Składniki
owoce:
- 500 g jabłek (ok.3 szt) -najlepsze kwaśne
 - 500 g malin (mogą być mrożone)
 - 80-100 g cukru trzcinowego
 - ½ łyżeczki cynamonu
 - 20 g płatków lnianych
 - 20 g płatków owsianych
 - opcjonalnie:
 - ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
 - szczypta pieprzu lub 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
 - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 
kruszonka:
- 300 g mąki pszennej
 - 100 g cukru
 - 45 g kaszy kukurydzianej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - cukier waniliowy
 - 250 g masła
 - skórka otarta z ½ cytryny i z ½ pomarańczy
 - 45 g gęstej śmietany
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia włożyć suche produkty ze składników “owoce” i wymieszać 6 sek / obr. 4 przesypać do innej miseczki
2.wszystkie składniki na “kruszonkę” umieścić w naczyniu i wyrobić 10 sek / obr. 6 -przełożyć do innego naczynia
3.do naczynia włożyć jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki-ósemki i posiekać 4 sek / obr. 4
4.dodać maliny i suche składniki -wymieszać pomagając kopystką 7-10 sek. / obr. Wsteczne 2-3
5.masę owocową przełożyć do wysmarowanych tłuszczem filiżanek, miseczek, (w których można zapiekać) do 2/3 wysokości
6.kruszonką przykryć owoce zostawiając na środku małą dziurkę
7.zapiekać 30 minut w temp. 175*C
deseru
Porady
Deser najbardziej smakuje na ciepło podany z bitą śmietaną i syropem malinowym, po wierzchu posypany uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Można też podać z gałką lodów waniliowych.
Połowę mąki można zastąpić płatkami owsianymi 
 Polecam
[[wysiwyg_imageupload:300:]]
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        



                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Magi maliny na tą porę roku chyba są najlepsze, bo oprócz tego że smaczne to jeszcze zdrowe
  Ale z innymi owocami też już robiłam, np. z czarnymi porzeczkami albo z borówką amerykańską. PYCHA!!!  
  Ja w tym roku nie mam zamrzżarki więc nie mogłam pomrozić tyle co w poprzednich latach i teraz to odczuwamy boleśnie   
   
  
Elu pyszności, ja robie podobny deser z jabłek z kruszonka z dodatkiem płatków owsianych
 zrobię tylko kupie malinki bo niestety już wszystkie zjedlismy 
 pozdrawiam serdecznie 
Az slinka leci
 
 
Suer deser