thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
8min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 24/08/12
zmieniono dnia: 24/08/12

Składniki

  • 400 g pure z malin (przetarte maliny pozostałe z robienia soku)
  • 100 g bananów mocno dojrzałych
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki agaru bądź żelatyny
  • 70 g cukru / xylitolu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki  umieszczamy w kielichu i mixujemy 5 sekund/obroty 5

     

    2. gotujemy dżem :

    czas 8 minut / obroty  1,5  / temperatura 100

     

     

    3.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Do dżemu użyłam malin, które pozostały mi z soku który robiłam w TM, przetarłam je przez sito (nie lubimy pestek z malin) i otrzymałam pure.

 Dżem powstał by nie zmarnowały się owoce po zrobieniu soków na zimę Mrugnięcie

Ponieważ dodałam bardzo słodkie banany a maliny wcześniej były już słodzone podczas robienia soku, posłodziłam je teraz  'symbolicznie', do świeżych malin trzeba dodać odpwiednio więcej cukru/xylitolu i wydłużyć czas gotowania.

 Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem malinowy z bananem

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 10, 2016 at 17:44

    Dżem bardzo ciekawy w smaku- ja dodaje go również do kaszy jaglanej z jogurtem- smakuje wyśmienicie tmrc_emoticons.-) polecam warto zrobić ten przepis z pozostałości malin po soku malinowymtmrc_emoticons.-)

  • września 29, 2013 at 19:34

      Love  Cieszę się, że wyszedł super tmrc_emoticons.;) , pozdrawiam serdecznie!

  • lipca 28, 2013 at 02:52

    Dżem bardzo smaczny, z lekką nutą cytrynową. Super! NAwet z ziarenkami malin!!!

  • września 16, 2012 at 10:17

    To ja dziękuję, i w związku z tym że dopiero w przepisowni raczkuję, choć Thermomix mam od dawna, to będe się poruszać po przepisach sprawdzonych autorów, także do zobaczenia w kolejnym przepisie tmrc_emoticons.D

  • września 16, 2012 at 09:44

    Rewewlacja! Super, że smakuje i wyszedł słodki w sam raz Big Smile  Dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz. Pozdrawiam!

  • września 15, 2012 at 10:41

    wyszedł przepysznie tmrc_emoticons.) dodałam mniej cukru, bo maliny były wyjęte z zalewy cukrowej (wczesniej robiłam z nich sok) i jakbym dodala 70g cukry, to byłby za slodki.. a wyszedł- idealny tmrc_emoticons.D

  • września 15, 2012 at 09:07

    tmrc_emoticons.) W takim razie trzymam kciuki i czekam na wiadomość jak się udał debiut (a z TM zawsze się udaje  Big Smile  ) 

    tmrc_emoticons.;)  Pozdrawiam!

  • września 14, 2012 at 11:47

    świetnie tmrc_emoticons.) ja dopiero debiutuję w dżemach tmrc_emoticons.)

  • września 11, 2012 at 21:40

    Oczywiście część zjadamy od razu tmrc_emoticons.) Bardzo dużo robię dżemów przez cały rok i mimo rozdawania rodzinie i znajomym niektóre otwieramy nawet po 2 latach (ostanio truskawkowe) i żaden jeszcze nam nie spleśniał tmrc_emoticons.)

  • września 11, 2012 at 20:20

    a ile potem wytrzymują?? zjadacie od razu, czy np zrobione teraz dotrzymają bez pasteryzacji do zimy?