3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ARGENTYŃSKIE EMPANADAS Z KURCZANKIEM


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 100 g wody
  • 175 g masła pokrojonego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 350 gramów mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz

  • 50 gramów cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 gramów Fileta z kurczaka, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 150 gramów papryki czerwonej bez nasion
  • 10 zielonych oliwek bez pestek
  • 30 gramów oliwy
  • 1 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka do oprószenia blatu
  • mleko do wysamarowania empanadas
  • 6
    4h 10min
    Czas całkowity 3h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. do Blokada naczynia miksującego wlać wode , masło i sól 3 min/60 C / obr 2
    następnie dodać resztę i wyrabiać 2 min /Ciasto.
    Uformować kulkę owinąć folią i do lodówki na 3 godziny o
  2. FARSZ
    ceblue ,czosnek Blokada naczynia miksującego 5s/obr 5
    dodać kurczaka pokrojonego paprykę i oliwki 4s/obr 4
    dodać oliwe paprykę mieloną kmin sól pieprz i dusić 7 min/120 C / Obroty wsteczne/obr 1 .
    Rozgrzać piekarnik do 200C .
    Uformować z ciasta wałek ok 30 cm pokroić na 14 równycz części . Placki rozwałkować ( srednica ok 12 cm gruność 3 mm)
    Na każdy placak nałożyć od 1.5-2 łyżek farszu złożyć na pół i skleić . Na koniec posmarować mlekiem piec w piekarniku około 15-20 mni 200 C .Wierz ma być zarumieniony
    Smacznego !!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis ja nie lubię oliwek- więc...

    Zgłoszony przez JOLASIA 1234 na marca 23, 2019 at 09:27.

    Super przepis ja nie lubię oliwek- więc zastąpiłam je kukurydzą, polecam pychaSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pancia81: przecier dodałam razem z oliwą; dla...

    Zgłoszony przez ejenajej na grudnia 17, 2018 at 17:31.

    pancia81: przecier dodałam razem z oliwą; dla masła temperatura akurat,żeby się rozpuścipo, masa nie jest zanadto klejąca

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne! Jedno z najlepszych dań z Thermomixa...

    Zgłoszony przez ejenajej na grudnia 17, 2018 at 17:29.

    Przepyszne! Jedno z najlepszych dań z Thermomixa jak dla mnie. Ciasto jest dosc tłuste,ale pewnie dzieki temy tak dobrze smakujetmrc_emoticons.;) Ja po wyjęciu z tm uformowalam wałek i wsadzilam na godzinę do zamrażarki, a potem łatwo podzieliłam na 16 części. Zabrakło nadzienia dla 2 empanadtmrc_emoticons.;)
    Na pewno będę powtarzać! Dziękuję za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ciasto po wyjęciu z tm na być takie...

    Zgłoszony przez PaulinciaB na grudnia 15, 2018 at 08:51.

    Czy ciasto po wyjęciu z tm na być takie "tłuste"?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W którym momencie dodać przecier, czy...

    Zgłoszony przez pancia81 na grudnia 8, 2018 at 11:24.

    W którym momencie dodać przecier, czy temperatura 60 stopni nie jest za wysoka dla masa, czy ciasto nie będzie klejące?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nasza ulubiona przekąska na rodzinne imprezy.

    Zgłoszony przez ewelinamor na września 7, 2018 at 14:12.

    Nasza ulubiona przekąska na rodzinne imprezy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mamatymka:Tak, na zimno też smakują świetnie....

    Zgłoszony przez Olcia1990 na lipca 16, 2018 at 18:11.

    mamatymka:Tak, na zimno też smakują świetnie. Póki co dla mnie najlepsze danie z TM. Rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne zrobiłam je na obiad z dodatkiem...

    Zgłoszony przez panda2 na maja 11, 2018 at 20:28.

    Bardzo smaczne zrobiłam je na obiad z dodatkiem surówki polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda świetnie . A czy można je jeść na...

    Zgłoszony przez mamatymka na lutego 28, 2018 at 06:22.

    Wygląda świetnie . A czy można je jeść na zimno jako przekąskę? Tak czy siak dopisuję do swojej kolekcji. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze