Składniki
1 litr/litra/litry/litrów
mleko
- 100 g migdałów blanszowanych, (lub zwykłych ze skórką)
- 1 litr wody mineralnej niegazowanej, (lub przegotowanej, ostudzonej)
- 2 łyżki syropu z agawy
-
6
2min
Czas całkowity 2minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. migdały namoczyć w 1 l wody przez noc
2. migdały wraz z wodą z namaczania i syropem wlać do naczynia, zmiksować 2min/obr.10, przelać przez sitko wyłożone gazą i odcisnąć
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
odciśniętą masę migdałową można wykorzystać do ciast, czy twarożków wegańskich
gdy mamy zwykłe migdały, należy je zblanszować, zalać wrzątkiem na 5 min, po czym obrać
mleko przechowywać w lodówce, w szklanym naczyniu do 3 dni
mleko doskonale nadaje się jako napój, do deserów, płatków śniadaniowych, słodkich wypieków, czy budyniu
wartość energetyczna na litr : około 520 kcal
koszt całego napoju (1 l) : około 9 zł
smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbardzo łatwy, super przepis! zapisuje w...
bardzo łatwy, super przepis! zapisuje w ulubionych!
Nastepnym razem spróbuje dodac troche mniej wody i wiecej słodzika aby bardziej przypominał mleko sklepowe które również uwielbiam
wietny przepis Dziki
Świetny przepis! Dzięki!