3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pizza Fieducci


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 200 g wody
  • 30 g świeżych drożdży, (można zamienić na 5 g drożdży instant)
  • 340 g mąki na pizzę, typ 00, (można użyć typu 500) - w zależności od mąki można dodać więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione warzywa, wędliny, mięsa, owoce morza, sery itd.

SOS

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów pelati, w sosie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • Bazylia
  • oregano
5

Przygotowanie

    SOS
  1. Do Blokada naczynia miksującego wrzucić 2 ząbki czosnku. Rozdrobnić 3 sek/obr. 5.


    Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.


    Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek; dusić 2 min/100ºC/obr. 1.


    Wrzucić pomidory pelati (z puszki) wraz z sosem pomidorowym, do smaku dodać: sól, pieprz, cukier, bayzlię i oregano. Dusić 5 min/100ºC/obr. 2.


    W razie potrzeby delikatnie zmiksować.


    Gotowy sos przelać do innego naczynia. Umyć Blokada naczynia miksującego.
  2. CIASTO
  3. Do Blokada naczynia miksującego wlać 200 g wody, dodać 30 g pokruszonych drożdży i łyżkę mąki oraz 1/2 łyżeczki cukru. Można zostawić w misce lub zrobić w termomix lub na mieszadle do ciasta. Jeśli termomix to - podgrzać 5 min/40ºC/obr.Mieszanie.


    Zostawić w Blokada naczynia miksującego na 10 min.


    Po tym czasie dodać 340 g przesianej mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Wyrobić ciasto 3 min/Ciasto.


    Sprawdzić konsystencję ciasta - ewentualnie dodać mąki lub letniej wody.


    Pozostawić ciasto na 10 min w Blokada naczynia miksującego.


    Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wyrobić ponownie 3 min/Ciasto.


    Zostawić ciasto w Blokada naczynia miksującego (lub przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce) na około 1 godzinę. Cisto powinno podwoić swoją objętość. Miskę nasmarować oliwą. Przykryć miskę wilgotną sciereczką.


    Na kilka minut przed wyjęciem ciasta rozgrzać piekarnik do 220ºC.


    Ciasto cienko rozwałkować lub je rozciągnąć rękami, ułożyć na blacie, podsypać mąką, żeby nie przywierało.





    Piec max 10 minut w temp. 220ºC. na programie pizza w piekarniku używając kamienia. Kamień musi być nagrzany przed nałożeniem pizzy. Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem, nałożyć ulubione składniki (np. szynkę konserwową, szynkę parmeńską, salami, podsmażonego kurczaka, owoce morza, pieczarki, paprykę, czarne oliwki, cebulę, kukurydzę, pomidory, surowe jajko, mozzarellę, ser pleśniowy... oczywiście nie wszystko naraz!!!). tmrc_emoticons.)


    Gotową pizzę można posypać liśćmi rukoli.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, to proponuję uformować bułeczki i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15 min w temperaturze 180°C.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy