Składniki
4 litr/litra/litry/litrów
na całość
- 3 szklanki cukru
- 1 litr spirytusu
- 3 litry wody
- 6 cytryn
nalewka
- 1 litr wody
- 2 szklanki cukru
- zalewa, odsączona przez koszyczek
- zaprawa, odsączona przez koszyczek
zaprawa
- 6 cytryn, sam miąższ (bez pestek)
- 2 litry wody
- 1 szklanka cukru
zalewa
- 6 cytryn, sama skórka
- 1 litr spirytusu
-
6
24h 10min
Czas całkowity 24h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. skórki z obranych cytryn wrzucić do naczynia, rozdrobnić 4sek/obr4
2. przełożyć do innego naczynia, zalać spirytusem, odstawić na 24 godz.
1. cytryny (obrane poprzedniego dnia) wrzucamy do naczynia, dodajemy wodę i cukier, miksujemy 8 sek/obr10
2. przelewamy przez koszyczek do innego naczynia, odstawiamy
3. do naczynia wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru i gotujemy 8min/100*/obr1
4. przelewamy do dużego garnka
5. dodajemy odsączoną zalewę i zaprawę, mieszamy i rozlewamy do butelek
zalewa (dzień pierwszy)
zaprawa i nalewka (dzień drugi)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
po ostygnięciu zamykamy butelki i odstawiamy na minimum 7 dni w chłodne miejsce. im dłużej nalewka odstoi, tym większy smak i aromat ...
cytryny należy umyć i sparzyć przez zanurzenie we wrzątku przez 10sek
obrane cieniutko ze skórki dzień wcześniej cytryny pozostawiamy w albedo, szczelnie owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce
do zaprawy dodajemy cytryny wraz z albedo. albedo ma więcej witamin niż sam sok
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzThank you for sharing your knowledge. Your website...
Thank you for sharing your knowledge. Your website is really good. It's amazing how much information there is on your website. After a long day at work, playing cat mario"}" data-sheets-userformat="{"2":515,"3":{"1":0},"4":{"1":2,"2":16773836},"12":0}">cat mario
Czy moge uzyc zwykla wodke zamiast spirytusu?
Czy moge uzyc zwykla wodke zamiast spirytusu?
bardzo, bardzo się cieszę
bardzo, bardzo się cieszę
na zdrowie !
wiesia w
Wiesiu miałaś rację trzeba
Wiesiu miałaś rację trzeba poprostu poczekać. Po tygodniu jest wyśmienita ! Polecam zróbcie koniecznie
cytryny, zwłaszcza te, które
cytryny, zwłaszcza te, które są długo przechowywane w sklepach niestety czasem potrafią mieć bardziej gorzką skórkę. trzeba je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką. niemniej, osobiście wolę słodko-gorzką nutę w cytrynówce niż tylko słodką często dodaję więcej sórki niż w przepisie, by ten efekt osiągnąć. cytrynówka ciut bardziej wytrawna jest równie smaczna !
poczekajmy też na efekt za kilka dni, niech się przegryzie
pozdrawiam
wiesia w
Zrobiłam dzisiaj cytrynówkę z
Zrobiłam dzisiaj cytrynówkę z połowy porcji, wszystko według przepisu. Wiem że muszę poczekać minimum tydzień ale wyczułam w smaku goryczkę, czy to normalne , może coś poszło nie tak ?
miąższu nie wykorzystujemy,
miąższu nie wykorzystujemy, zostawiamy sam sok po odcedzeniu
wiesia w
Czy miąższ, który zostanie po
Czy miąższ, który zostanie po odcedzeniu cytryn przez koszyczek zostaje w naczyniu miksującym i do niego dodaje się wodę i cukier, czy wyrzucamy go i wlewamy wodę z cukrem do czystego naczynia? Pozdrawiam!
witam, dziękuję za komentarz
witam,
dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie
wiesia w
Fajny przepis, może być miłym
Fajny przepis, może być miłym prezentem. Używasz fachowych określeń (albedo), ale myślę, że nie każdy wie co ono oznacza. Piszesz: pozostawiamy w albedo, a chyba poprawniej byłoby "z albedo", czyli białą otoczką. Najczęściej zaś używa się w przepisach określenia " biała skórka, otoczka".
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"