Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Ciasto:
- lub kardamon
- pikantna papryczka w proszku
- --------------- + opcjonalnie:
- 30 g mąki pszennej
- 100 g cukru kryształu
- 3 jajka kurze
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70%-towej
- --------------- + do dekoracji
- cukier puder i listki mięty
Przygotowanie
Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 200 stopni C.Na kuchence na małym ogniu ustaw mały garnek, wlej do niego ok. 0,5l wody. Na garnku umieść metalową miseczkę. W miseczce umieść masło i czekoladę aby się rozpuściły. W tym czasie umieść w naczyniu miksującym motylek. Do naczynia wbij 3 jajka i umieść cukier kryształ. (obroty 3 czas ok. 5 min.) Ucieramy jajka z cukrem.W czasie gdy jajka będą się ucierać rozpuszczoną czekoladę z masłem zdejmij z ognia aby nieco przestygła. Przygotuj 4 foremki (kokilki) - (patrz wskazówki na końcu przepisu).
Kiedy już mamy ubite jajka (taki kogiel mogiel) do naczynia miksującego dodajemy mąkę pszenną oraz wybraną przyprawę. Ustawiamy (obroty poziom 2) i mieszamy nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce wczesniej przygotowanej czekolady. Kiedy składniki połączą się dokładnie wyłącz thermomix, wyjmij motylek i za pomocą kopystki rozdziel ciasto do czterech foremek (kokilek) tak aby wypełniły je na 3/4 wysokości. Tak przygotowane umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Czas pieczenia 10-12 minut. Odczekaj 2-3 min. po wyjąciu z piekarnika. Desery wybijamy z foremek. Dekorujemy i podajemy najlepiej od razu po wyjęciu z foremek.(Aby uniknąć problematycznych sytuacji zapoznaj się ze wskazówkami poniżej.)
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# Aby desery wyszły bez problemu z foremek przed wlaniem ciasta wysmaruj je dokładnie masłem a na dnie foremek umieść koła z papieru do pieczenia. Tak przygotowana foremka sprawi, że wyjmiesz deser nie uszkadzając go bez najmniejszych problemów.
# Aby wyjąć deser z foremki przykryj go talerzykiem deserowym, odwróc i potrząśnij kilka razy. Po podniesieniu foremki deser sam wyskoczy z niej.
# Aby uzyskać efekt płynej czekolady (lawy) wylewającej się po przecięciu koniecznie podaj deser zaraz po wyjęciu z foremek. Późniejsze podanie nie ujmuje niczego w smaku - czekolada będzie tylko nieco mniej płynna.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzhousewife Escorts in Ghaziabad are very...
housewife Escorts in Ghaziabad are very experienced in lovemaking and they will make you feel them as your wife. They are so familiar and do everything on request of clients. these sexy ladies come from rich families and respected societies they are here to fulfill their hidden desires as well as yours so don't be afraid in taking their service because they are too like you and don't want their society to know about their job. These milfs are doing this job as a part-time. You would not feel them like a whore because they will be whole with you and not just their body.
Delhi escort agency has entered the adult...
Delhi escort agency has entered the adult entertainment industry not to make a lucrative business. But Delhi Escorts main goal is to serve the clients. We wish to fulfill all the desires of men.
Many a times it has happened that some people who...
Many a times it has happened that some people who couldn’t find out the right and quality Delhi Escort Service and as a result of that they ended up having of poor service and in this way they spread such kinds of rumors that quality Delhi escort service has all of sudden downgraded.
Pyszne
Pyszne
Przepis genialny, za każdym
Przepis genialny, za każdym razem deser wychodzi przepysznie. W związku z tym że nie mogę jeść cukru, w przepisie zamieniłam go na 50g. ksylitolu a zamiast 100% masła daję go pół na pół z olejem kokosowym nierafinowanym. Mąkę przenną (również ze względów zdrowotnych) zastąpiłam jasną mąką orkiszową, która w tym przepisie sprawdziła się idealnie. Jako dowód dołączam zdjęcie
Raz jeszcze dziękuję za ten przepis i polecam go w 100%
Pozdrawiam
[[wysiwyg_imageupload:2678:]]
Jutro wypróbuję Jak wyjdzie
Jutro wypróbuję Jak wyjdzie to autorko jesteś moim Mistrzem!
własnie kupiłam kokilki....
własnie kupiłam kokilki.... bedzie pyszny deserek..
Bezbłędny deser
Bezbłędny deser
Martka
Będzie 4 solidne porcje z
Będzie 4 solidne porcje z tego "wkładu". Z naciskiem na solidne.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
no to wezme sie do pracy,
no to wezme sie do pracy, choć jak widze u mnie trzeba będzie tego sporo zrobić . Ile z jednego wsadu wyjdzie takich babeczek???
Pyszności i napewno
Pyszności i napewno wypróbuję, a tak poza tym to witaj znowu, dawno Cie nie było z nami
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Oj... kusisz... kusisz... a
Oj... kusisz... kusisz... a tu trzeba zrzucac kilogramy a nie je dokładać ;o)
;o)
zmniejszylem ilość
zmniejszylem ilość cukru...
ale jak to u króla Juliana
"co to za prezent, który nie jest bardzo bardzo drogi"
"co to za deser który nie jest bardzo bardzo słodki"
Dzieki za komentarze i zapraszam do testowania. U mnie wczoraj testy przebiegły pomyślnie.Bajecznie proste w wykonaniu. Nie ma problemu jak z sufletem - bo tutaj rośnie niewiele to i niewiele może opaść
Jeden taki deserek to szczęście dla czekoladomianiaka ... a cztery na stole to już rozpusta!
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ooo!!! Ciekawy przepis i
Ooo!!! Ciekawy przepis i super zdjęcia!
Jakoś do tej pory nie miałam odwagi zrobić takiego deseru... przypomina mi on sufleciki, które zawsze mi opadały, niestety... i tak się jakoś zraziłam
Ale z takimi instrukcjami Sama i Veroniki, powinno się udać, więc chyba w niedzielę spróbuję. Dzięki!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo dobre, prawie
Bardzo dobre, prawie identyczne, jak moje " czekoladowe serce z pomarancza". Cukier mozna zmniejszyc do 100g, zwiekszyc make o 10g i dodac skòrke pomaranczowa ( jak przewiduje oryginal), bedzie jeszcze lepsze , i wyjdzie 6 porcji . Caly przepis mozna zrealizowac w TM ( bez brudzenia garnuszkòw). Aby czekolada wyplynela ze srodka, deser sie zamraza, a potem wklada do mocno nagrzanego piekarnika. Szok termiczny i kròtki czas pieczenia sprawia, ze upiecze sie na wierzchu, a w srodku tylko rozpusci i ugrzeje. Dluzsze pieczenie powoduje upieczenie calkowite deseru, ktòry " robi sie " podobny do delikatnych mufinek . Polecam ... pyszna sprawa
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni