3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Klopsy z indyka z serem i brokułami w sosie czosnkowo-śmietanowym


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

3

Klopsy z indyka z serem i brokułami w sosie czosnkowo-śmietanowym

  • Proszę podać składniki według następującego wzoru:
  • ok 300 g piersi z indyka, lub udźca bez kości
  • ok 150-200 g różyczek brokółów (nie łodygi)
  • ok 120 g żółtego sera, w plastrach (np. Mazdamer)
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • curry i suszona natka piertruszki do smaku
  • 1300 ml wody
  • 60-70 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 kostka rosołu drobiowego, najlepiej z ziołami
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Klopsy i kasza

    1. Mięso kroimy w grubą kostkę, wkładamy do naczynia, dodajemy łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, curry i suszoną pietruszkę wedle uznania i mielimy. Mięso może być lekko zmrożone - czas ok 30 s / obr. 5

    Wariant dietetyczny: W diecie niskosodowej lub jeśli się akurat odchudzamy można zrezygnować z przyprawy uniwersalnej do mięsa na rzecz większej ilości curry i pietruszki. Ja dodaję min. po 3 kopiate łyżeczki curry i pietruszki. Mięso po zmieleniu jest wtedy jednolicie żółte. Można również do mielenia dać cebulę i/lub czosnek, dodać pieprzu lub słodkiej papryki - jak kto lubi.

    2. Wykładamy mięso z naczynia do miseczki. Bez mycia naczynia wkładamy brokuły i żółty ser. Rozdrabniamy - czas 5 s / obr. 4. Po 5 s sprawdzamy jak brokuły się rozdrobniły - ser ma być jakby pokrojony  w malusieńkie, ale widoczne kwadraciki. Jeśli pozostały większe kawałki, to zsuwamy wszystko ze ścianek naczynia w dół kopystką lub drewnianą łyżką i rozdrabniamy jeszcze raz przez kolejne 5 s.

    3. Rozdrobnione brokuły z serem dodajemy do zmielonego mięsa z przyprawami w misce i razem mieszamy. Możemy połączyć wszystko razem nawet ręką. Następnie formujemy średniej wielkości klopsy i układamy na Varomie.

    4. Kaszę jęczmienną (może być w woreczkach) układamy w koszyczku. Do naczynia wlewamy wodę. Mycie naczynia jest w tym momencie zbędne. Wkładamy koszyczek z kaszą. Wsypujemy łyżeczkę przyprawy uniwersalnej do wody z kaszą. Woda ma lekko przykrywać kaszę (woreczki mogą wystawać z wody). Jeśli tak nie jest, należy dolać więcej wody. Naczynie zamykamy i układamy na pokrywce przystawkę Varoma z klopsami. Gotujemy - temp. Varoma / czas 35 min / obr. 2.

    Wariant: Zamiast kaszy jęczmiennej można użyć innej kaszy lub ryżu najlepiej brązowego.

    Sos

    1. Po ugotowaniu klopsów ściągamy przystawkę Varoma i wyjmujemy koszyczek z kaszą. Klopsy pozostawiamy przykryte pokrywą Varoma, żeby nie wystygły. Kaszę można przełożyć np. do garnka z przykrywką lub do głębokiego talerza i przykryć drugim. Do pozostałego po parowaniu mięsa i kaszy wywaru dodajemy śmietanę, mąkę, kostkę rosołową i wyciskamy czosnek. Gotujemy - czas 5 min / temp. 100 / obr. 3.

    2. Po ugotowaniu jeszcze miksujemy. - czas 10s / obr. 10

    Podajemy na ciepło klopsy z kaszą polaną sosem.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz