Pyszny chleb pszenny z ziarnami Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Ania555
utworzono: 01/8/17 zmieniono dnia: 01/8/17

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszny chleb pszenny z ziarnami

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1200 g

Składniki na ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżek płatków owsianych
  • 2 płaskich łyżeczek soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki sezamu
  • 300 litra wody
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 200 litra mleka
  • 2 czubatych łyżek siemie lniane
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie 40min
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Przygotowanie tego przepisu z innym modelem urządzenia Thermomix ® jest niebezpieczne! Więcej informacji
    [X]

    Uwaga

    Do przepisów TM5


    Zwiększyliśmy pojemność naczynia miksującego oraz Varomy urządzenia Thermomix ® TM5 w porównaniu do TM31 w następujący sposób: Naczynie miksujące ma obecnie pojemność 2,2 litra (poprzednio 2,0 litra), a Varoma - 3,3 litra (poprzednio 3,0 litra). W żadnym przypadku nie należy używać przepisów, które są przeznaczone do stosowania z TM5, podczas pracy z modelem TM31 (TM31 posiada certyfikat dopuszczający niższą maksymalną pojemność!) Dlatego też może to prowadzić do rozpryskiwania gorących płynów, a tym samym stanowić zagrożenie dla ludzi.
5

Przygotowanie

    Ciasta na chleb
  1. Wlewamy do Closed lidwodę i mleko, dodajemy drożdże i cukier - 2 min /37stopni /obr.1



    Dodajemy pozostałe skłaadniki:mąkę, sól, płatki, sezam, siemie lniane, pestki dyni, se4zam-wymieszać 3 min, . Ciasto odstawić na 30minut do wyrośnięcia. Przygotować keksówkę o wymiarach (28x9cm), nasmarować oliwą, obsypać otrębami lub mąką. Przełożyć do keksówki ciasto i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia (dosłownie 15-20 minut). Chleb posmarować żółtkiem. Pieczemy w 230 stopniach przez 10 miniut. Nastepnie redukujemy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Na dużą blachę wlać sporą ilość wody i ustawić na dole piekarnika (pieczenie chleba "z parą" spowoduje, że skórka będzie chrupiąca ale nie wyschnięta).



    Gotowy chleb powinien być wyrośniety i brzmiec głucho po uderzeniu od spodu. Studzimy na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pięknie się prezentuje! mniam, mniam
    Zgłoszony przez Lenuszka na stycznia 9, 2017 at 20:19.

    Pięknie się prezentuje! mniam, mniamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze