3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kurczak garam masala


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Kurczak garam masala

  • 1000 g Mięsa z uda kurczaka bez skór i kości
  • 1/2 Cebula czerwona
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżki miodu do posmarowania mięsa przy końcu pieczenia
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 łyżki imbiru mielonego
  • 1 ząbekl czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 6 pomidorów suszonych
  • 3 pomidory
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • szczypta soli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Marynata do mięsa
  1. DoClosed lid wrzucić pół czerwonej cebuli,2 ząbki czosnku, zmielić 5s. obroty turbo, pozbierać kopystką wszystko na dół naczynia i czynność powtarzać do uzyskania jednolitej masy.
    DoClosed lid dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę imbiru mielonego (jeśli macie można świeży dodać do mielenia cebuli i czosnku), 1 łyżkę papryki mielonej słodkiej, 1 łyżkę garam masala. Zmielić 10 s. obroty 5 do uzyskania jednolitej masy.
    Następnie pastę wyłożyć do naczynia z oczyszczonym mięsem i wymieszać.Zamarynowane mięso odstawić do lodówki na 2h(najlepiej na noc).
    Mięso piec w naczyniu żaroodpornym 180 stopni 1h 30minut.
    10 minut przed końcem otworzyć naczynie posmarować pędzelkiem mięso miodem.
  2. Sos
  3. Do Closed lid wkładamy 1/2 cebuli czerwonej , 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki imbiru mielonego (lub świeży) zmielić 5 s. obroty turbo, zebrać kopystką i znów powtórzyć.
    Do Closed lid wlewamy oliwę z oliwek i dusimy 8 minut obr.2 100 stopni.
    Do Closed lid dodajemy pomidory świeże, suszone, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżkę przyprawy garam masala, szczyptę soli. Zmielić 15 s. obr. 6
    DoClosed lid dodać 4 łyżki jogurtu 15 minut 100°C obr.2
    2 minuty przed końcem można dodać łyżkę miodu.(wedle uznania)
    Na koniec można zmielić jeśli zostały kawałki lub zostawić według uznania.
    Tak przygotowanym sosem polać udka z kurczaka.
    Można Podawać z ryżem basmati i zblaszowanymi młodymi marchewkami (wcześniej ugotowane na varomie 18 minut) a potem zblanszowane na maśle na patelni z sola pieprzem, miodem i koperkiem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo niepozorny przepis , w który zwątpiłam w...

    Zgłoszony przez Magda0681 na lipca 23, 2017 at 21:36.

    Bardzo niepozorny przepis , w który zwątpiłam w trakcie robienia ale efekt jest zdumiewający. Bardzo polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze