 
    
            - TM 5
Składniki
blacha z piekarnika do suszenia kaszy
słoik do przechowywania kaszy
MĄKA JAGLANA
- 1-2 litry wrzącej wody
- 300-500 g kaszy jaglanej surowej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- PRZYGOTOWANIE KASZY JAGLANEJ NA MĄKĘ - 1. odważyć w Thermomixie 300-500 g kaszy jaglanej, następnie przesypać ją do dużej teflonowej patelni i prażyć na złoto-brązowy kolor, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliła, ewentualnie lekko zmniejszyć ogień - 2. w między czasnie zagotować ok.2 litrów wody - 3. przesypać uprażoną, ciepłą jeszcze kaszę do koszyczka z Thermomixa, i przelać wrzącą wodą - 4. rozsypać kaszę na blachę z piekarnika (bez papieru), rozprowadzić równomiernie dłonią, zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc), aby kasza podeschła - 5.blachę z kaszą wstawić do rozgrzanego na 60 st, termoobieg piekarnika, i suszyć ją przy lekko uchylonych drzwiczkach, czas 1-2 godz ( w zależności od tego ile jest kaszy), co jakiś czas sprawdzać,czy kasza jest już sucha - 6. tak przygotowaną kaszę można przechowywać w słoiku i mielić na mąkę potrzebną ilość - będzie świerza - MĄKA JAGLANA - 1. do naczynia miksującego wsypać 250 g kaszy jaglanej, miksować 3 razy po 10 s/obr. 10, jeżeli będą grudki ponownie miksować 10s/obr.10 
Porady
do ciast, ciasteczek, zagęstnik do zup i sosów, itd.......
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
dziękuje za przepis 
            
Super pomysł bowiem w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki kaszy. Zrobiłam. Zmienilam tylko, że podłożyłam jednak ten papier i nie czekałam i suszyłam od razu w 100 st. Mieszałam od czasu do czasu.
Swietnie wytlumaczone! Dziekuje!