3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Czerwone tajskie curry


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Czerwone tajskie curry

  • 150 g tajskiej zielonej fasoli, pokrojonej na kawałki (3 cm)
  • 150 g tajskich bakłażanów, pokrojonych na 8 części
  • 80 g kukurydzy baby corn, pokrojonej na ćwiartki
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 25 g tajskiej bazylii, świeżej, tylko liście
  • Danie curry
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • Dodatek
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka pasty z krewetek
  • 50 g orzeszków ziemnych, prażonych
  • 4 korzenie kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g galangal, tajski imbir, pokrojonego w cienkie plastry
  • 50 g trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej na kawałki (1 cm)
  • 2 czerwone papryki chilli, świeże, średnie, bez pestek
  • 20 g oleju arachidowego, lub oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g cebuli szalotki
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
  • Pasta curry
  • 40 g sosu rybnego
  • 40 g cukru palmowego
  • 400 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę (2 x 2 cm)
  • 30 g soku z limonki
  • 8 liści limonki kaffir, nierozerwanych całkowicie
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Pasta curry Do naczynia miksującego włożyć ziarna pieprzu, kolendry i kminku, prażyć 5 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. 1.
    2. Dodać szalotkę, czosnek, olej arachidowy, czerwoną paprykę chilli, trawę cytrynową, przyprawę galangal, sól i korzeń kolendry, dusić 8 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. 1.
    3. Dodać orzechy, pastę z krewetek i mleczko kokosowe, gotować 6 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1i utrzeć na purée 2 min/obr. 8. W tym czasie ugotować ryż jaśminowy w garnku według przepisu podanego na opakowaniu. Danie curry
    4. Dodać bazylię tajską i mleczko kokosowe, gotować 8 min/100°C/obr. 1.
    5. Dodać kukurydzę, bakłażany tajskie, tajską zieloną fasolę, sos rybny i cukier palmowy, gotować 5 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1.
    6. Dodać pierś kurczaka pokrojoną na kawałki, sok z limonki i liście limonki kaffir, wymieszać za pomocą kopystki, gotować 7 min/100°C/ /obr. Gentle stir setting . Podawać czerwone curry w misce z ryżem gotowanym na parze.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy