Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Serduszka drobiowe w sosie smietanowym z knedlikiem
Knedlik
- 150 gramów wody
- 20 gramów drożdży
- 350 gramów mąki pszennej
- 1 rogalik
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
Serca drobiowe w sosie śmietanowym
- 200 gramów cebuli
- 600 gramów serduszek drobiowych
- 20 gramów oleju
- 550 gramów wody
- 1 kostka bulionowa ( bulionetka )
- 200 gramów śmietany 18%
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do garnka wkładamy rozdrobnione drożdże, wodę, cukier i mieszamy 1minutę/37 stopni C/obroty 1.
2. Dodać jajka, mąkę, sól i mieszamy 2 minuty/37 stopni C/ obroty 1. Przed końcem czasu przez otwór wrzucić pokrojonego w kostkę rogala.
3. Ciasto wyjąc i uformować wałek a następnie włożyć do nasmarowanej olejem waromy. - Do urządzenia włożyć cebulę - posiekać 5 sekund/obroty 5. Kopystką zrzucić cebulę na dno garnka i wlać olej podsmażyć 5 minut/Varoma/obroty 2.
Dorzucić serduszka i smażyć 5 minut/Varoma/"Obroty wsteczne" obroty 2.
Wlewamy wodę, kostkę bulionową. Zamykamy i wkładamy na wierzch waromę z knedlikiem. Gotujemy 30 minut/Varoma/"Obroty wsteczne" obroty 2.
Po zakończeniu zdejmujemy knedlik.
Wlewamy śmietanę i gotujemy 5 minut/110 stopni C/"Obroty wsteczne" obroty 2.
Uwaga! Sos można zagęścić łyżką mąki.
Knedlik
Serduszka w śmietanie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbardzo dobry sosik z serduszek.knedlika nie...
bardzo dobry sosik z serduszek.knedlika nie robiłam bo nie przepadam