Tu jesteś:
4
Składniki
CHLEB Z GARA NA MAŚLANCE
- 500 g maślanka
- 30 g drożdże świeże
- 1 łyżeczki Miód
- 2 łyżeczki sól
- 70 g woda
- 400 g mąka żytnia
- 400 g mąka pszenna
-
6
2h 50min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Maślankę, drożdze i miód wymieszac 3 min/37ºC/obr 1
- Dodać pozostałe skladniki i wyrobić 3 min/ Kłosik. Zostawić w tm na 30 min
- Włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wraz z pokrywą.
- Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min/Kłosik
- Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym naczyniu żaroodpornym 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 10 min.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis zalecany dla Tm5 ale ja robiłam w Tm31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChleb olbrzym 😃 wersja z kminkiem. póki co...
Chleb olbrzym 😃 wersja z kminkiem. póki co stygnie, a mnie ślinka cieknie. Maślankę zastąpiłam jogurtem bio. Na pewno będzie następny z pół porcji 🤪 mniammm 😋
Madzik93: Przykrywam jak w przepisie tylko ze...
Madzik93: Przykrywam jak w przepisie tylko ze folią aluminiową i pod koniec odkrywam. SMACZNEGO
rudoslawa
Ten chleb jest przepyszny 🤩 u mnie wyrastał w...
Ten chleb jest przepyszny 🤩 u mnie wyrastał w naczyniu żaroodpornym, wyszedł duży i pyszny, polecam 😁
Wyszedł, o dziwo przepis ma braki, nie jest...
Wyszedł, o dziwo przepis ma braki, nie jest dobrze sformułowany, warto byłoby go poprawić. Brakuje kolejnych czynnosci: z wyłożenia na deske przechodzi sie bezpośrednio do pieczenia, nie wiadomo czy musi rosnąc na desce czy nie, i jakos czas mi sie nie zgadza - skąd 2 godziny plus 50 min pieczenia? Rosnie chyba 2x po poł godziny.. Przynajmniej ja tak zrobiłam.. i wyszedł, jako sie rzekło
Madzik93: Wystarczy przykryć folią aluminiową.
Madzik93: Wystarczy przykryć folią aluminiową.
Moresik33:z połowy porcji piękę 30 min...
Moresik33:z połowy porcji piękę 30 min przykryty i 15 bez przykrycia z termoobiegiem. Połowa to idealna porcja na małą keksówkę.
Wychodzi doskonały !
Wychodzi doskonały !
Ec89: A czy piekla Pani tyle samo czasu, zwazajac...
Ec89: A czy piekla Pani tyle samo czasu, zwazajac na to, ze jest to polowa porcji? Pozdrawiam
Ania
(Brak tematu)
Chlebek rewelacja. Od lat piekę chleby ale ten mi...
Chlebek rewelacja. Od lat piekę chleby ale ten mi wyjątkowo smakuje.... po długiej pauzie wracam do pieczenia
(Brak tematu)
Cudowny! Będę często go robić ❤️ Ja dodałam 650g mąki pszennej i 150g mąki żytniej (więcej jej nie miałam i musiałam zastąpić pszenną). Pychota
P. S. Robiłam w TM6
Przepyszny chlebek.Robiłam tak jak w...
Przepyszny chlebek.Robiłam tak jak w przepisiePolecam!!
Przepyszny!
Przepyszny!
Wspaniały. Od 5 lat piekę na zakwasie. Ten dla...
Wspaniały. Od 5 lat piekę na zakwasie. Ten dla odmiany upiekłam i jestem zachwycona. Polecam
Jest to najlepszy chleb jaki zrobiłem w...
Jest to najlepszy chleb jaki zrobiłem w Termomixie wyszedł bardzo smaczny,pięknie wyrósł ,myślałem że wyleci mi z foremki.Zmodyfikowałem trochę przepis ,dałem 600 g.maki pszennej typ 405 oraz 200 g.maki zytniej typ 720 .A zamiast gara użyłem specjalnej foremki do pieczenia chleba ,w pierwszej fazie pieczenia przykryłem foremkę folią aluminiową.Chlebek pięknie pachnie ,świetnie wygląda i rewelacyjnie smakuje z masłem i żółtym serem.Rewelacja,polecam każdemu spróbować go upiec.
Jest MEGA!! Polecam.
Jest MEGA!! Polecam.
paki:...
paki:
właśnie o to chodziło dzięki za info pozdrawiam
superrrrrrrrrrrrrrrr
superrrrrrrrrrrrrrrr
Z przykryciem 40 minut i ostatnie 10 min bez ,...
Z przykryciem 40 minut i ostatnie 10 min bez , żeby skórka się zrumieniła.
Pięknie wyrasta 😁...
Pięknie wyrasta 😁
rudoslawa: i bez przykrycia Pani robi w tej...
rudoslawa: i bez przykrycia Pani robi w tej blasze? Bo naczynie żaroodporne mam bez pokrywki
Ilekroć daję szansę innym przepisom to...
Ilekroć daję szansę innym przepisom to niestety, ten chlebek bije wszystkie na głowę. Piekę z mąki orkiszowej i żytniej. Dodaję kefir zamiast maślanki(bo robię go sama). Polecam
Rewelacja, od teraz mój nr 1.
Rewelacja, od teraz mój nr 1.
chlebzgara: Witaj Ja nie smaruje i jest OK
chlebzgara: Witaj Ja nie smaruje i jest OK
zrobilam z połowy porcji wyszedł wspanialy
zrobilam z połowy porcji wyszedł wspanialy
chlebzgara:ja posypałam tylko mąka jak...
chlebzgara:ja posypałam tylko mąka jak wkładałam chleb
Czy ten pojemnik zaroodporny czyms wysmarowac ?
Czy ten pojemnik zaroodporny czyms wysmarowac ?
Mam TM 31 i idąc krok po kroku zgodnie z...
Mam TM 31 i idąc krok po kroku zgodnie z przepisem okazało się że garnek jest za mały musiałem podzielić mieszanie ciasta na 2 razy - co zrobiłem źle ? Będę wdzięczny za inf.
Pozdrawiam
Chleb przepyszny....
Chleb przepyszny.
Również mieszam różnego rodzaju mąki. Przewaga mąki żytniej.
Pieczony w naczyniu żaroodpornym bez pokrywy, ponieważ rośnie ponad stan😊
Polecam🤗
Chlebek super zrobiłam z mąki żytniej i...
Chlebek super zrobiłam z mąki żytniej i orkiszowej
u nas robiony prawie codziennie. Polecam
u nas robiony prawie codziennie. Polecam
Robiłam z samej mąki pszennej i też super.
Robiłam z samej mąki pszennej i też super.
Chlebek jest suuupeeer!!!Zrobiłam tak jak w...
Chlebek jest suuupeeer!!!Zrobiłam tak jak w przepisie i wyszedł modelowo. Bardzo smaczny, mięciutki, chrupiąca skórka. REWELACJA
czy można zrobić z samej mąki pszennej?
czy można zrobić z samej mąki pszennej?
Ja robie w dłuższej blaszce. Rewelacja. To u...
Ja robie w dłuższej blaszce. Rewelacja. To u mnie w domu chleb codzienny.. Jedyne co zmodyfikowałam to dodaję 15g oleju, no i robię go z różnych rodzajów mąki.
rudoslawa
Przepis rewelacyjny, zrobiłam z połowy porcji...
Przepis rewelacyjny, zrobiłam z połowy porcji jutro powtórka,
Wyszedl rewelacyjny. Polecam przepis
Wyszedl rewelacyjny. Polecam przepis
Super chlebek. Wyszedł mi idealny. Ale pokrywę...
Super chlebek. Wyszedł mi idealny. Ale pokrywę musiałam zdjąć już po 5 minutach, ponieważ się nie mieścił.