Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
3 porcja/porcje/porcji
Sos Marinara - wersja dietetyczna - przepis na 3 porcje
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 21 g czosnku, (3 ząbki)
- 30 g oliwy z oliwek
- 780 g pomidorów, (Jeśli pomidory z puszki to niecałe 2 puszki)
- 6 g cukru, (opcjonalnie - jeśli pomidory nie są dostatecznie słodkie)
- 15 g ziół mieszanych, suszonych, (tymianek, oregano, bazylia) - 7.5 szczypt (ja dodaję więcej po 1.5 łyżeczki każdej przyprawy) Zamiast suszonej można użyć świeżej bazylii -20 liści bazylii - zobacz wskazówki
- sól i pieprz do smaku
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i oliwę z oliwek, rozdrobnić 5 s/obr. 5
- Dusić bez założonej miarki 7 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe składniki, gotować z założoną miarką 20 min/100°C/obr. 2 (Jeśli pomidory są wodniste zamiast miarki można założyć osłonę przed rozpryskiwaniem w TM6 lub koszyczek na pokrywkę naczynia miksującego w TM5).
- Podzielić na 3 porcje (można zamrozić). Podawać na gorąco np z makaronem spaghetti (pełnoziarnistym).
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeśli zamiast suszonej bazylii używamy świeżej to na początku do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić [color=#333333; font-family: Arial, sans-serif](dodać w pkt 3)[/color][color=#333333; font-family: Arial, sans-serif].[/color]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzFajny szybki sosik, na to parmezan i bazylia mmm
Fajny szybki sosik, na to parmezan i bazylia mmm