnica że innym wychodzi dobre. Jak mięso przygotowujecie? Jak zaprawiacie? dziurkujecie? Nie wiem zupełnie co zmienić bo moje się nie nadaje do jedzenia. Jakieś podpowiedzi poproszę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry schab, idealny do pieczywa.. Szybkie...

    Zgłoszony przez kom88nek na lutego 14, 2020 at 11:06.

    Bardzo dobry schab, idealny do pieczywa.. Szybkie wykonanie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewwffka: nie ma takiej potrzeby wychodzi kruchy i...

    Zgłoszony przez niba81 na stycznia 26, 2020 at 22:18.

    Ewwffka: nie ma takiej potrzeby wychodzi kruchy i soczysty wystarczy varoma i godzina czasu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry kruchy i soczysty

    Zgłoszony przez niba81 na stycznia 26, 2020 at 22:17.

    bardzo dobry kruchy i soczysty

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie zawijać w folię spożywczą?

    Zgłoszony przez Ewwffka na lutego 15, 2019 at 18:40.

    Nie zawijać w folię spożywczą?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny! Aromatyczny i nie jest suchy!

    Zgłoszony przez Johasia123 na grudnia 9, 2018 at 22:36.

    Bardzo smaczny! Aromatyczny i nie jest suchy!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny na zimno do chlebka.

    Zgłoszony przez Bety PD na listopada 20, 2018 at 16:27.

    Rewelacyjny na zimno do chlebka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny pomysł na zrobienie schabu również w...

    Zgłoszony przez Milka82 na sierpnia 29, 2018 at 18:43.

    Świetny pomysł na zrobienie schabu również w szybkowarzeSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam: delikatny, wilgotny, pyszny. Dałam...

    Zgłoszony przez aha_2006 na lutego 23, 2018 at 09:51.

    Potwierdzam: delikatny, wilgotny, pyszny. Dałam więcej przypraw.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście na 5

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na lutego 16, 2018 at 11:16.

    Oczywiście na 5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moim zdaniem bardzo dobry i zdrowy

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na lutego 16, 2018 at 11:14.

    Moim zdaniem bardzo dobry i zdrowy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry

    Zgłoszony przez Ewelina2 na listopada 3, 2017 at 15:08.

    Bardzo dobry Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wychodzi soczysty i miękki. U nas schab pieczony...

    Zgłoszony przez Pimaro na września 1, 2017 at 00:03.

    Wychodzi soczysty i miękki. U nas schab pieczony nie był do tej pory zbyt dobrze widziany, właśnie dlatego, że często jest suchy. A ten.. znikał szybko i na ciepło i na zimno. Mi bardziej smakuj na ciepło, ale pozostałym domownikom pasował bardzo na zimno. Będę robiła częściej. Dzięki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Szybka i smaczna wędlinka na kanapki.

    Zgłoszony przez rafaliwiola na sierpnia 29, 2017 at 17:41.

    Rewelacja. Szybka i smaczna wędlinka na kanapki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam i jest naprawdę smaczny ale...

    Zgłoszony przez MałaMi na lutego 1, 2017 at 15:05.

    Właśnie zrobiłam i jest naprawdę smaczny ale mnie też wyszedł bardzo suchy i twardy 🙁 pewno do d..y mięso 😐

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Schabik bardzo dobry, tylko ja troszkę bałam...

    Zgłoszony przez Termojust na stycznia 9, 2017 at 01:46.

    Schabik bardzo dobry, tylko ja troszkę bałam się przesolić i dałam niepełną łyżeczkę soli i był mało słony. Następnym razem dam pełną łyżeczkę soli i będzie super. PolecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny smak... polecam...

    Zgłoszony przez Dorota Ostrowska na stycznia 7, 2017 at 20:31.

    Rewelacyjny smak... polecam... tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy

    Zgłoszony przez Kasia024 na grudnia 19, 2016 at 09:33.

    Najlepszy Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Schab rewelacyjny, mięciutki, rozpływa się w...

    Zgłoszony przez andzia803 na grudnia 17, 2016 at 14:33.

    Schab rewelacyjny, mięciutki, rozpływa się w ustach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super schab Polecam

    Zgłoszony przez liskana na grudnia 3, 2016 at 16:45.

    Super schabtmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie własnie marynuje mi się ten schab z...

    Zgłoszony przez liskana na listopada 26, 2016 at 14:23.

    Mam pytanie własnie marynuje mi się ten schab z Pani przepisu i mam pytanie jak juz ten schab zrobi sie na tej Varomie to trzeba go zawinąć w folię , czy po prostu pozostawic do wystudzenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Schab bardzo soczysty i

    Zgłoszony przez Aleksandra62 na września 9, 2016 at 00:53.

    Schab bardzo soczysty i smaczny, zarówno do obiadu jak i na kanapkę. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, zwłaszcza w wersjii

    Zgłoszony przez BratPit na lipca 26, 2016 at 09:03.

    Pyszne, zwłaszcza w wersjii zimnej na chleb. Jedyne co mam za złe, to że nie wygląda ani troche jak to na głównym obrazku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prawdopodobnie za chude

    Zgłoszony przez BratPit na lipca 26, 2016 at 09:02.

