3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

400 g

woda

  • 15 g sól
  • 75 g ziaren, opcjonalnie dowolne
  • 200 g zakwas żytni, zobacz przygotowanie zakwasu
  • 440 g woda ciepła
  • 520 g mąka, zobacz uwagi
  • 6
    12h 50min
    Czas całkowity 12h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Do naczynia miksującego wlać wodę ciepłą ( można w TM podgrzać do temp. 37oC) dodać zakwas wcześniej przygotowany - patrz niżej.

    Dodać mąkę, sól i opcjonalnie dowolne ziarna (50-100g, np. słonecznik, dynia, siemię lniane itp.)

    Wyrobić 3 min. obr.Ciasto.

    Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem foremki, wygładzić powierzchnię ciasta zwilżoną w wodzie kopystką albo łyżką.

    Opcjonalnie można posypać ziarnami np. makiem.

    Przykryć ściereczką aby ciasto nie wysychało zostawić do wyrośnięcia (6-10 godz.)

  3. Pieczenie
  4. Gdy ciasto wyrośnie ponad brzeg naczynia wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika min. 250 oC.

    Pieczemy góra-dół bez termoobiegu. Trwa to 40-60 min.

    Jeśli nie posypujemy ziarnami gdy skórka stanie się jasnobrązowa proponuję wyjąć chleb bardzo mocno zwilżyć skórkę wodą i wstawić jeszcze na 1-2 min. do piekarnika. skórka stanie się wtedy błyszcząca.

  5. Przygotowanie zakwasu
  6.  

     

    Zakwas ( najlepiej pozyskać od kogoś kto piecze chleb) najczęściej przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy dzień wcześniej dodajemy w celu uaktywnienia wodę i mąkę żytnią w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią ilość i konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż zacznie "pracować".

    Po wykorzystaniu części zakwasu do reszty  dodajemy mąkę żytnią i odrobinę wody ugniatamy i odstawiamy do lodówki do następnego pieczenia. Jeśli nie mamy od kogo wziąć zakwasu to możemy przygotować go sami: mieszamy mąkę żytnią z ciepłą wodą konsystencją gęstej śmietany i trzymamy w niemetalowym pojemniku przykrytym ściereczką w ciepłym miejscu aż zacznie fermentować (może nieprzyjemnie pachnieć).

    Codziennie dokarmiamy go świeżą porcją mąki i wody.

    Gotowy jest wtedy gdy fermentacja jest intensywna.

    Gotowy należy zagęścić mąką żytnią i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Ze względu na fermentację pojemnik musi umożliwiać ucieczkę powstającego gazu.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Bardzo ważna jest wielkość foremki: keksówka 28-30x11x7 cm. zbyt mała spowoduje, że chleb "wykipi" przy zbyt dużej będzie "niski"

2. Mąka: powinna być mąką chlebową typ min. 650. proponuję poeksperymentować z różnymi typami i rodzajami mąki.

Zwyke robię 1 chleb żytni mąka 750.

Drugi mieszany 100-150 g mąki żytniej typ 1400 i uzupełniam mąką pszenną typ 500-650 (do 600g ilości całkowitej).


Jeśli mamy mąkę o typie 1000 do 2000 to jest mąka pełnoziarnista a typ to grubość przemiału im większa liczba to grubszy przemiał.

3. Niektóre gatunki mąki (żytnia pełnoziarnista) wymagają większej ilości wody. dajemy wtedy dodatkowo 20-30 g więcej.

4. Formę proponuję przesmarować olejem ewentualnie można posypać ziarnami, kaszą, lub bułką tartą. Stosowanie papieru do pieczenia ze względy na temperaturę nie polecam. (papier można stosować do temp. 220 oC)

5. Ciasto z mąki żytniej jest bardzo kleiste, dlatego trudno go wyjąć z naczynia miksującego.

Piekarnik elektryczny ustawiamy na grzanie góra-dół bez termoobiegu. poziom na którym ustawiamy foremkę z ciastem należy dobrać eksperymentalnie do danego piekarnika tak aby góra i dół chleba był pieczony równomiernie. Jeżeli piekarnik zbyt szybko przypiekał skórkę to należy po klilkunastu minutach zmniejszyć tmperaturę.

Piekarnik gazowy ustawiamy na maksymalną temperaturę ale należy na najniższy poziom wsunąć pustą blachę, która zwykle jest w zestawie z piekarnikiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis kilkakrotnie

    Zgłoszony przez termomix_2008 na lutego 24, 2016 at 19:35.

    Przepis kilkakrotnie przetestowany, polecam.

    Ja osobiście piekłam 30 min,w tem 250C - moj piekarnik tak piecze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze