Tu jesteś:
4
Składniki
- • 500 g czerwonej papryki, oczyszczonej z pestek
- • 250 g cukru
- • 120 g żelfixu 2:1
- • 100 g soku z cytryny
-
6
12min
Czas całkowity 12minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
1. do naczynia włożyć paprykę, dodać cukier, żelfix, sok z cytryny, zmiksować – czas 30 sek, obr. poz.9
2. gotować – czas ok.10 min, temp. Varoma, obr. poz.1
3.. przelać do słoiczków, odwrócic do góry dnem i zostawić do przestygnięcia
Konfitura ma smak słodko - kwaśny i jest wspaniałym dodatkiem do tostów, pieczywa, zimnych mięs i pasztetów. Proponuję przygotować podobną konfiturę z żółtej papryki.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam "na próbę" w ubiegłym roku,a w tym...
Zrobiłam "na próbę" w ubiegłym roku,a w tym zrobię zdecydowanie więcej. Zaskakująco smaczna
zrobiłam dzisiaj ten przepis, ale dałam papryki...
zrobiłam dzisiaj ten przepis, ale dałam papryki 800 gr i chili ok 180 gr, mniej soku z cytryny ok 30 gr i 180/200 gr cukru...palce lizac....ostro
:)Ciekawy przepis zapisany i
Ciekawy przepis zapisany i poczeka na sezon paprykowy.
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Robiłam konfiturę na
Robiłam konfiturę na wielkanoc do mięs, jest super, wszyscy byli zachwyceni teraz chcą przepis polecam napewno będę robić gdy przyjdzie sezon na paprykę pozdrawiam
Przepis jest świetny!
Przepis jest świetny! Konfiturę robiłam już dwa razy - znika bardzo szybko. Kolejny krok to wersja z żółtej papryki. Dziękuję za przepis.
Zrobiłam i naprawdę ten
Zrobiłam i naprawdę ten przepis spadł mi z nieba,bo nie wiedziałam co zrobić z papryką.Teraz mam ślicznego koloru dżemiki z zagadkowym smakiem.
Cukru trzeba dać faktycznie mniej,niż podane w przepisie.Ja dałam 150-170g.
Agnieszka--
Wlaśnie nie wiedziałam co
Wlaśnie nie wiedziałam co zrobić z papryką,bo zostało mi parę sztuk,a domownicy już przejedzeni
Zaraz biorę się do pracy
Ps.to mój debiut z przepisownią
Agnieszka--
Dzisiaj wziełam do pracy
Dzisiaj wziełam do pracy smakowało wszystkim, bardzo dobre do mięsa i białego sera
PYCHA
Zrobiłam dzisiaj bardzo
Zrobiłam dzisiaj bardzo bardzo dobry
Muszę zrobić ,brzmi
Muszę zrobić ,brzmi zachęcająco !!!
Ilość cukru to rzecz smaku ,
Ilość cukru to rzecz smaku , więc można dać mniej, podobnie jak z żelfixem
Pozdrawiam
Super przepis. Robiłam ją ,
Super przepis. Robiłam ją , ale z mniejszą ilością cukru (200g) i 40g opakowaniem żelfixu.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Mi również spodobał się ten
Mi również spodobał się ten przepis i chciałabym go wykorzystać. Mam jednak pytanie: czy na tę ilość papryki nie wystarczy jedno opakowanie żelfixu (40g)? Z czym wiąże się użycie tak dużej ilości żelfixu (na opakowaniu jest info, że wystarcza na 1kg owoców)? Z góry dziękuję za odpowiedź
justam
Konfitura pychotka:) jak dla
Konfitura pychotka jak dla mnie faktycznie trzeba dać troszkę mniej cukru i ja dałam też mniej żelfixu
Witam robilam dzisiaj wyszla
Witam robilam dzisiaj wyszla super polecam dodalam troche mniej cukru
MAKSIU
świetny dżemik:)
świetny dżemik
Robiłam wczoraj, robię w tej
Robiłam wczoraj, robię w tej chwili- nie potrzeba komentarza dałam tylko ciut mniej cukru (200g).
Przepis bombowy !!!! A kolor i smak- wow !
Zapewne pyszna, wypróbuję
Zapewne pyszna, wypróbuję napewno
lilly20
:) dodałam szczyptę chili
dodałam szczyptę chili ,rewelacja, super smak i kolor, brawo autorowi.
Już mam zrobione kilka
Już mam zrobione kilka sloiczków, bardzo ładny kolorek i ciekawy smak. Myślę że może też być świetnym dodatkiem do grilowanego oscypka, no przecież nie zawsze musi być do niego żurawina
Teraz jeszcze wypróbuję wersję żółtą
Pozdrawiam!
Bardzo ciekawa konfitura.
Bardzo ciekawa konfitura. Takiej jeszcze nie jadłam.Spróbuję zrobić.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"