3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka wałecka


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • ok. 50 g cukru, (można mniej lub wcale w zależności od upodobań smakowych)
  • 200 g masła, (pokrojone w kostkę ok 2 cm)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cynamon
  • Jabłka:
  • kwaśne i soczyste jabłka 5-6 sztuk.
  • Pianka
  • 4 białka
  • odrobina soli
  • 6-8 łyżek cukru
  • kilka kropli syropu owocowego
  • 6
    1h 7min
    Czas całkowity 7min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Obroty pozycja 6 - czas ok. 20-25 sek. Odrywamy małą porcję ciasta i umieszczamy w lodówce. Pozostałą część ciasta przekładamy do foremki na tartę i dokładnie wylepiamy spód i brzegi. Posypujemy delikatnie cynamonem.

    W naczyniu miksującym miksujemy obrane ćwiartki jabłek (obroty 4-5  - czas 5 sek. ).
    Przekładamy do foremki na ciasto. Znów delikatnie posypujemy cynamonem.

    Wkładamy ciasto do piekarnika temp. 180 stopni - 35 minut.

    Pod koniec czasu pieczenia ubijamy pianę.
    W suchym naczyniu miksującym umieszczamy białka i odrobinę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 2,5 min. Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1 min.) Na koniec ubijania dolewamy do pianki kilka kropel syropu owocowego lub soku.

    Wyjmujemy z piekarnika ciasto i na nie nakładamy piankę. Na wierzch rozdrabniamy część wcześniej pozostawionego ciasta. W piekarniku obniżamy temperaturę do 150 stopni C i znów pieczemy  około 25 minut. (jeżeli pianka się szybko zarumieniła można obnizyć jeszcze temperature do 100 stopni C lub włączyć tylko pieczenie od spodu.)

    Wskazówki:

    - aby uzyskać piękny efekt warstw jabłek, należy je pokroic na bardzo cieniutkie plasterki zamiast rozdrabniania, uzyskamy wtedy efekt jakby poukładanych jabłek w cieście

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacyjne ciasto!

    Zgłoszony przez Zibirak na marca 29, 2019 at 23:44.

    Rewelacyjne ciasto!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre tylko

    Zgłoszony przez Dorota 8402 na października 11, 2015 at 18:49.

    Ciasto bardzo dobre tylko trzeba dodać o 50 g mąki więcej, żeby ciasto nie było tak tłuste 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, chociaż chyba

    Zgłoszony przez shueli na sierpnia 14, 2015 at 15:13.

    Bardzo dobre, chociaż chyba moje jabłka były za grubo starte i się nie przepiekły dobrze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepraszam za to rożno ,

    Zgłoszony przez DorotaM62 na czerwca 3, 2015 at 23:03.

    przepraszam za to rożno , miało być ciacho tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto super od razu robi

    Zgłoszony przez DorotaM62 na czerwca 3, 2015 at 23:01.

    ciasto super Cooking 6 od razu robi się czlowiekowi błogo , a uśmiech sam pojawia się na twarzy ,  dzięki za takie wspaniałe  przepisy pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bajeczna, jestem od niej

    Zgłoszony przez OliwiaM na grudnia 14, 2014 at 12:48.

    bajeczna, jestem od niej uzależniona

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła rewelacyjnie pyszna,

    Zgłoszony przez ala505 na stycznia 18, 2014 at 20:06.

    Wyszła rewelacyjnie pyszna, już połowy nie ma  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny pomysł na weekend,

    Zgłoszony przez ala505 na stycznia 17, 2014 at 14:12.

    Świetny pomysł na weekend, napewno wypróbuje tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj tez pieke, cala

    Zgłoszony przez veronicab71 na czerwca 27, 2013 at 12:23.

    Dzisiaj tez pieke, cala blache, dla znajomych Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam w poprzednia sobote,

    Zgłoszony przez veronicab71 na czerwca 27, 2013 at 12:21.

    Zrobilam w poprzednia sobote, ale tym razem nie do domu, a dla gosci, na imprezke tmrc_emoticons.)  Podwòjna porcja, oczywiscie, jak zwykle, smakowala wszystkim Big Smile Big Smile Big Smile  Pozdrawiam serdecznie Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzieki za komentarz.

    Zgłoszony przez SAM na grudnia 3, 2012 at 12:22.

    Dzieki za komentarz. Osobiście polecam też CZIZKEJK-a ... jeżeli lubisz serniki to ten również przypadnie Ci do gustu.http://www.przepisownia.pl/przepisy/czizkejk/340981

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne, wczoraj

    Zgłoszony przez K8 na grudnia 3, 2012 at 11:55.

    Ciasto przepyszne, wczoraj upiekłam. Jabłka starłam na cienkie listki, faktycznie efekt wart tej dodatkowej pracy. Ciasto przeznaczone na wierzch, po wyjęciu z lodówki i pokruszeniu, obtoczyłam w cynamonie. Polecam! Dodaję do ulubionych. Dzięki SAMtmrc_emoticons.) K8

    Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robię wszystko  x 2 i

    Zgłoszony przez wawi na sierpnia 18, 2012 at 09:08.

    Ja robię wszystko  x 2 i wychodzi mi duża blacha pysznej szarlotki -polecam , tylko uwaga szybko znika Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Ciasto super znika z blachy

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 29, 2012 at 14:13.

     Ciasto super znika z blachy tmrc_emoticons.) Przepis dołączyłam do moich ulubionych  Party SAm dzięki.  jabłka pokroiłam w cieniutkie plasterki i upiekły się.Ciasto w przekroju wygląda wykwintnie Cooking 7 Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   :)  Dostałam worek spadów

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 28, 2012 at 22:50.

      tmrc_emoticons.)  Dostałam worek spadów jutro upiekę szarlotkę Big Smile Dziękuję za przepis i komentarze tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna szarlotka!! Znika

    Zgłoszony przez Mtfru na lipca 23, 2012 at 21:01.

    Przepyszna szarlotka!! Znika w sekundzie tmrc_emoticons.)  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zrobilam wedlug przepisu

    Zgłoszony przez esperanza na grudnia 24, 2011 at 00:22.

    Ja zrobilam wedlug przepisu tylko za bardzo rozdrobnilam jablka i myslalam,ze cos bedzie nie tak(ale tak nie bylo tmrc_emoticons.D ) Ciasto jest po prostu rewelacyjne i na stale zagosci w moim domu,a dzisiaj na swiatecznym stole,zaszalalam co???? tmrc_emoticons.D Dziekuje pieknie za wspanialy przepis!!!!!!!!!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przed chwilą zjedliśmy pół

    Zgłoszony przez staszki2 na listopada 19, 2011 at 23:11.

    przed chwilą zjedliśmy pół tortownicy - niebo w gębie, to była moja najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek piekłam. Ciasto wg przepisu, a jabłka cienko poplasterkowałam na tarce i wymieszałam z cytrynową galaretką [w proszku - nie rozrobioną] i wyłożyłam na wyłożone w tortownicy ciasto. No i nie dodawałam soku bo różowa pianka kojarzy mi się z chemią. POLECAM - naprawdę niebo w gębie, no i zero wysiłku.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    staszki2

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho jest pyszne.Jadlam je

    Zgłoszony przez KasiaH na marca 4, 2011 at 20:05.

    tmrc_emoticons.) Ciacho jest pyszne.Jadlam je we wtorek  tmrc_emoticons.;) Zamierzam jutro zrobic je sama . Mam nadzieje ,ze mi sie uda. Cooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękne

    Zgłoszony przez Mixi na marca 3, 2011 at 08:14.

    Piękne tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze