3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki Mleczne


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Bułki Mleczne

  • 500 gramy mąka pszenna
  • 50 gramy drożdże świeże
  • 250 gramy mleka
  • 2 zółtka
  • 1 łyżeczki cukier waniliowy/wanilinowy, czubata łyżeczka
  • 100 gramów cukier
  • 1 jajko, do posmarowania bułek
  • 10 gramów kurkuma, mielona, można opdac do poprawy koloru
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do naczyniaBlokada naczynia miksującego wlać mleko, wsypać pokruszone drożdze, wsypać cukier oraz cukier waniliony/wanilinowy
  2. Podgrzać 3 min. do 50°C na obr. 3
  3. Dodać zółtka oraz mąkę i Ciasto wyrobić ciasto czas 2 min
  4. Ciasto przełozyć do miski obsypanej mąka, przykryć ściereczką bawełnianą i pozostawić przez okres 30 min do wyrośnięcia. W między czasie przygotować blachę do pieczenia - wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Z ciasta odcinać kawałki wielkości mieszczące się w dłoni i uformować kulki. Układać na wyłożonej papierem blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Można posypać makiem lub sezamem. Odstawic na na ok. 20 min. do wyrośnięcia.
  6. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec ok. 20 min.
    Wyłożyć do ostudznia
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję za podzielenie się przepisem i...

    Zgłoszony przez justiceplush na listopada 9, 2023 at 09:18.

    Dziękuję za podzielenie się przepisem i sposobem na wykonanie tego wspaniałego ciasta. Spróbuję zrobić według Twojego przepisu. mam nadzieję, że się uda. Eggy Car

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze