3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CzekoLAdoWA


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Ciasto:

  • lub kardamon
  • pikantna papryczka w proszku
  • --------------- + opcjonalnie:
  • 30 g mąki pszennej
  • 100 g cukru kryształu
  • 3 jajka kurze
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%-towej
  • --------------- + do dekoracji
  • cukier puder i listki mięty
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 200 stopni C.Na kuchence na małym ogniu ustaw mały garnek, wlej do niego ok. 0,5l wody. Na garnku umieść metalową miseczkę. W miseczce umieść masło i czekoladę aby się rozpuściły. W tym czasie umieść w naczyniu miksującym motylek. Do naczynia wbij 3 jajka i umieść cukier kryształ. (obroty 3 czas ok. 5 min.) Ucieramy jajka z cukrem.W czasie gdy jajka będą się ucierać rozpuszczoną czekoladę z masłem zdejmij z ognia aby nieco przestygła. Przygotuj 4 foremki (kokilki) - (patrz wskazówki na końcu przepisu).

    Kiedy już mamy ubite jajka (taki kogiel mogiel) do naczynia miksującego dodajemy mąkę pszenną oraz wybraną przyprawę. Ustawiamy (obroty poziom 2) i mieszamy nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce wczesniej przygotowanej czekolady. Kiedy składniki połączą się dokładnie wyłącz thermomix, wyjmij motylek i za pomocą kopystki rozdziel ciasto do czterech foremek (kokilek) tak aby wypełniły je na 3/4 wysokości. Tak przygotowane umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Czas pieczenia 10-12 minut. Odczekaj 2-3 min. po wyjąciu z piekarnika. Desery wybijamy z foremek. Dekorujemy i podajemy najlepiej od razu po wyjęciu z foremek.(Aby uniknąć problematycznych sytuacji zapoznaj się ze wskazówkami poniżej.)

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  7. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

# Aby desery wyszły bez problemu z foremek przed wlaniem ciasta wysmaruj je dokładnie masłem a na dnie foremek umieść koła z papieru do pieczenia. Tak przygotowana foremka sprawi, że wyjmiesz deser nie uszkadzając go bez najmniejszych problemów.

# Aby wyjąć deser z foremki przykryj go talerzykiem deserowym, odwróc i potrząśnij kilka razy. Po podniesieniu foremki deser sam wyskoczy z niej.

# Aby uzyskać efekt płynej czekolady (lawy) wylewającej się po przecięciu koniecznie podaj deser zaraz po wyjęciu z foremek. Późniejsze podanie nie ujmuje niczego w smaku - czekolada będzie tylko nieco mniej płynna.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • housewife Escorts in Ghaziabad are very...

    Zgłoszony przez shwetamalik na marca 19, 2024 at 08:26.

    housewife Escorts in Ghaziabad are very experienced in lovemaking and they will make you feel them as your wife. They are so familiar and do everything on request of clients. these sexy ladies come from rich families and respected societies they are here to fulfill their hidden desires as well as yours so don't be afraid in taking their service because they are too like you and don't want their society to know about their job. These milfs are doing this job as a part-time. You would not feel them like a whore because they will be whole with you and not just their body.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Delhi escort agency has entered the adult...

    Zgłoszony przez anikasharma na lutego 13, 2024 at 09:10.

    Delhi escort agency has entered the adult entertainment industry not to make a lucrative business. But Delhi Escorts main goal is to serve the clients. We wish to fulfill all the desires of men.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Many a times it has happened that some people who...

    Zgłoszony przez anikasharma na lutego 8, 2024 at 10:20.

    Many a times it has happened that some people who couldn’t find out the right and quality Delhi Escort Service and as a result of that they ended up having of poor service and in this way they spread such kinds of rumors that quality Delhi escort service has all of sudden downgraded.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez SoniaSz na listopada 13, 2016 at 16:40.

    Pyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis genialny, za każdym

    Zgłoszony przez Noemi73 na lipca 12, 2016 at 15:41.

    Przepis genialny, za każdym razem deser wychodzi przepysznie. W związku z tym że nie mogę jeść cukru, w przepisie zamieniłam go na 50g. ksylitolu a zamiast 100% masła daję go pół na pół z olejem kokosowym nierafinowanym. Mąkę przenną (również ze względów zdrowotnych) zastąpiłam jasną mąką orkiszową, która w tym przepisie sprawdziła się idealnie. Jako dowód dołączam zdjęcie tmrc_emoticons.;-)

    Raz jeszcze dziękuję za ten przepis i polecam go w 100% tmrc_emoticons.-)

    Pozdrawiam

    [[wysiwyg_imageupload:2678:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro wypróbuję Jak wyjdzie

    Zgłoszony przez maya88 na grudnia 11, 2015 at 07:48.

    Jutro wypróbuję tmrc_emoticons.) Jak wyjdzie to autorko jesteś moim Mistrzem! tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • własnie kupiłam  kokilki....

    Zgłoszony przez Lucy65 na grudnia 16, 2014 at 19:13.

    własnie kupiłam  kokilki.... bedzie pyszny deserek..tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bezbłędny deser

    Zgłoszony przez Martka na listopada 21, 2012 at 10:28.

    Bezbłędny deser tmrc_emoticons.)

    Martka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Będzie 4 solidne porcje z

    Zgłoszony przez SAM na sierpnia 23, 2012 at 12:23.

    Będzie 4 solidne porcje z tego "wkładu". Z naciskiem na solidne. tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no to wezme sie do pracy,

    Zgłoszony przez MierzejewskiM na sierpnia 23, 2012 at 11:52.

    no to wezme sie do pracy, choć jak widze u mnie trzeba będzie tego sporo zrobić . Ile z jednego wsadu wyjdzie takich babeczek???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności i napewno

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 11, 2012 at 11:09.

    Pyszności tmrc_emoticons.D i napewno wypróbuję, a tak poza tym to witaj znowu, dawno Cie nie było z nami tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj... kusisz... kusisz... a

    Zgłoszony przez anka25 na sierpnia 10, 2012 at 14:17.

    Oj... kusisz... kusisz... a tu trzeba zrzucac kilogramy a nie je dokładać ;o)  tmrc_emoticons.p

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zmniejszylem ilość

    Zgłoszony przez SAM na sierpnia 10, 2012 at 14:10.

    tmrc_emoticons.D zmniejszylem ilość cukru...

    ale jak to u króla Juliana tmrc_emoticons.D

    "co to za prezent, który nie jest bardzo bardzo drogi"

    "co to za deser który nie jest bardzo bardzo słodki" tmrc_emoticons.D

    Dzieki za komentarze i zapraszam do testowania. U mnie wczoraj testy przebiegły pomyślnie.Bajecznie proste w wykonaniu. Nie ma problemu jak z sufletem - bo tutaj rośnie niewiele to i niewiele może opaść tmrc_emoticons.D

    Jeden taki deserek to szczęście dla czekoladomianiaka ... a cztery na stole to już rozpusta!

    tmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ooo!!!   Ciekawy przepis i

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 10, 2012 at 01:07.

    Ooo!!!  tmrc_emoticons.)  Ciekawy przepis i super zdjęcia!

    Jakoś do tej pory nie miałam odwagi zrobić takiego deseru... przypomina mi on sufleciki, które zawsze mi opadały, niestety... i tak się jakoś zraziłam  tmrc_emoticons.( 

    Ale z takimi instrukcjami Sama i Veroniki, powinno się udać, więc chyba w niedzielę spróbuję. Dzięki!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, prawie

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 10, 2012 at 00:01.

    Bardzo dobre, prawie identyczne, jak moje " czekoladowe serce z pomarancza". Cukier mozna zmniejszyc do 100g, zwiekszyc make o 10g i dodac skòrke pomaranczowa ( jak przewiduje oryginal), bedzie jeszcze lepszetmrc_emoticons.) , i wyjdzie 6 porcji tmrc_emoticons.) . Caly przepis mozna zrealizowac w TM ( bez brudzenia garnuszkòw). Aby czekolada wyplynela ze srodka, deser sie zamraza, a potem wklada do mocno nagrzanego piekarnika. Szok termiczny i kròtki czas pieczenia sprawia, ze upiecze sie na wierzchu, a w srodku tylko rozpusci i ugrzeje. Dluzsze pieczenie powoduje upieczenie calkowite deseru, ktòry " robi sie " podobny do delikatnych mufinektmrc_emoticons.) . Polecam ... pyszna sprawatmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze