3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Aksamitne puree ziemniaczane


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Składniki:

  • 1000 g ziemniaków, (obranych, pokrojonych na kawałki 2-3 cm)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 g mleka
  • 30 g masła, (pokrojonego na kawałki)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, (świeżo mielonej)
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Założyć motylek na noże.

     

    2. Do Blokada naczynia miksującego naczynia miksującego włożyć ziemniaki, mleko, sól. Nałożyć pokrywę.

     

    3. Gotować 25:00 minut bez miarki na pokrywie w 95 St. C, obr. 1.

     

    4. Przez otwór pokrywy dodać masło i gałkę muszkatołową.

     

    5. Założyć miarkę, zmiksować na ustawieniu: 30 s / obr. 3.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Nie należy płukać ziemniaków, gdyż zawartość skrobii doskonale zagęszcza puree.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Powiem Wam, że mi to nie smakuje....

    Zgłoszony przez ROBERT.TYLKO na października 12, 2020 at 15:39.

    Powiem Wam, że mi to nie smakuje.

    Na pewno trzeba dodać MNIEJ mleka! i WIĘCEJ soli!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mogłoby być trochę gęstsze. Następnym razem...

    Zgłoszony przez ryszardbro na grudnia 18, 2016 at 16:21.

    Mogłoby być trochę gęstsze. Następnym razem dam 5% mniej mleka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Puree rewelacyjne!!

    Zgłoszony przez Magda_ na września 16, 2016 at 20:31.

    Puree rewelacyjne!! Pyszne,aksamitne, bardzo dobry przepis  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze