Tu jesteś:
4
Składniki
Sernik pieczony z brzoskwiniami i galaretką
- 1000 g twarogu
- 300 g herbatniki
- 270 g śmietany
- 130 g mąki
- 120 g masło, + do natłuszczenia formy
- 15 g oleju
- 250 g cukru
- 30 g cukru pudru
- 130 g sparzonych rodzynek, zalać wrzątkiem, osuszyć, oprószyć mąką
- 2 torebki budyniu waniliowego, lub śmietankowego
- 1 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 porcji jajek, 5 sporych jajek całych
- 1 szczypty soli
- 2 torebki galaretki brzoskwiniowej, u mnie słodzonej
- 1 puszki brzoskwiń w syropie, syropu nie wylewać użyć do galaretki
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy na 180'C
Natłuszczamy blachę do pieczenia.
Rodzynki zalewamy w miseczce wrzątkiem i zostawiamy aby napęczniały, odlewamy na sitko, obsuszamy i oprószamy lekko mąką.
Herbatniki połamane wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" 10 sek obr 5
Dodajemy masło pokrojone na kawałki i cukier puder 10 sek obr 5
Powstałą kruszonkę wysypujemy na natłuszczoną blachę
i lekko ugniatamy formując spód. - MASA SEROWA
Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy : pokrojony twaróg, śmietanę, mąkę, masło, olej, cukier, oba budynie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i szczyptę soli 45 sek obr 6
Zakładamy motylek, montując go w masie na własciwe miejsce, wystarczy go nałożyć równo sam się zablokuje jak ruszą obroty
30 sek obr 4
Wylewamy masę na spód z herbatników i posypujemy sparzonymi i oprószonymi lekko mąką rodzynkami.
Pieczemy 1h na 180'C
Studzimy całkowicie sernik. - GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI
Przygotowujemy galaretki wedle przepisu na torebce, dodając odrobinę mniej wody aby lepiej nam stężały.
Ja dodatkowo część wody zastępuję syropem z puszki brzoskwiń, galaretka smakuje jeszcze lepiej
(zamiast 2x 500 ml dałam 2x400ml w tym syrop z brzoskwiń).
Studzimy galaretkę żeby była chłodna ale dała sie ładnie wylać na ciasto.
W tym czasie kroimy brzoskwinie wedle uznania i układamy na cieście.
Całość zalewamy chłodną galeretką.
Ciasto chłodzimy do stężenia galaretki.
Smacznego
SPÓD
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMakise: witam! Ja zrobiłam z twarogu poltustego ,...
Makise: witam! Ja zrobiłam z twarogu poltustego , śmietanę dałam 18 % i jajek dałam 5 całych takich średniej wielkości. Mnie również zastanawiało jaka to blacha ponieważ z TM ciasta są na małą blasze zazwyczaj wszystkie ale proporcje wyszły duże więc dałam na blaszke normalna nie mała wyszło super. Pozdrawiam
Dzien dobry,...
Dzien dobry,
ciasto wyglada znakomicie ale mam mnostwo pytan:
1. Jaki twarog chudy, tlusty a moze poltlusty?
2. Jaka smietana, ile procentowa?
3. Co oznacza okreslenie 5 porcji jajek, 5 sporych jajek? Czy chodzi o 5 zoltek i 5 duzych jaj? Czy jaj ma byc 10?
4. Ze zdjec wnioskuje, ze jest to przepis na blache. Jaka duza ma byc ta blacha?
z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci
Pozdrawiam
Makiese
Wygląda cudnie
Wygląda cudnie
Czy ta śmietaną moze byc 12%,...
Czy ta śmietaną moze byc 12%,
Czy ser prosto z lodówki czy raczej temperatura pokojowa