3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wielkanocna babka gotowana


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

babka

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 170 g mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 180 g cukru
  • 6 jajek
  • 5 g proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego założyć motylek,  włożyć margarynę , cukier, cukier waniliowy. Ucierać na gładką masę 3 minuty obr 4 , co jakiś czas należy zgarnąć kopystką margarynę ze ścianek naczynia.

     2. Zmniejszyć obroty na 3,5 bez nastawiania czasu dodajemy po 1 jajku .

    3.Zdjąć motylek, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny . Wymieszać 30 s obr 5.

    4. Przelać do formy wysmarowanej margaryną , zamknąć pokrywę . Wstawić do wysokiego garnka tak aby wody było do 1/2 wysokości formy. Gotować 1 godz 15 minut od momentu zagotowania na małym ogniu.

    5 Wyciągnąć z wody i wyłożyć babkę na talerz.

    6. Polukrować

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Babka - suuuuper. Ja blaszkę smaruję masłem i...

    Zgłoszony przez Niusia60 na marca 28, 2021 at 14:24.

    Babka - suuuuper. Ja blaszkę smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Nie ma kłopotu, aby "wyszła" z formy. Od kiedy mam tm doceniam to urzadzenie. Na święta gotuję ich siedemnaście dla siebie, rodziny i znajmych. Mam trzy formy i gotuję na dwa garnki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka pyszna robi ju ja kolejny raz tylko tak...

    Zgłoszony przez Sylmoss na czerwca 3, 2017 at 20:17.

    Babka pyszna robię już ja kolejny raz tylko tak patrzę ze chyba ja mam mała ta formę bo moja tak mi nie rośnie? mogę prosić o wymiary formy na jaka jest przepis😄 Bo myśle ze powinna byc bardziej puszysta
    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po przeczytaniu komentarzy spodziewaam sie czego...

    Zgłoszony przez Błażej na kwietnia 23, 2017 at 13:56.

    Po przeczytaniu komentarzy, spodziewałam sie czegoś lepszego. Połowa babki niedopieczona/niedogotowana, przetrzymałam prawie godzine dłużej i niczego to nie zmieniło. Więc odkroiłam surową część i zostawiłam tylko tą dobrą (została mała babeczka). W smaku dobra , ale drożdżowa smakuje mi bardziej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka rewelacyjna, rozpływa

    Zgłoszony przez beata_20 na marca 21, 2016 at 17:09.

    Babka rewelacyjna, rozpływa się w ustach ... ugotowałam wczoraj i od razu zniknęła. Napewno zrobię ją na święta 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza jaką jadłam

    Zgłoszony przez Justys1026 na marca 4, 2016 at 19:00.

    Najlepsza jaką jadłam tmrc_emoticons.) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka przepyszna , dziś

    Zgłoszony przez leon59 na stycznia 9, 2016 at 15:49.

    Babka przepyszna , dziś zrobiona i już niestety zjedzona , nie bedzie do niedzielnej kawki , chyba że jutro zrobię drugą , bo robi sie szybciutko . Dawno nie jadlam lepszej babki a może nawet nigdy. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniała babka! Smak

    Zgłoszony przez xulax na kwietnia 4, 2015 at 22:43.

    Wspaniała babka! Smak dzieciństwa tmrc_emoticons.)

    Dzisiaj piekłam, a że miałam wielkie jajka to użyłam tylko 5 sztuk. No i bezwzględnie masło a nie margaryna, bo to akurat jestem ortodoksem tmrc_emoticons.) Ale pyszniutka! 

    Po upieczeniu przyszło mi do głowy małe ulepszenie - następnym razem w pierwszym kroku przygotowań zmiksuję to 180 g cukru ze skórką obraną z 1 cytryny (20 sek. obr 10) i taki cytrynowy cykier utrę z masłem w kolejnym kroku.

    Foremkę do ciasta warto wysmarować masłem i wysypać mąką, i pamiętać, aby gotować babkę w garnku zamkniętym dodatkowo przykrywką, żeby nie było niespodzianek w postaci niedopieczonego ciasta tmrc_emoticons.) Polecam przepis wszystkim niezdecydowanym!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jutro zabieram się za

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 2, 2015 at 13:08.

    jutro zabieram się za gotowanie baby tmrc_emoticons.;) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam babkę gotowaną

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 09:15.

    Uwielbiam babkę gotowaną ,przepis dodaje do mojej kolekcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja kocham smak gotowanej

    Zgłoszony przez Gadżeciara na czerwca 25, 2014 at 15:05.

    Ja kocham smak gotowanej babki  Love Dla mnie każda inna przy niej smakowo wygląda "blado".

    Niemniej nigdy nie odważyłam się sama ugotować takiej. W ogóle nie piekłam ciast, bo nie lubiłam.

    Teraz, gdy widzę ile czasu trwa to wszystko używając thermomixa.....Jestem w 7 niebie i zaczynam piec CIASTA!!! Cuda się zdarzają ;D

    Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje Elu za komentarz :) 

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 1, 2014 at 12:48.

    Dziękuje Elu za komentarz tmrc_emoticons.)  koniecznie wypróbuj jak znajdziesz forme Big Smile  pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko, chętnie wypróbuję

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 29, 2014 at 14:08.

    Ilonko, chętnie wypróbuję Twój przepis. Muszę tylko przeszukać strych w domu rodzinnym, bo pamiętam że moja Babcia taką miała  tmrc_emoticons.)  I pamiętam, że gotowała nam w niej budyń  Love i podawała z syropem malinowym... oczywiście swojskim... O kurcze, aż mi ślinka cieknie na to wspomnienie tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u nas nie ma wielkanocy bez

    Zgłoszony przez justysia676 na kwietnia 16, 2014 at 20:16.

    u nas nie ma wielkanocy bez takiej babki gotowanej Big Smile  pycha polecam tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje dziewczyny za

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 16, 2014 at 19:44.

    Dziękuje dziewczyny za komentarze, zachęcam do zakupu takiej formy bo baba jest  pyszna, puszysta  i długo zachowuje świeżość tmrc_emoticons.) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko Baba wygląda pysznie.

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 16, 2014 at 18:30.

    Ilonko Baba wygląda pysznie. Niestety nie mam takiej formy ale się rozejrzę za taką tmrc_emoticons.-) pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko babka jest pyszna,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 16, 2014 at 14:00.

    Ilonko babka jest pyszna, jadłam u koleżanki, szkoda,że nie mam formy do gotowania tmrc_emoticons.J) Przepis polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu to jest taka

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 16, 2014 at 13:43.

    Gabrysiu to jest taka specjalna foremka na babkę gotowaną, moja jest już niestety trochę  zardzewiała bo dostałam ją od swojej babci ale na allegro można kupić taką formę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis. Ilonko, co

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 15, 2014 at 20:13.

    Ciekawy przepis. Ilonko, co to za forma z pokrywą zamykaną? Nie spotkałam takiej. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze