3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cytrynowe obwarzanki


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 250 gramów ziemniaków ugotowanych
  • 2 jajka kurze
  • 250 gramów mąki
  • 20 gramów drożdży świeżych
  • 50 gramów cukru (mozna zmniejszyc nawet do 15g, kto woli)
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 gramów mleka
  • 25 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 2 cytryny, skòrki
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego wlozyc cukier, skòrki: 10sek / obr 8, odlozyc. Do Blokada naczynia miksującego wlozyc mleko, drozdze: 1min / 37° / obr 2. Dodac jajka, skòrki i cukier, make, c. waniliowy, ziemniaki (pokrojone na kawalki), margaryne: 10sek / obr 4, nastepnie: 2min / Ciasto. Przelozyc do miski, przykryc sciereczka, zostawic do "odpoczynku" na 30min. Wyrobic rekoma, dodajac troche maki. Odrywac kawalki, robic waleczki ( ok. 2cm), odcinac dlugie ok. 20cm, formowac obwarzanki. Smazyc na rozgrzanym oleju, wysuszyc z tluszczu, posypac cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smakowały bardzo 

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 9, 2013 at 10:57.

    Smakowały bardzo  tmrc_emoticons.D  Obiecałam, że dziś też je zrobię  tmrc_emoticons.)  Do Środy Popielcowej odpuściłam z tą dietą, bo nie ma sensu się katować w takim czasie  Big Smile  Ale od środy koniec ze słodkościami! Wiosna blisko i muszę się pozbyć tych wałków bo robi mi się ciężko, zwłaszcza przy wiązaniu butów  tmrc_emoticons.;)  Big Smile   Big Smile  Pozdrawiam i życzę dobrej soboty  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszy mnie, ze przypadly do

    Zgłoszony przez veronicab71 na lutego 8, 2013 at 14:26.

    Cieszy mnie, ze przypadly do gustu Big Smile  Ciasto jest dosc rzadkie, bardzo delikatne, ale jak twierdzisz Elu, ze calkiem rzadkie, to pewnie masz racje, ziemniaki . Musza byc maczyste, jak na kopytka, aby wszystko sie trzymalo sie jakos razem . Ale najwazniejsze, ze smakowaly Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie eksperymentowałam tylko

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 7, 2013 at 22:46.

    Nie eksperymentowałam tylko usmażyłam.  tmrc_emoticons.)  Jak się rozpędziłam z tą produkcją słodkości, to usmażyłam tradycyjne pączki, oponki z twarogiem i pączusie wg. tego przepisu. Ciasto wyszło mi trochę za rzadkie do formowania wałeczków. To chyba wina ziemniaków, ale nie chciałam dodawać za dużo mąki, żeby nie wyszły za twarde; więc łyżeczką nakładałam małe porcje i wyszło super!  Big Smile  Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Same smakołyki, tylko kiedy

    Zgłoszony przez magi1 na lutego 6, 2013 at 20:45.

    Same smakołyki, tylko kiedy to wszystko zrobić i zjeść tmrc_emoticons.;) ale dodaje do wyprobowania tmrc_emoticons.D buźka tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia następny przepis do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 6, 2013 at 15:45.

    Cooking 9Vercia następny przepis do wypróbowania tmrc_emoticons.D Big Smile Love Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie pròbowalam Elu, szczerze

    Zgłoszony przez veronicab71 na lutego 5, 2013 at 23:40.

    Nie pròbowalam Elu, szczerze mòwiac. Spròbuj, jesli masz ochote i daj znac, co z tego wyszlo Big Smile Mnie nigdy nie zdazyly stwardniec, smazone, bo pozarlismy, ale eksperyment z piekarnikiem mozna zrobic Big Smile Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veronko a próbowałaś je upiec

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 5, 2013 at 23:23.

    Veronko a próbowałaś je upiec w piekarniku?  tmrc_emoticons.D  Chyba zrobię eksperyment i jutro je upiekę  Big Smile  Dodatek ziemniaków sprawia, że są wilgotne to może tak bardzo nie stwardnieją?  tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze