Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
- łyżeczka przyprawy do pizzy (lub dla spragnionych eksperymentów można samemu dosmaczyć ciasto ziołami)
- 1 jajko
- 1/2 MT oleju roślinnego
- łyżeczka soli
- 330 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 1 MT mleka
- 10 g drożdży świeżych
-
6
17min
Czas całkowity 2minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki na paluszki w podanej kolejności wrzucamy do naczynia miksującego.Obroty 6 czas 30sek. Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego. Formujemy wałek grubości 2-3 cm. Dzielimy na kawałki wielkości solidnych kopytek. Dalej z każdego kawałka ręcznie formujemy paluszki grubości ok. 1 cm. Uformowane paluszki układamy na blaszce do pieczenia lub na macie silikonowej. Za pomocą pędzelka smarujemy paluszki rozbitym jajkiem. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy na złoty kolor. Temperatura 180 stopni C. (czas około 15 min.)
Paluszki genialnie sprawdzją się na imprezach jako "zagrycha" wraz z różnymi dipami.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMi niestety jak części osób poniżej ciasto...
Mi niestety jak części osób poniżej ciasto wyszlo kruszące się. Ratowałam w misce, ale nic to nie dalo. Ciężko bylo uformowac paluszki i po pieczeniu wyszły suche i zbite.
Pycha! Będzie zakąska na
Pycha! Będzie zakąska na Sylwestra
Witaj nuna80 1MT to jest 1
Witaj nuna80 1MT to jest 1 miarka termomixa
Moze glupie pytanie ale o ile
Moze glupie pytanie ale o ile to 1mt mleka
Ratunku SAM. Coś mi nie
Ratunku SAM. Coś mi nie wyszło.
Ciasto strasznie suche, w ogóle się nie "zarobiło" wyszły taka kruszonka. Próbowałam zagnieść to ręcznie, ale bardzo szybko wysychało i w ogóle się nie formowało. Co zrobiłam źle?
Jajko oczywiście do
Jajko oczywiście do posmarowania przed pieczeniem.a ziół może być nawet łyżka, będą aromatyczne.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Mam pytanie: jajko do ciasta,
Mam pytanie: jajko do ciasta, czy do posmarowania?
I ile tej przyprawy dać?
Będę wdzięczna za podpowiedzi. Jutro zabieram się do pieczenia.
5 ⭐️ Zdecydowanie ...
5 ⭐️ Zdecydowanie ... Rewelacyjne ...
wczoraj zrobiłam z jednej porcji na próbę, zniknęły w oka mgnieniu ...
dziś robiłam kolejne tym razem z 4 porcji na jutro na Komunię syna idealny dodatek do zupy gulaszowej ... Wyszło mi 110 sztuk
Zamiast przyprawy do pizzy dałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylie
Przepis super! Dodałam do
Przepis super! Dodałam do ciasta przyprawę suszone pomidory z bazykią i czosnkiem, podałam z dipem czosnkowym. Wszystkim bardzo smakowało. Zagoszczą na stałe jako przekąska
Hmmm.... nie wiem czemu...
Hmmm.... nie wiem czemu... zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, ale ciasto wyszło suche i kiedy rękami wałkowałam już każdego paluszka, to ciasto rozwarstwiało się i musiałam je zagniatać i próbować jeszcze raz. Nie rozumiem tego... Szkoda, bo super przepis i wszystko wskazywało na to, że będzie bardzo dobrze, a wychodziło średnio. Może ktoś doradzi co mogło być nie tak... Z góry dziękuję i czekam niecierpliwie na jakieś rady
Wczoraj wieczorem upiekłam 1
Wczoraj wieczorem upiekłam 1 porcję a rano już dzieciaczki upominały się o kolejne paluszki. Tym razem dodałam do ziół ostrą papryczkę. Jak zwykle wyszły pyszne. SUPER przepis.
[size= medium]Przekaż 1% dla mojej córki OLI podopiecznej Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"[/size]
wyszły super nie trzeba
wyszły super nie trzeba pilnowac czasu piekłam z termoobiegiem 180st na drugiej szynie od dołu,dzieki za przepisik
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Świetny przepis. Jednak
Świetny przepis. Jednak trzeba uważać z tymi 15 minutami, porcja z dolnej blaszki troszkę się przypaliła.
Wyglądają super paluszki
Wyglądają super paluszki Grissini rzeczywiście są idealne na przyjęcie, zwłaszcza owinięte szynką prosciutto (posmarowaną serkiem, żeby lepiej się trzymała) lub z dipami.