Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     3 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
 
opublikowany: 21/05/17
                            
                zmieniono dnia: 21/05/17
                    Składniki
Bananowo-kokosowy budyń jaglany
- 100 g kaszy jaglanej
 - 650 g dowolnego mleka (krowie lub roślinne)
 - 30 g masła lub oleju kokosowego
 - dojrzały banan
 - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do suchego naczynia wsypujemy kaszę i krótko ją prażymy (1min/100st/obr.1), a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy aż zmięknie i zgęstnieje (ok. 15min/98st/obr.2) - podczas gotowania na pokrywie zamiast miarki umieszczamy koszyczek.
 - Do ugotowanej kaszy dodajemy masło lub olej, banana i wiórki kokosowe - całość blendujemy (10s/obr. zwiększamy stopniowo od 2 do 7). Ciepły budyń przekładamy do miseczek i podajemy z ulubionymi dodatkami.
 
Porady
Kasza jaglana lubi się przypalać. Jeśli po przygotowaniu budyniu na dnie naczynia pojawi się lekkie przypalenie - wystarczy wstępnie umyć naczynie, a nastepnie wrzucić kostkę do zmywarki, zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20min (potem umyć normalnie naczynie).
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
a propo's przypalenia dna misy-wystarczy posypac dno garnka soda i odstawic na 15 min, potem gabka wymyc