    Prawdopodobnie za chude mięsko. Wbrew obiegowej opinii mięso powinno mieć tłuszczyk, zwłaszcza tak zwany marmurek czyli wąskie nitki tłuszczu wewnątrz struktury mięsa. Taki tłuszcz poprawia smak, jest nośnikiem aromatów i oczywiście poprawiasoczystość. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem co zrobiłam źle, ale

    Zgłoszony przez Ivett na lipca 12, 2016 at 22:31.

    Nie wiem co zrobiłam źle, ale mi schab wyszedł suchy i jałowy tmrc_emoticons.( .Dodałam więcej przypraw i marynowałam przez noc,Nie sądzę żeby to było przyczyną jego smaku.Wracam do metody gotowania schabu w słonej zalewie z przyprawami tmrc_emoticons.)Nie wszystko muszę robić w TM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z takiej ilosci przypraw mało

    Zgłoszony przez Magda341 na czerwca 15, 2016 at 12:40.

    Z takiej ilosci przypraw mało słony ale ogólnie wychodzi ok tylko trzeba porzadnie zamarynowac.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Schab rzeczywiście jest

    Zgłoszony przez szczypiorek na maja 30, 2016 at 20:14.

    Schab rzeczywiście jest soczysty, ale jak dla mnie za mało przyprawiony. Napewno zrobię jeszcze raz, tylko zamarynuję dzień wcześniej w oliwie i przyprawach. Ciekawa jestem nowego smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Domowa szyneczka. Zrobiła na

    Zgłoszony przez KasiulaG na maja 20, 2016 at 07:59.

    Domowa szyneczka. Zrobiła na święta tmrc_emoticons.)  pyszna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę pyszny:) Robiłam już

    Zgłoszony przez elal na maja 13, 2016 at 10:31.

    Naprawdę pysznytmrc_emoticons.) Robiłam już 2 razy. Zawsze piekłam w piekarniku, teraz mam lepszą opcję w TM. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny schabik, polecam 

    Zgłoszony przez redmonia na kwietnia 16, 2016 at 08:04.

    Rewelacyjny schabik, polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wersję z polędwiczką-

    Zgłoszony przez Daria877 na marca 14, 2016 at 10:48.

    Robiłam wersję z polędwiczką- przyprawione solą i pieprzem czas 40min. Polecam pyszna soczysta

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam

    Zgłoszony przez ktomek24 na marca 3, 2016 at 16:37.

    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny na kanapki zamiast

    Zgłoszony przez Gochna na lutego 2, 2016 at 22:22.

    Idealny na kanapki zamiast faszerowanej chemią wędliny. Polecam. Pychotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za pozytywne

    Zgłoszony przez grjolkar na stycznia 20, 2016 at 10:14.

    Dziękuję za pozytywne komentarze...robiłam już kilka razy i zawsze wszystkim smakuje...dzisiaj do pracy mam też kanapke z tym pysznym schabikiem....pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mniam mniam  

    Zgłoszony przez zanet188 na stycznia 19, 2016 at 12:37.

    tmrc_emoticons.;) mniam mniam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja

    Zgłoszony przez Kawiarenka na stycznia 14, 2016 at 18:28.

    Rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis.

    Zgłoszony przez Monika Marciniak na grudnia 26, 2015 at 14:09.

    Bardzo dobry przepis. Dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Schabik rewelacja! Soczysty,

    Zgłoszony przez krasa na grudnia 4, 2015 at 20:42.

    Schabik rewelacja! Soczysty, pyszny. Dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny schabik ,dziękuję za

    Zgłoszony przez lucmar na listopada 13, 2015 at 10:16.

    pyszny schabik ,dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miło, że schabik smakuje

    Zgłoszony przez grjolkar na listopada 9, 2015 at 13:54.

    Miło, że schabik smakuje tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny schabik , zrobiłam pół

    Zgłoszony przez kasiorek1 na listopada 4, 2015 at 22:53.

    Pyszny schabik , zrobiłam pół godziny temu i już go prawie nie ma znika w mgnieniu oka razem z żurawiną - dzięki za przepis tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny schab

    Zgłoszony przez MonikaMMM na października 22, 2015 at 16:26.

    Rewelacyjny schab tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka  

    Zgłoszony przez Gosicka1912 na września 20, 2015 at 11:21.

    Pychotka tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Schabik właśnie się robi:)

    Zgłoszony przez katka1902 na września 9, 2015 at 13:19.

    Schabik właśnie się robitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry przepis!

    Zgłoszony przez rkrzak50 na września 5, 2015 at 13:59.

    Dobry przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wypróbujemy! 

    Zgłoszony przez Auri na września 4, 2015 at 11:48.

    wypróbujemy! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję za pozytywne

    Zgłoszony przez grjolkar na września 4, 2015 at 11:10.

    Dziekuję za pozytywne komentarze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis. Przed

    Zgłoszony przez Szpeja na września 4, 2015 at 10:57.

    Rewelacyjny przepis. Przed wykonaniem trochę się bałam, że zmarnuje kawał mięsa, ale byłam zachwycona. Już przepis powędrował do innych użytkowników thermomixa w mojej rodzinie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny schabik i na ciepło i

    Zgłoszony przez Elamarja na czerwca 23, 2015 at 22:06.

    Pyszny schabik i na ciepło i na zimno

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję 

    Zgłoszony przez OLGIERD75 na maja 19, 2015 at 21:43.

    Dziękuję 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •