thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 300 g jabłek
  • 300 g przetartych winogron (pure) (użyłam owoców, które pozostały mi po zrobieniu soku)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego lub świeżego
  • 100 g cukru / xylitolu
  • 1 łyżeczka agaru lub żelatyny /żelfixu.., opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pure z czarnych winogron (z których wcześniej zrobiłam sok w TM, przepis na Przepisowni)  i jabłka  umieszczamy w kielichu i mixujemy 6sekund/obroty 6

    2. dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty  2  / temperatura 100

     

    3.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Jeśli dżemu nie robimy z winogron powstałych jako produkt uboczny soku i mamy kwaskowe jabłka można użyć więcej cukru .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem Winogronowo-Jabłkowy

Wydrukuj:

Komentarze