3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mus z topinamburu i jabłek


Wydrukuj:
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

Do przygotowania musu będą potrzebne

  • 1-2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu, Proponuję dodawać do smaku, ja dodaję całą łyczeczkę
  • 300 g jabłek, 2 duże, lub 3 małe słodkie jabłka
  • 500 gramów topinamburu
5

Przygotowanie

  1. 1. Bulwy topinamburu umyć, obrać i zakwasić*. Następnie wyjąć z wody i osuszyć. Pokroić nożem na mniejsze kawałki, wrzucić do naczynia miksującego 3s/obr5. Składnik zgarnąć kopystką ze ścianek.

     

    2. Dodać 80-100 g wody. Przy czym ilośc wody zależy od soczystości jabłek. Proponuję zacząć od 80 g, w każdej chwili będzie można podlać.

    Uprażyć do miękkości: 15min/100st.C/obr.1  Obroty wsteczne. Po 7 minutach prażenia na wierzch pokrywy zamiast miarki założyć koszyczek, aby płyn odparował.

     

    3. W trakcie gotowania obrać jabłka, aby nie sciemniały, można wykorzystać wodę z cytryną, w której moczył się topinambur. Przed włożeniem do gotowania, delikatnie osuszyć na sitku, bądź na ręczniku papierowym oraz pokroić w kostkę. 

    Pokrojone jabłka wrzucić na wierzch uprażonego topinamburu, dodać cynamon i prażyć kolejne 5 min/100stC/obr1 Obroty wsteczne

    Na koniec dodać miód. Brak obrotów wstecznych

    1 łyżka -  mniej słodki, 2 łyżki - moim zdaniem w sam raz.

     

    4. Składniki zmiksować 20s/obr 5-8 stopniowo zwiększając. Konsystencja powinna być gładka z lekko wyczuwalna strukturą składników. 

    Gdy mus jest za rzadki, można go odparować ok. 5 min/100st.C/obr2 zakładając na pokrywę koszyczek zamias miarki.

    Mus jest idealny jako dodatek do kaszy jaglanej, kaszy typu pęcak, czy owsianki. 

    Smacznego!

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

* Topinambur zawiera dużo żelaza, dlatego szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec należy go zakwasić, czyli wrzucić na kilka minut do zimnej wody zakwaszonej cytryną (w proporcjach: na 1 litr wody - 0,5 cytryny).

Jeżeli taka porcja jest dla nas za duża. Po przełożeniu do mniejszych słoiczków mus można pasteryzować. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz