Forum skorka z cytryny



12 odpowiedzi | Ostatni wpis

BigsmileBigsmile Świetna sprawa z tą skórką. Ja do tej pory ją wyrzucałam, ale teraz wykorzystam i zrobię w/g Waszych przepisów. Dzięki za pomysł.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Super dziewczyny :)przypomniałyście mi jak mój dziadek zawsze do wszystkich ciast, racuchów, babek i drożdżówek dodawał skórkę z cytryny utartą na tarce. A przez całą zimę zbierał od znajomych i rodziny skórki od pomarańczy i smażył je w syropie cukrowym, kroił w kosteczkę i obdarowywał wszystkich takimi słoiczkami (potem były dodawane do bułeczek drożdżowych, serników itp.) mniam

Love


A ja dzisiaj miałam na obiad naleśniki z serem i zamiast cukru waniliowego dodałam 1/2 łyżeczki mielonej skórki i smak a szczególnie zapach był rewelacyjny!   Love  Verciu jeszcze raz dzięki   Love    Cooking  7  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Oplaci sie, dziewczyny, zapach jest niesamowity TongueTongue :p  Nawet do tartej, do ciasta - spodu Tongue :p  Zapach naturalny, niesamowity Bigsmile :bigsmile:  Ja juz od dawna tak robie, zaczelam, jak jeszcze nie mialam Termosia , recznie, wraz z poscieranymi palcami BigsmileBigsmileWinkWink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


No no i ja jestem pod wrażeniem .Napewno wykorzystam CoolLove

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Love :love:Dziewczyny jestem pod wrażeniem  ShockShock Człowiek uczy się całe życie  Wink Dziekuje za wszystkie kometnarze  :D BigsmileLove Pozdrawiam i życzę słonecznej pogody. Buziaczki  LoveLoveLove


serdecznie dziekuje za porady. na pewno zrobie sobie skorki z cytrusow.

pozdrawiam wszystkich milosnikow thermomixa i przepisowni

pusia Cooking  7

pusia


muszę wypróbować te skórki z cytryny, bardzo fajny pomysł Love


Yes BigsmileBigsmileBigsmile   Albo w ten sposòb, albo swieza Bigsmile To naprawde pare sekund roboty, a jaki zapach TongueTongue :p  Skòrka z 1/2, badz 1 cytryny, pomaranczy.... cukru, ile w przepisie ..... 10-15-20 sek ( zalezy od ilosci); obr zazwyczaj 8-10, badz Turbo. Oto kilka przepisòw, gdzie uzylam skòrki:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/cytrynowe-obwarzanki/450919

http://www.przepisownia.pl/przepisy/tarta-krem-i-amaretti/451356

http://www.przepisownia.pl/przepisy/cytrynowe-kulki/446767

http://www.przepisownia.pl/przepisy/lemoniada/446487

Mielona " na czasie" skòrka z cukrem, nie przechowuje sie dlugo. W zamknietym sloiczku, kontenitorze.... w lodòwce, naljepiej nie dluzej niz kilka godzin, bo potem cukier sie za bardzo "namoczy" i bedzie brzydka ciapa z tego SmileSmile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Pusiu, ja ostatnio mielę dużo skórki z cytrusów. Smile  Za radą Veroniki zaczęłam dodawać do niej cukier.   :D Do przechowuwania dłużej robię tak: wyszorowane i spażone pomarańcze lub cytryny obieram takim obierakiem z małymi oczkami, (myślę, że ostrym nożem też można, byle cieniutko, bez białego). Kładę na kaloryferze na kilka godzin a jak jest dobrze wyschnięta, że się kruszy, to ważę w TM, dodaję tyle samo cukru i mielę 30 sek na obr.10. Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku w szafce kuchennej. Jest to super dodatek do deserów, ciast ale też do kawy  Love  Polecam  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


witam i mam prosbe,

ostatnio w Przepisowni byl przepis gdzie w skladzie byla mielona skorka cytrynowa. niestety zapomnialam jaki to byl przepis. zainteresowala mnie natomiast ta mielona skorka. nigdy nie mielilam skorki z cytryny lub pomaranczy. prosze wiec o rade jak to zrobic, z cukrem czy bez cukru? czy mozna zrobic takiej skorki wiecej i jak ja przechowywac?

bede wdzieczna za odpowiedz Party pusia

pusia