3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na żurku


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 550 g mąki pszennej
  • 125 g zsiadłego mleka lub maślanki
  • 125 g żurku, w płynie
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soli
  • ziarna: kminku, lnu, słonecznika, soji, według uznania
  • 165 g wody, letniej
  • 6
    2h 45min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    CHLEB NA ŻURKU
  1. Do naczynia wlać wodę i żurek, drożdże, dodać szczyptę cukru wymieszać 3min/37 stopni /obr. 1

  2. Dodać zsiadłe mleko, mąkę, sól, ziarnaBlokada naczynia miksującego 2,5 minCiasto 

  3. Ciasto przelozyć do natłuszczonej miski i zostawic w ciepłym miejscu do wyrośniecia na ok.1h 30min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć paierem do pieczenia.

  4. Ciasto przełozyć na blachę uformować mokrymi dłońmi kulę. Piec przez około 1h15min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry chleb, polecam

    Zgłoszony przez TIT na maja 2, 2021 at 19:32.

    Bardzo dobry chleb, polecamWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny. Dalam zwykle mleko, bo tylko takie mialam...

    Zgłoszony przez mama_ania na kwietnia 6, 2020 at 17:33.

    Pyszny. Dalam zwykle mleko, bo tylko takie mialam i wyszedl super. Lepszy niz ten chleb z gara. Dla mnie rewelacja.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam. Bardzo dobry chleb .

    Zgłoszony przez adus77 na lutego 24, 2019 at 14:49.

    Polecam. Bardzo dobry chleb .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mozna ja zawsze go pieke w

    Zgłoszony przez minie2015 na czerwca 27, 2016 at 18:19.

    Mozna ja zawsze go pieke w foremcetmrc_emoticons.) Rosnie rowniez w niej..blyskawicznie! Pieke w 200 St. jak w przepisietmrc_emoticons.;)Ale koniecznie w duuuzejtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę że tak, ja nie uzywam

    Zgłoszony przez justyy na marca 13, 2015 at 13:32.

    Myślę że tak, ja nie uzywam foremki poniewaz moj piekarnik nie zawsze dopiecze chleb w foremce i musze odwracac i dopiekać,

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodany do wypróbowania. Czy

    Zgłoszony przez Asiak1 na marca 12, 2015 at 10:40.

    Dodany do wypróbowania. Czy foremka "keksówka" może być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za czujność:)

    Zgłoszony przez justyy na marca 12, 2015 at 10:31.

    Dzięki za czujnośćtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomniałas w opisie

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 12, 2015 at 08:55.

    Zapomniałas w opisie wykonania o drożdżach. Oczywiste, że dodajemy je do naczynia z wodą i żurkiem, ale trzeba to uzupełnić. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze