Wyślij do wydruku
Babka ziemniaczana

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Babka ziemniaczana Przepis jest nieprzetestowany
user icon przez pusia
utworzono: 10.02.2011 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

Portions4 porcja/porcje/porcji
  • :
  • 1200 g ziemniaków, , pokrojonych
  • 2 cebule
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • sól , pieprz i majeranek do smaku
6
1 godz 15 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie / Gotowanie 1 godz
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix® TM 31

Przygotowanie

cebule obrać i posiekać w naczyniu 5 sek.obr4 i przesmażyć na patelni z pokrojonym boczkiem.         ziemniaki obrać , pokroić na kawałki i utrzeć w TM przez 30 sek.poz.6-7 ( jak na placki ziemniaczane).dodać jajka, kaszę i przyprawy , wymieszać 10 sek.obr.3. do masy dodać przesmażony boczek z cebulą, wymieszać przy pomocy kopystki 7 sek.obr.3.

formę do zpiekanek z wyższym rantem lub tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać masę ziemniaczaną. wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C piec 1 godzinę.podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub innym sosem np.czosnkowym. polecam jako danie obiadowe.

w innej wersji można dodać przesmażone pieczarki.

babka ziemniaczana smakuje również odsmażona następnego dnia



5

Przygotowanie

cebule obrać i posiekać w naczyniu 5 sek.obr4 i przesmażyć na patelni z pokrojonym boczkiem.         ziemniaki obrać , pokroić na kawałki i utrzeć w TM przez 30 sek.poz.6-7 ( jak na placki ziemniaczane).dodać jajka, kaszę i przyprawy , wymieszać 10 sek.obr.3. do masy dodać przesmażony boczek z cebulą, wymieszać przy pomocy kopystki 7 sek.obr.3.

formę do zpiekanek z wyższym rantem lub tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać masę ziemniaczaną. wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C piec 1 godzinę.podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub innym sosem np.czosnkowym. polecam jako danie obiadowe.

w innej wersji można dodać przesmażone pieczarki.

babka ziemniaczana smakuje również odsmażona następnego dnia



10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (1)

Pusiu, przepis super! :) Zrobiłam na dzisiejszy obiad z żeberkami w środku, które uprzednio udusiłam i wyluzowałam. Pycha!  ;)