Tu jesteś:
4
Składniki
2 osoba/osoby
Napój + dżem owocowy oczyszczający jelita i wątrobę
- 100 g figi, przykładowo: 5 sztuk
- 100 g daktyl, suszony, bez pestki, przykladowo: 6 szt.
- 30 g śliwki suszone, bez pestek, przykładowo: 5 szt.
- 15 g rodzynek, przykladowa 1 łyżka
- 10 g pestek dyni, przykladowa 1 łyżka
- 150 g jabłka, obrane, bez gniazda
- 1 cytryna, do wyciśnięcia soku
- 600 g wody
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wrzucić pokawałkowane 5 szt. fig tj. ok. 100 g
- Do naczynia miksującego wrzucić pokawałkowane 6 szt. daktyli bez pestek, tj. ok. 100 g
- Do naczynia miksującego wrzucić pokawałkowane 5 szt. suszonych śliwek bez pestek tj. ok. 30 g
- Do naczynia miksującego wrzucić 1 łyżka rodzynek, tj. ok. 15 g
- Do naczynia miksującego wrzucić 1 obrane jabłko bez gniazda, tj. ok.150 g
- Do naczynia miksującego wrzucić 1 łyżka pestek z dyni tj. ok. 10 g
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody
- Na naczynie miksujące założyć koszyczek
- zagotować 15 min/100°C/obr. 0.5
- [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px; caret-color: #009a3d; background-color: #f7f7f7]Wycisnąć sok z połówki cytryny, wlać do naczynia miksującego. Stosując koszyczek lub sitko odcedzić do szklanek płyn z ugotowanych owoców, po odcedzeniu na powrót wrzucając je do naczynia miksującego[/color]
- [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px; caret-color: #009a3d; background-color: #f7f7f7]Do naczynia miksującego wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny[/color]
- [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px; caret-color: #009a3d; background-color: #f7f7f7]Założyć miarkę[/color]
- [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px; caret-color: #009a3d; background-color: #f7f7f7]Zblendować owoce na dżem [/color]6 s/obr. 9
- [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px; caret-color: #009a3d; background-color: #f7f7f7]Dżem wygarnąć z naczynia kopystką do słoiczka[/color]
sok
Dżem
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz