Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
Proporcje na jeden słoiczek
- 20-50 g zmielonych orzechów, np.: laskowych, nerkowca
- 1 Dojrzałe avocado
- 2 łyżki kakao
- 1-1,5 łyżki miodu
- 1-2 łyżki mleka, do rozcieńczenia
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Kolacja Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Niedrogie Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Dodatek Deser Pasta/dżem Krem/mus
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucamy od 20 do 50 g orzechów. Ja dzisiaj dodałam orzechy nerkowca w ilości 50 g, ponieważ bardzo je lubię. Zakładamy miarkę na pokrywę naczynia i ustawiamy 4-5s./obr. 10
Następnie wrzucamy pokrojone na kawałki avocado, bez skórki i pestki. Dodajemy miodu wedle uznania, ja dodałam 1,5 łyżki oraz dwie płaskie łyżki kakao. Zakładamy miarkę na pokrywę naczynia i ustawiamy 4s./obr. 5
Zdejmujemy pokrywę, kopystką zgarniamy masę ze ścianek. Gdy jest za gęste dodajemy 1 lub 2 łyżki mleka dla rozcieńczenia. Ja dodałam tym razem 1 łyżkę, ale to trzeba patrzeć, jaką potrzebujemy konsystencję. Zakładamy miarkę na pokrywę naczynia i ustawiamy 3s./obr. 4,5.
SMACZNEGO!
Z jednego avocado wychodzi jeden mały słoiczek, ale najeść się można
krem z avocado
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli masz bezmleczne dziecko, to nie musisz dodawać mleka, lub dodaj takie, które twoje dziecko toleruje (ryżowe, kokosowe, czy jeszcze jakieś inne).
Lepsza jest gdy postoi w lodówce.
Jak ktoś nałogowo je nutellę ze sklepu, ta może mu być zbyt "chuda". Jednak czego się nie robi dla zdrowego odżywiania, prawda?
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmadziagr napisał: 3 raz
Nie wiem co robisz źle. Wyjściem jest pokrojenie na mniejsze kawałki zanim trafi do naczynia miksującego. A potem można miksować na dwa razy, po pierwszym zarnąć masę ze ścianek i znowu zmiksować.
Koniecznie napisz czy problem się powtarza.
duzyja napisał: Niestety nie
Nie każdemu smakuje, to prawda.
Myślę, że nam smakuje, bo dawno żeśmy nutelli nie jadły. Ja nie kupuję nutelli, a tę robię ze względu na córkę, no i na siebie. Łasuchy jesteśmy.
Niestety nie przypadł ani mi
Niestety nie przypadł ani mi ani moim znajomym do gustu.
3 raz robilam i mam ten sam
3 raz robilam i mam ten sam problem.... nie chce mi dobrze awokado zmiksowac. zostaja bardzo duze kawałki.. zaznaczam ze awokado bylo dojrzale. co robie zle? bo krem jest pyszny ale chcialabym żeby on był gładki
Mikulino, mogę tylko życzyć
Mikulino, mogę tylko życzyć smacznego
apetycznie się zapowiada
apetycznie się zapowiada
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi